Περιβάλλον
“Διπλή ανάπλαση” όπως “Μεγάλος Περίδρομος”

Το σύνολο του κόστους του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού πρόκειται να αναλάβει ο Δήμος Αθηναίων, σύμφωνα με το σκανδαλώδες “μνημόνιο συναντίληψης και συνεργασίας από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, τον Δήμο Αθηναίων, τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό, την ΠΑΕ Παναθηναϊκός και την ΑΕΠ Ελαιώνα” που δημοσιεύτηκε στις 20/11. Πρόκειται για ένα έργο 72 εκατομμυρίων και ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός θα μπορεί να χρησιμοποιεί δωρεάν το γήπεδο για 99 χρόνια. 

Το μνημόνιο αφορά τη λεγόμενη “Διπλή Ανάπλαση” της λεωφόρου Αλεξάνδρας και του Βοτανικού, έχει συνολικό κόστος 163,5 εκατομμύρια ευρώ και στόχο την κατασκευή δυο υπερτοπικών χώρων αναψυχής και αθλητισμού. Η δημοσίευση συνοδεύεται από πανηγυρικές δηλώσεις του Γεωργιάδη, του Πατούλη, του Μαλακατέ (προέδρου του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού), του Αλαφούζου (μεγαλομέτοχου της ΠΑΕ), του Ψάλτη (CEO της Alpha Bank) και του Μπακογιάννη.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η “Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας”, “ο Μπακογιάννης θα χρεώσει το δήμο μέχρι τα μπούνια για την υλοποίηση του έργου υπονομεύοντας έτσι το όποιο αναγκαίο κοινωνικό του έργο”. Ανάμεσα σε άλλα, η ανακοίνωση αναφέρει: “Η αναμονή εσόδου του Δήμου, σύμφωνα πάντα με την ίδια ανακοίνωση, προέρχεται από τα καταστήματα του εμπορικού κέντρου που θα μισθώσει προφανώς σε πολιτικούς του φίλους καθώς και η παραχώρηση από τον Παναθηναϊκό του γηπέδου της λεωφόρου Αλεξάνδρας που θα γίνει λέει χώρος πρασίνου.

Βέβαια ο Μπακογιάννης ξέχασε να μας πει ότι ο χώρος του γηπέδου της λεωφόρου Αλεξάνδρας διεκδικείται από την εκκλησία. Οπότε το άμεσο αποτέλεσμα των ενεργειών του θα είναι να αδειάσει η Λεωφόρος από τα παιδιά που συμμετέχουν στα τμήματα του ερασιτέχνη Παναθηναϊκού και άλλων συλλόγων της περιοχής μέχρι να τελειώσουν τα δικαστήρια για το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Κοινώς ζήσε Μάη μου…

Ας μας εξηγήσει όμως ο δήμαρχος τι χρειάζεται η υποβαθμισμένη περιοχή του Βοτανικού ένα εμπορικό κέντρο; Χώρους πρασίνου και αθλοπαιδιών χρειάζεται και όχι και άλλα μαγαζιά, άλλωστε αρκετά ξενοίκιαστα μαγαζιά υπάρχουν. Επίσης κανένας δεν καταλαβαίνει γιατί ο Δήμος πρέπει να πληρώσει την ανέγερση του γηπέδου μιας Ποδοσφαιρικής Ανώνυμης Εταιρείας. Ο Δήμος της Αθήνας δεν μπορεί να καλύψει τα συσσίτια των αστέγων να υποστηρίξει συμπολίτες μας που υποφέρουν και ο δήμαρχος πετάει εκατομμύρια πρώτα στο Μεγάλο Περίδρομο και τώρα στην υποτιθέμενη ανάπλαση του Βοτανικού. Η διαφορά είναι ότι τώρα από 2 εκ. τα έφτασε μάνι-μάνι σε 72”.

Η “Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας” προχωρά σε διαδικτυακή εκδήλωση με τίτλο “Η διπλή ανάπλαση Μπακογιάννη σε Ελαιώνα – λ. Αλεξάνδρας είναι διπλή καταστροφή!” το Σάββατο, 5 Δεκέμβρη στις 5μμ, που θα μεταδοθεί live από τη σελίδα της κίνησης και θα υπάρξει δυνατότητα παρεμβάσεων μέσω zoom. Ομιλητές/τριες θα είναι η Ελένη Πορτάλιου, καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής, ο Δημήτρης Πετρόπουλος, πρόεδρος ΕΜΔΥΔΑΣ, ο Νάσος Μπράτσος, δημοσιογράφος και συγγραφέας του βιβλίου “Σπορ και κοινωνικές αντιστάσεις”, ο Νίκος Στραβελάκης, οικονομολόγος ΕΚΠΑ και ο Πέτρος Κωνσταντίνου, δημοτικός σύμβουλος Αθήνας.