Γράμματα και σχόλια
Γηροκομείο Αθήνας: Οι καταγγελίες δικαιώθηκαν

2 Απρίλη, Κινητοποίηση της “Ανταρσία. στις γειτονιές της Αθήνας” για το Γηροκομείο

Σε 16 χρόνια κάθειρξη χωρίς αναστολή καταδικάστηκε ο Π. Μπούμπας, πρώην διοικητής του Γηροκομείου Αθηνών, ο οποίος βρέθηκε ένοχος για απιστία και υπεξαίρεση σε βαθμό κακουργήματος. Ποινή 13 ετών και 2 μηνών επιβλήθηκε επίσης στον Α. Διονυσόπουλο, πρώην γραμματέα του έκπτωτου διοικητικού συμβουλίου και ποινή 9 ετών και 2 μηνών στον Ε. Γρινιεζάκη, πρώην ταμία του έκπτωτου διοικητικού συμβουλίου.

Η διοίκηση Μπούμπα ευθύνεται και για την φοβερή υποβάθμιση του ιδρύματος, ενώ γίνονταν καταγγελίες για κακομεταχείριση των ηλικιωμένων και των εργαζόμενων. Ο Αρχιμανδρίτης Μπούμπας είχε κάνει μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση στους τέσσερις δημοτικούς συμβούλους που κατήγγειλαν τα όσα συνέβαιναν στο Γηροκομείο (Σ. Αγγελίδου, Ν. Σοφιανός, Ε. Πορτάλιου, Π. Κωνσταντίνου).

Τα τελευταία χρόνια, και ενώ είχε ξεκινήσει η ποινική διερεύνηση, οι απολύσεις και η απληρωσιά των εργαζόμενων συνεχίστηκαν. Οι περισσότεροι χώροι είναι ακατάλληλοι για να φιλοξενούν ανθρώπους που χρειάζονται φροντίδα. Αρκετοί εργαζόμενοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με απολύσεις και για πολλά χρόνια χωρίς να πληρώνονται καθόλου. 

Η προσωρινή διοίκηση του ακροδεξιού Ζ. Κολιού, διορίστηκε με αποστολή να διεξάγει εκλογές για νέο ΔΣ. Στην πραγματικότητα συνέχισε στο ίδιο μοτίβο, ενώ, παράταση στην παράταση, συμπλήρωσε 2 χρόνια χωρίς να έχουν γίνει εκλογές! Έφτασε δε στο σημείο, στα τέλη του περασμένου Μάρτη, να κάνει έκκληση για βοήθεια ζητώντας είδη πρώτης ανάγκης, ακόμη και τρόφιμα (αν και τη σίτιση έχει αναλάβει εδώ και χρόνια το Δημοτικό Βρεφοκομείο), παρά την τεράστια περιουσία που διαθέτει το ίδρυμα. Είναι η ατράνταχτη απόδειξη της απόλυτης αποτυχίας λειτουργίας μιας πολύτιμης δομής προς όφελος της κοινωνίας, όταν αυτήν την αναλαμβάνουν ιδιώτες, “φιλάνθρωποι” κλπ.

Τέλος, δείγμα της κατάντιας του ιδρύματος είναι ότι λειτουργούν μόλις 3 από τις 9 πτέρυγες, και φιλοξενούνται 140 ηλικιωμένοι, ενώ με το άνοιγμα όλων των κλειστών κτιρίων μπορούν να φτάσουν τους 700. Η “Ανταρσία στις Γειτονιές της Αθήνας”, με αφορμή την καταδίκη των τριών στελεχών του ΔΣ του Γηροκομείου, αναφέρει σε ανακοίνωσή της: “Είναι σκάνδαλο ότι η λειτουργία ενός Γηροκομείου που αφορά τις ζωές εκατοντάδων γερόντων και γεροντισσών έχει υποβαθμιστεί σε βαθμό εγκληματικό, με ανθρώπους να βρίσκονται άστεγοι στο δρόμο χωρίς φροντίδα”.

Δικαίωση

Αναφέρει επίσης πως “η απόφαση αποτελεί δικαίωση των καταγγελιών δημοτικών συμβούλων της Αθήνας, ανάμεσα τους των νυν συμβούλων Νίκου Σοφιανού της Λαϊκής Συσπείρωσης και Πέτρου Κωνσταντίνου της Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας καθώς και των πρώην δημοτικών συμβούλων Ελένης Πορτάλιου και Σταυρούλας Αγγελίδου, οι οποίοι [...] άσκησαν εμπεριστατωμένη κριτική για λειτουργία παρακράτους μαφιόζικου τύπου στο Γηροκομείο Αθηνών.

Είναι μια δικαίωση για το Σωματείο Εργαζόμενων το οποίο είχε καταγγείλει έγκαιρα την κακοδιαχείριση Μπούμπα που έφτασε σε απολύσεις και πολύχρονη απλήρωτη εργασία του προσωπικού. Είναι δικαίωση για το κίνημα αλληλεγγύης από φορείς της γειτονιάς όπως ο Πολιτιστικός Σύλλογος Άνω Αμπελοκήπων, η Β' ΕΛΜΕ Αθήνας και άλλοι φορείς που βρέθηκαν στο πλευρό του Σωματείου Εργαζόμενων. Είναι μια δικαίωση πρωτίστως για την κ. Πολυξένη Πραστάκου, πρώην στέλεχος του Γηροκομείου Αθηνών, η οποία δεν δίστασε, έστω και μόνη, να καταγγείλει με σθένος τα κακώς κείμενα του 'συστήματος Μπούμπα'”.

Η “Ανταρσία στις Γειτονιές της Αθήνας” καταγγέλλει τη δημοτική αρχή Μπακογιάννη που δεν έχει πάρει καμία πρωτοβουλία για να σταματήσει η διάλυση του Γηροκομείου, ενώ υπογραμμίζει ότι μετά την καταδίκη χρειάζεται να διερευνηθεί η ευθύνη και άλλων μελών του ΔΣ, ενώ πρέπει να καταλογιστούν ευθύνες στον Κολιό που προσπάθησε μεσούσης της δίκης να σώσει τον πρώην πρόεδρο. Τέλος, σημειώνει τα αιτήματα για να λειτουργήσει το Γηροκομείο με γνώμονα τις ανάγκες της κοινωνίας: “Άμεση επίταξη του Γηροκομείου Αθηνών, πέρασμα του στο κράτος και πλήρη λειτουργία με όλο το προσωπικό και με την καταβολή όλων των δεδουλευμένων”.