Στις Σχολές

Οι φοιτητές έχουν τις εμπειρίες από τις καταλήψεις του 2006-07, από το Δεκέμβρη του 2008, από τη συμμετοχή τους στο αντιπολεμικό κίνημα. Όλα αυτά έχουν παίξει ρόλο με αποτέλεσμα αυτή τη χρονιά να έχουμε δει καταλήψεις ενάντια στις επιθέσεις της Διαμαντοπούλου αλλά κυρίως έχουμε δει καταλήψεις στο πλευρό των πανεργατικών. Οι φοιτητές μαζικοποιούν τα πανεργατικά συλλαλητήρια με μεγάλα μπλοκ κάνοντας πράξη το σύνθημα «οι φοιτητές μαζί με τους εργάτες», πηγαίνουν σε εργατικούς χώρους που βρίσκονται σε κατάληψη ή σε κινητοποίηση και τους συμπαραστέκονται.

Γίνονται ποιοτικά άλματα και αυτό φαίνεται από τη στάση των φοιτητών απέναντι στο ρατσισμό και τους φασίστες, Οι φοιτητές της Νομικής έκαναν αλυσίδες για να μην αφήσουν τους μπάτσους να μπουν στο άσυλο όταν έκαναν τα πογκρόμ στους μετανάστες. Απάντησαν με καταλήψεις στην επίθεση κατά του ασύλου όταν οι 300 μετανάστες ήρθαν στην Αθήνα και η κυβέρνηση τους αντιμετώπισε χύνοντας το ρατσιστικό της δηλητήριο. Κατά χιλιάδες υπέγραφαν σαν συμπαράσταση στους απεργούς πείνας στα Προπύλαια.

Αυτά τα βήματα δείχνουν τη ριζοσπαστικοποίηση μέσα στα πανεπιστήμια. Μέσα στη νεολαία έχει ανοίξει τεράστια συζήτηση για το θέμα της διαγραφής του χρέους. «Σε αυτές τις αλλαγές συμβάλαμε οι αντικαπιταλιστές μέσα στις σχολές», περιγράφει η Αργυρή Ερωτοκρίτου, φοιτήτρια στην Ιατρική Ιωαννίνων. «Κάναμε την επιλογή να δώσουμε μέσα στα πανεπιστήμια τη μάχη των Δημοτικών Εκλογών. Ήταν κέρδος για το κίνημα γιατί καταρχήν ένα μεγάλο κομμάτι των ψήφων που πήρε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ήταν από τη νεολαία. Το δεύτερο κέρδος ήταν ότι αυτή η μάχη εξόπλισε τους αντικαπιταλιστές για να δώσουμε τη μάχη και στη συνέχεια για τη διαγραφή του χρέους, για την κρατικοποίηση των τραπεζών με τον εργατικό έλεγχο. Μετά τις αραβικές επαναστάσεις όλοι οι φοιτητές ήθελαν να συζητήσουν τι γίνεται αυτή τη στιγμή στη Μ. Ανατολή. Οργανώσαμε μαζική απάντηση στα συλλαλητήρια στο Ακτιο και στη Σούδα και πήραμε ψηφίσματα από τους φοιτητικούς συλλόγους που στήριξαν τις κινητοποιήσεις.

Όλες αυτές οι εμπειρίες καθορίζουν το που βρισκόμαστε. Αυτή τη στιγμή δεν έχουν καταθέσει το νομοσχέδιο και έχουμε επιβάλει σαν φοιτητές μέσα στις σχολές ότι τους έχουμε καθυστερήσει είναι τεράστιο κέρδος γιατί από τα πάνω έχουν να αντιμετωπίσουν το βάθεμα της πολιτικής κρίσης. Αλλά δεν μας αρκεί αυτό γιατί δεν παλεύουμε μόνο για να ανατρέψουμε το Μνημόνιο, παλεύουμε για αλλάξουμε την κοινωνία. Η νεολαία είναι ένα γόνιμο χωράφι στο οποίο έχουμε ρίξει το λίπασμα του αντικαπιταλισμού και ήρθε η ώρα να το καλλιεργήσουμε».