Η Άποψή μας
Πανεργατική-αφετηρία

12/11, Κινητοποίηση εργαζομένων στο Κρατικό Νίκαιας. Φωτό: Γιάννης Τσολάκης

Η πανεργατική απεργία αυτή την Πέμπτη 26 Νοέμβρη έχει ξεχωριστά χαρακτηριστικά. Είναι μια απεργία που δίνει συνέχεια και αποτελεί κλιμάκωση της μάχης που δόθηκε ενάντια στην κυβερνητική απαγόρευση και καταστολή στην επέτειο του Πολυτεχνείου. Δεν αφήνουμε την κυβέρνηση να πάρει ανάσα μετά την πολιτική ήττα που της επέβαλαν οι κινητοποιήσεις στις 17 Νοέμβρη.

Ταυτόχρονα, όμως, είναι μια απεργία που ανοίγει τη μάχη ενάντια στον προϋπολογισμό-σφαγείο που στέλνει ο Σταϊκούρας στη Βουλή. Και αναδεικνύει τα εργατικά αιτήματα σαν εναλλακτικές λύσεις κόντρα στη θανατερή διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση και τα αφεντικά.

Ο προϋπολογισμός είναι καθρέφτης αυτών των φονικών επιλογών. Την ώρα που τα δημόσια νοσοκομεία αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη πίεση από το φούντωμα της πανδημίας, οι δαπάνες για την Υγεία κόβονται κατά 551 εκατομμύρια ευρώ -μείωση 16%. Την ώρα που οι συνταξιούχοι και οι άνεργοι αποτελούν την μεγαλύτερη ευάλωτη ομάδα στον κορονοϊό, οι δαπάνες του Υπουργείου Εργασίας που είναι αρμόδιο για την κοινωνική ασφάλιση, τα επιδόματα και τις συντάξεις κόβονται κατά 2 δισεκατομμύρια ευρώ -μείωση 8,5%. Ενώ, αντίθετα, οι “αμυντικές” δαπάνες απογειώνονται από 3,8 δις σε 5,4 δις -αύξηση 42%.

Και δεν πρόκειται για σκέτα νούμερα και ασκήσεις λογιστικής. Αυτές οι αντεργατικές επιθέσεις ήδη ξεδιπλώνονται. Αντί να προχωρήσει σε επίταξη των ιδιωτικών κλινικών χωρίς αποζημίωση για τα αρπακτικά που λυμαίνονται τις ανάγκες του κόσμου για υπηρεσίες Υγείας, ο Μητσοτάκης “νοικιάζει” ιδιωτικές κλινικές χρυσοπληρώνοντας τους ιδιοκτήτες. Και κλιμακώνει την ελληνική εμπλοκή στις πολεμικές απειλές με νέες συνεργασίες με τα Εμιράτα.

Την ώρα που ο Μητσοτάκης έκλεινε πολεμικές συμφωνίες με τους εμίρηδες, ο Νετανιάχου πήγαινε κρυφά στη Σαουδική Αραβία και επιβεβαίωνε ότι ο αντιδραστικός “άξονας” Ελλάδας-Ισραήλ με τις ευλογίες των ΗΠΑ φτάνει μέχρι τον Περσικό Κόλπο προετοιμάζοντας πόλεμο με το Ιράν. 

Προτεραιότητες

Κόσμος πεθαίνει αβοήθητος στα γηροκομεία και ρισκάρει τη ζωή του συνωστισμένος στις συγκοινωνίες και στα εργοστάσια, αλλά η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δίνει προτεραιότητα στις δαπάνες για φρεγάτες και μαχητικά αεροπλάνα που θα περιπολούν από τη Λιβύη μέχρι το Ομάν.

Υπάρχει τεράστια οργή ενάντια στις προκλητικές επιλογές του Μητσοτακέικου και της τάξης του. Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα από τον κόσμο που έσπασε τις απαγορεύσεις του Χρυσοχοΐδη στο Πολυτεχνείο. Η ίδια δύναμη είναι που έσπρωξε τις ηγεσίες των συνδικάτων να κηρύξουν την απεργία της 26Ν και σπρώχνει τις ηγεσίες της Αριστεράς σε κοινή δράση. Με αυτόν τον αέρα οργανώνουμε την επιτυχία της απεργίας και διεκδικούμε την κλιμάκωσή της με νέα Πανεργατική για να μην περάσει ο καταστροφικός προϋπολογισμός.

Ταυτόχρονα, όμως, ανοίγει η συζήτηση για τις προοπτικές. Η κυριακάτικη Αυγή με δισέλιδο άρθρο βλέπει τη συνέχεια σε ένα εκλογικό μέτωπο ΣΥΡΙΖΑ-ΚΚΕ-ΜέΡΑ25 με άνοιγμα στο ΚΙΝΑΛ με βάση ένα μίνιμουμ προεκλογικό πρόγραμμα, που θα έχει ρεαλιστικές προοπτικές αφού οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική.

Όλοι και όλες, όμως, που έχουμε πίσω μας τις εμπειρίες από τις κυβερνήσεις Τσίπρα, ξέρουμε πολύ καλά τα όρια μιας τέτοιας στρατηγικής και γι' αυτό αναζητούμε εναλλακτική. Αγωνιζόμαστε για να κάνουμε το μαζικό κίνημα που παλεύει να ρίξει τη Νέα Δημοκρατία τόσο οργανωμένο και δυνατό ώστε να επιβάλει τις δικές του λύσεις, αντί να περιμένει πότε κάποιος επόμενος υπουργός θα ικανοποιήσει τα αιτήματά του. 

Κάθε ένα από τα αιτήματα των απεργών δίνει απάντηση στα πιο καυτά προβλήματα εδώ και τώρα. Η επίταξη των ιδιωτικών κλινικών χωρίς αποζημίωση για τους κλινικάρχες ανεβάζει εδώ και τώρα την οροφή του ΕΣΥ. Η μεταφορά κονδυλίων από τις πολεμικές δαπάνες σε λεφτά για μαζικές προσλήψεις σε σχολεία-δήμους-νοσοκομεία σώζει ζωές και από την πανδημία και από τις πολεμικές απειλές. Και ταυτόχρονα, τέτοια μεταβατικά αιτήματα ανοίγουν τη δυναμική για μια άλλη κοινωνία όπου τον έλεγχο έχουν οι εργάτες και όχι τα αρπακτικά του κέρδους.

Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα που ανοίγεται μπροστά μας. Εμπρός να κάνουμε την Πανεργατική Απεργία αποφασιστικό βήμα για να το κερδίσουμε.