Οικονομία και πολιτική
Οι κλινικάρχες “επιτάσσουν” το ΕΣΥ!

Τι κι αν η πανδημία θερίζει με τους θανάτους και τους διασωλημένους να έχουν εκτοξευτεί. Τι κι αν τα νοσοκομεία και το προσωπικό του ΕΣΥ έχουν γονατίσει και αδυνατούν να καλύψουν τις τεράστιες ανάγκες. Η κυβέρνηση συνεχίζει ακάθεκτη τη δολοφονική πολιτική της. Αντί να προχωρήσει σε προσλήψεις χιλιάδων γιατρών και νοσηλευτών, αντί να δώσει λεφτά για να ανοίξει τα κλειστά νοσοκομεία και να τα εξοπλίσει, αντί να επιτάξει άμεσα όλες τις ιδιωτικές κλινικές και να εξασφαλίσει την πλήρη λειτουργία τους, το μόνο που κάνει είναι «μπαλώματα» για να μην παρεκκλίνει στο ελάχιστο από τη στήριξή της στα αφεντικά της ιδιωτικής Υγείας.

Η Θεσσαλονίκη πληρώνει αυτή τη στιγμή το πιο σκληρό τίμημα. Μετά τα εξωφρενικά σχέδια για αεροδιακομιδές και μεταφορά ασθενών με τρένα στην Αθήνα, η κυβέρνηση άρχισε να παρακαλάει τους κλινικάρχες για 200 κρεβάτια covid. Ακόμα και μετά την ξεδιάντροπη άρνησή τους να τα παραχωρήσουν, τους έδινε το περιθώριο να παζαρέψουν κι άλλο για ανταλλάγματα ώστε «να αποφευχθεί η λήψη των αναγκαστικών μέτρων της καθολικής επίταξης». Αυτό ήταν το υποτιθέμενο «τελεσίγραφο» που τους έστειλε.

Μόνο αφού η απάντησή τους ήταν ξανά αρνητική, αποφάσισε να προχωρήσει σε αναγκαστική επίταξη. Αλλά κι αυτή αποδείχτηκε σκέτη κοροϊδία. Το «καθολική» αφορούσε σε μόλις δυο ιδιωτικές δομές, με αδρή αποζημίωση για τα αφεντικά τους και μετακίνηση γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού από τα ήδη τσακισμένα δημόσια νοσοκομεία της πόλης για να τις στελεχώσουν. Τελικά, «ο δημόσιος τομέας επιτάσσεται από τον ιδιωτικό, αντί του αντιθέτου», κατήγγειλε η ΕΝΙΘ, δημοσιοποιώντας το σχετικό έγγραφο της 3ης ΥΠΕ για τις μετακινήσεις.

Τρωκτικά

Η αντίδραση των κλινικαρχών ήταν προκλητική. Παρά το γεγονός ότι μόνο για «επίταξη» δεν πρόκειται, προτίμησαν να επιτεθούν στην κυβέρνηση για τις αποφάσεις της, φτάνοντας στο σημείο ακόμα και να δυσφημούν τις κλινικές τους ως ακατάλληλες και ανεπαρκείς. Αφεντικά που μέχρι τώρα περηφανεύονταν για τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας που προσφέρουν σε αντίθεση με το ΕΣΥ, αποκάλυψαν αυτό που γνώριζε ο κόσμος όλος: πως οι ίδιοι δεν είναι τίποτα άλλο από τρωκτικά που ζουν και τρέφονται από τις πολιτικές διάλυσης και ιδιωτικοποίησης του δημόσιου συστήματος Υγείας, που δεν είναι διατεθειμένα να θυσιάσουν ούτε ένα ευρώ για τις ανθρώπινες ζωές και που επιλέγουν να πηδήξουν πρώτα από το καράβι.

«Και οι δύο ήξεραν τι έρχεται αλλά προτίμησαν να ασχοληθούν με το πως θα μειώσουν τα έξοδα οι μεν και πως θα αυξήσουν τα έσοδα οι δε» ανέφερε για κυβέρνηση και κλινικάρχες η ανακοίνωση του Συλλόγου Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών Ιατρείων Εργαστηρίων Βορείου Ελλάδας. Αποκαλύπτοντας, ανάμεσα σε άλλα αίσχη, πως «υπάρχουν κλινικές, μεταξύ των οποίων και η “ΣΑΡΑΦΙΑΝΟΣ” που επιτάχτηκε, που οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι όλο το 2020».

Το επιστέγασμα της εγκληματικής αυτής διαχείρισης με μόνο κριτήριο τα κέρδη των ιδιωτών ήρθε με τον προϋπολογισμό του 2021. Δεν φτάνει που ήδη η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη από το τέλος θέση των χωρών της ΕΕ στις έκτακτες υγειονομικές δαπάνες την περίοδο της πανδημίας, το κονδύλι για την Υγεία στο νέο προϋπολογισμό είναι μειωμένο κατά 550 εκατομμύρια!

Η κυβέρνηση και το σύστημα που υπηρετεί σκοτώνουν ανοιχτά και απροκάλυπτα. Η μόνη δύναμη που μπορεί να τους σταματήσει είναι οι αγώνες των εργαζόμενων και της νεολαίας. Η απεργία της 26ης Νοέμβρη είναι η αρχή.