Οικονομία και πολιτική
Μητσοτάκης-Πισσαρίδης Δίδυμο καταστροφής

Τα ζητήματα της δημοκρατίας τα λύνει η κυβέρνηση του Μητσοτάκη με τα γκλοπ και τις αύρες της αστυνομίας. Τα ζητήματα της Υγείας με το πάγωμα των προσλήψεων και την εκχώρηση γιατρών στους ιδιώτες κλινικάρχες -που υποτίθεται ότι επιτάσσει. Τα ζητήματα της Παιδείας με την τηλεκπαίδευση αλά Κεραμέως. Στον κατάλογο αυτό του παραλογισμού και της απύθμενης μεροληψίας σε βάρος των εργατών και των φτωχών προστέθηκε την περασμένη εβδομάδα και η “ανάπτυξη”.

Η οικονομία βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση – μια πτώση που είχε αρχίσει πριν από την κρίση του κορονοϊού και γιγαντώθηκε με την πανδημία, τα λοκντάουν και την κατάρρευση του τουρισμού. Ποιά είναι η απάντηση της κυβέρνησης του Μητσοτάκη; Ο ηλεκτρονικός εκσυγχρονισμός της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και η ενίσχυση των φορολογικών ελέγχων. Η ύφεση, που θα φτάσει επίσημα στο 10% φέτος, με βάση τις προβλέψεις του προϋπολογισμού της ίδιας της κυβέρνησης, θα καταπολεμηθεί, με άλλα λόγια, με τα “γκλομπς” της εφορίας.

Την περασμένη εβδομάδα το Υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένα “Προσχέδιο Δράσης” για την αξιοποίηση των 32 περίπου δισεκατομμυρίων του Ταμείου Ανάκαμψης, των χρημάτων που αναλογούν στη χώρα μας από το πρόγραμμα “Next Generation EU” (και τις παραφυάδες του) που ενέκρινε, ύστερα από πρόταση της προέδρου της Κομισιόν Oύρσουλα φον ντερ Λάιεν η Ευρωπαϊκή Ένωση. Το τελικό σχέδιο θα προκύψει από τις διαβουλεύσεις ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και την Κομισιόν και αναμένεται να εγκριθεί μέσα στον Φλεβάρη. Η εκταμίευση της πρώτης δόσης θα γίνει, αν όλα πάνε σύμφωνα με τα πλάνα, στις αρχές του δευτέρου εξαμήνου του 2021. Ο Σταϊκούρας έχει εγγράψει ήδη στον προϋπολογισμό του 2021 “εισροές” 3,9 δισεκατομμυρίων για τη χρονιά που μας έρχεται. Η μισή, σχεδόν, ανάπτυξη που προβλέπει το Υπουργείο Οικονομικών για το 2021 θα προέλθει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης, από αυτά τα 3,9 δις.

Η “πρωτοτυπία” του νέου προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται στη χρηματοδότησή του, που θα γίνει για πρώτη φορά, λόγω των ιδιαίτερων δυσκολιών που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία, με δανεισμό από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ουσία του, όμως, δεν έχει επηρεαστεί ούτε κατά ένα χιλιοστό από την πανδημία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση “επόμενης γενιάς” που ονειρεύεται η φον ντερ Λάιεν (και μαζί της και όλες οι άρχουσες τάξεις των χωρών-μελών) θα είναι ο παράδεισος του νεοφιλελευθερισμού, της ελεύθερης αγοράς και του κεφαλαίου. Όλες οι αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις που δεν κατάφερε η Κομισιόν να επιβάλλει μέχρι τώρα (και άλλες τόσες νέες) θα επιβληθούν τώρα (σύμφωνα με τα πλάνα τους) μέσω του προγράμματος “Next Generation EU”.

“Bραβείο κυνισμού”

Το προσχέδιο του Σταϊκούρα δεν είναι απλά κομμένο και ραμμένο σε αυτές τις κατευθύνσεις: αν υπήρχε ένα “βραβείο κυνισμού” θα το κέρδιζε “με τα τσαρούχια”. Από τα 32 δις μόνο μερικά ψίχουλα θα δοθούν για την Υγεία. 'Η για την “Υγεία”, για να είμαστε ακριβείς, αφού ούτε μια δεκάρα δεν προβλέπεται να ξοδευτεί για προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών ή τη δημιουργία νέων ΜΕΘ. Τα κονδύλια θα χρησιμοποιηθούν, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της “Καθημερινής” και του “Βήματος”, για την “ανάπτυξη ενός ενοποιημένου ατομικού ηλεκτρονικού φακέλου” για τους ασθενείς, δηλαδή για ένα ακόμα μεγάλο έργο πληροφορικής (που προφανώς έχει σαν κύριο στόχο να γεμίσει τις τσέπες των αφεντικών του κλάδου και δευτερευόντως μόνο να στηρίξει τους ίδιους τους ασθενείς). 

Από τις 15 μεταρρυθμίσεις που θα χρηματοδοτήσει, σύμφωνα με το προσχέδιο, το πρόγραμμα, η πιο εξωφρενική είναι η “ψηφιοποίηση της ΑΑΔΕ”. Ο στόχος της είναι η μεγαλύτερη και αμεσότερη σύνδεση ανάμεσα στις επιχειρήσεις και την εφορία (πχ POS που στέλνουν τα στοιχεία των αποδείξεων αυτόματα στην ΑΑΔΕ) και “ανάπτυξη ψηφιακών εργαλείων φορολογικών ελέγχων”. Για τη στήριξη των εκατομμυρίων ανέργων, για την ενίσχυση των εκατοντάδων χιλιάδων εποχιακά εργαζομένων στον τουρισμό δεν προβλέπεται ούτε ένα ευρώ. 

Στη σύνταξη του προσχεδίου, διαβάζουμε στην ¨Καθημερινή”, η κυβέρνηση πήρε υπ' όψιν της και τις προτάσεις της επιτροπής Πισσαρίδη. Ο Χριστόφορος Πισσαρίδης, ο επικεφαλής της επιτροπής είναι ένας διάσημος καθηγητής, κάτοχος βραβείου Νόμπελ.

Από τα βραβεία Νόμπελ μόνο ένα είναι πιο κακόφημο από το “νόμπελ Οικονομίας”: το “νόμπελ Ειρήνης” που έχει απονεμηθεί σε ανθρώπους σαν τον διαβόητο υπουργό Εξωτερικών του Νίξον, Χένρι Κίσινγκερ, για την “ειρήνη” στο Βιετνάμ. Το 1976 το Νόμπελ Οικονομίας είχε απονεμηθεί στον Μίλτον Φρίντμαν, τον “γκουρού” του νεοφιλελευθερισμού και οικονομικού συμβούλου της Χούντας του Πινοσέτ. Το 1997 σε δυο επιφανείς καθηγητές, τον Μίρον Σολς και τον Ρόμπερτ Μέρτον. Το 1998 η εταιρεία τους, η LCTM χρεοκόπησε. Ήταν μια από τις μεγαλύτερες χρεοκοπίες όλων των εποχών (μπορεί να συγκριθεί μόνο με την Λημαν Μπράδερς) που απείλησε να τινάξει ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία στον αέρα.

Η ανάπτυξη έρχεται.

Σωτήρης Κοντογιάννης