Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες

Η Κατερίνα Παπαδούλη, φοιτήτρια στο Οικονομικό Νομικής μας έδωσε την εικόνα της κινητοποίησης. «Ο Πρύτανης πέρασε από τα Προπύλαια απαιτώντας από τους πρόσφυγες να φύγουν σε… μισή ώρα, αλλιώς θα τους έδιωχνε. Οι πρόσφυγες επικοινώνησαν μαζί μας και οργανώσαμε άμεσα την κινητοποίηση αφού πολλοί φοιτητικοί σύλλογοι έχουν πάρει απόφαση στήριξης εδώ και μήνες. Στην κινητοποίηση στην Πρυτανεία συμμετείχαν φοιτητές από τη Νομική, από την ΑΣΟΕΕ, από τη Φιλοσοφική με τις αποφάσεις των συλλόγων. Ο Πρύτανης αρχικά υποστήριξε ότι πρέπει να φύγουν καθώς έχει καλέσει μαζί με το Μίκη Θεοδωράκη συγκέντρωση στα Προπύλαια την Τρίτη 31 του μήνα και δεν θα μπορούσε να «εγγυηθεί» για την ασφάλεια των προσφύγων. Στη συνέχεια, ο Πρύτανης έφυγε και ήρθε ένας γραμματέας, ο οποίος άρχισε να λέει ότι δεν μπορούν να μείνουν άλλο οι πρόσφυγες στα Προπύλαια και ότι θα κατέβουν οι ίδιοι οι καθηγητές να τους διώξουν. Από τη δική μας μεριά του απαντήσαμε ότι οι φοιτητικοί σύλλογοι είναι αλληλέγγυοι στους πρόσφυγες και θα περιφρουρήσουν τόσο την κινητοποίηση τους, όσο και το άσυλο. Άλλωστε, τις τελευταίες μέρες έχει γίνει παραβίαση του ασύλου από μηχανές της ΔΙΑΣ που μπούκαραν μέσα στη Νομική κυνηγώντας μικροπωλητές. Θα περιφρουρήσουμε τα Προπύλαια την Δευτέρα και την Τρίτη, ενώ ετοιμάζουμε αντιφασιστική μέρα δράσης στις 9 του Ιούνη στη Νομική».

ΚΕΕΡΦΑ

Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες που συμμετέχουν στην Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή κυκλοφορούν ανακοίνωση που αναφέρει ανάμεσα σε άλλα: «Καλούμε το Πρύτανη του Πανεπιστημίου της Αθήνας να στηρίξει αυτό τον αγώνα μέχρι τη τελική δικαίωση. Αυτό ήταν άλλωστε το νόημα του διαβήματος φοιτητών από συλλόγους των ΑΕΙ τη Παρασκευή 28/5 στο πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθήνας κ. Θ.Πελεγρίνη.  Η εκδήλωση και η συναυλία με το Μίκη Θεοδωράκη την Τρίτη στα Προπύλαια είναι από τις δεκάδες που έγιναν όλο το χρονικό διάστημα που διαρκεί η κινητοποίηση των Προσφύγων και όπως και οι άλλες θα τύχουν του ίδιου σεβασμού. Ο Μίκης Θεοδωράκης άλλωστε είναι ο άνθρωπος που πολέμησε το ναζισμό και το φασισμό, που κατήγγειλε τους βρόμικους πολέμους του Μπούς στο Αφγανιστάν και το Ιράκ και που σήμερα ύψωσε τη φωνή του κατά της επέμβασης του ΝΑΤΟ στη Λιβύη και την συμμετοχή της Ελλάδας. Κανένας δεν μπορεί να τον επικαλείται για να κινδυνολογεί απροκάλυπτα και να απειλεί να παραβιάσει το  πανεπιστημιακό άσυλο η Αστυνομία.

Προφανώς στα Προπύλαια, στο χώρο που δώσαμε μάχη ενάντια στις φασιστικές συμμορίες, τους παρακρατικούς της Δεξιάς και τους χουντικούς  καταχτώντας τις δημοκρατικές ελευθερίες με αίμα και θυσίες, κατοχυρώνοντας το πανεπιστημιακό άσυλο για όλο το λαό, δεν θα ανεχτούμε να γίνουν παρελάσεις ρατσιστικού μίσους και επίδειξη δύναμης των φασιστών με το προσωπείο του ψευτοπατριώτη. Οι φίλοι των ναζί στην κατοχή είχαν τόση σχέση με το πατριωτισμό όσο και οι ομογάλακτοι απόγονοι τους. Έτσι σήμερα σε κανένα φοιτητικό σύλλογο δεν έχουν θέση».