Συνεντεύξεις
Στέλιος Νικητόπουλος, Δημοσιογράφος ΕΡΤ3: “Αντί να ενισχύσουν το σύστημα Υγείας, επιδίδονται σε κατασταλτικό κρεσέντο”

Στέλιος Νικητόπουλος

-Η Κεντρική Μακεδονία είναι στο επίκεντρο της πανδημίας. Σχολίασέ μας την κατάσταση. Ποιες είναι οι ευθύνες;

-Κάποτε, ό,τι είναι στημένο πάνω στην επικοινωνία, καταρρέει σαν χάρτινος πύργος. Παίρνουν χειρουργεία για να τα κάνουν ΜΕΘ για Covid, κλινικές άλλων ασθενειών (καρδιολογικές κλπ) μετατρέπονται σε Covid, χειρουργεία σοβαρών ασθενειών πηγαίνουν πίσω. Οκτώ μήνες, από τον Μάρτιο μέχρι τώρα, πήγαν χαμένοι. Οι κυβερνώντες τρομοκρατημένοι από τις δραματικές εξελίξεις χρησιμοποιούν την επικοινωνία προσπαθώντας να αποφύγουν την οργή του κόσμου για την πεισματική τους άρνηση να ενισχύσουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Την ημέρα που γιατρός, διευθυντής ΜΕΘ, δήλωνε: "Χάσαμε περισσότερες ζωές επειδή δεν προβλέφθηκε αυτή η σφοδρότητα της πανδημίας", γινόταν εισαγγελική παρέμβαση, όχι για τις καταγγελίες των γιατρών, αλλά για κόμματα της αντιπολίτευσης.

Είχαμε και εισαγγελική παρέμβαση για την πρόεδρο της Ένωσης των νοσοκομειακών γιατρών Θεσσαλονίκης, Δάφνη Κατσίμπα, επειδή καλούσε να τιμηθεί το Πολυτεχνείο αλλά καμία εισαγγελική παρέμβαση για τις εγκληματικές ελλείψεις στα νοσοκομεία. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στην πρόεδρο των νοσοκομειακών γιατρών της Θεσσαλονίκης "που διεγείρει σε παράνομες πράξεις" τα πλήθη, όπως η απαίτηση για να έχουμε επιτέλους δημόσιο σύστημα Υγείας, αυτό είναι η μεγαλύτερη "παράνομη" πράξη για τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα που κυβερνούν αυτό τον τόπο. Εκφράζουμε επίσης την αλληλεγγύη μας προς τους αγωνιστές που συνελήφθησαν και διώκονται τις ημέρες αυτές της κατασταλτικής παράνοιας με πρόσχημα την πανδημία.

Η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι τραγική. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται σε κοινούς θαλάμους! Οι κυβερνώντες είχαν τόσους μήνες μπροστά τους να φτιάξουν κλίνες ΜΕΘ και να προσλάβουν μόνιμο και εξειδικευμένο προσωπικό.

Άφησαν ανοχύρωτο το ΕΣΥ και ρίχνουν πρόστιμα στα παιδιά που παίζουν μπάλα στο δρόμο.

Κάνουν την πιο "μαϊμού" επίταξη που έγινε ποτέ από κυβέρνηση στην παγκόσμια ιστορία: Αποψιλώνουν τα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης στέλνοντας ιατρικό-νοσηλευτικό προσωπικό στις ιδιωτικές κλινικές που δήθεν επιτάξανε ενώ στην ουσία επιτάσσουν προσωπικό του δημόσιου τομέα σε ιδιώτες οι οποίοι θα πληρωθούν αδρά! Ο δημόσιος τομέας επιτάσσεται από τον ιδιωτικό, αντί για το αντίθετο.

Το δημόσιο έκανε επίταξη μετά πληρωμής σε δύο ιδιωτικές κλινικές στη Θεσσαλονίκη όπου επί συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου και με υπ. Υγείας τον Α. Γεωργιάδη, έκλεισαν νοσοκομεία όπως το "Λοιμωδών" και η "Παναγία". Πρέπει να γίνει λαϊκή απαίτηση να ανοίξουν επιτέλους αυτά τα νοσοκομεία αλλά και να φτιαχτούν νέα νοσοκομεία. Εκτός από την επικοινωνία λοιπόν υπάρχει και η πραγματικότητα.

Βλέπουμε γιατρούς να χρησιμοποιούν στα πόδια σακούλες σούπερ μάρκετ και σακούλες σκουπιδιών αντί για ποδονάρια. Να μην τους διατίθενται στοιχειώδη μέσα.

Αντί λοιπόν οι κυβερνώντες να ενισχύσουν το σύστημα Υγείας επιδίδονται σε κατασταλτικό κρεσέντο. Στην επέτειο του Πολυτεχνείου κατέστειλαν και σαλαμοποίησαν συγκεντρώσεις και πορείες που τηρούσαν όλα τα μέτρα προστασίας και διεκδικούσαν Ψωμί-Παιδεία-Υγεία-Ελευθερία. Προχώρησαν σε προσαγωγές και συλλήψεις, επιβάλανε πρόστιμα. Έβαλαν τη χώρα στο “γύψο”. Απαγόρευσαν τις συναθροίσεις άνω των 3 ατόμων "καθ’ άπασαν την Επικράτειαν" με απόφαση του Αρχηγού της Αστυνομίας! Αλλά ο αγωνιζόμενος λαός ακύρωσε στην πράξη την κυβερνητική απόφαση και την εκτροπή. Τις προηγούμενες ημέρες αστυνομικοί τηλεφωνούσαν ή έψαχναν να βρουν εργαζόμενους και φοιτητές που τους θεωρούσαν διοργανωτές εκδηλώσεων για το Πολυτεχνείο και τους έστελναν το εκβιαστικό μήνυμα ότι θα... αναγκαστούν να τους συλλάβουν και να τους επιβάλλουν μεγάλα πρόστιμα. Στο μεταξύ μετά την πρόεδρο της ΕΝΙΘ, Δάφνη Κατσίμπα, εισαγγελείς έβαλαν στο στόχαστρο φοιτητικούς συλλόγους και αριστερές οργανώσεις.

Πραγματοποιήθηκαν συλλήψεις αγωνιστών για "διέγερση σε ανυπακοή" επειδή μοίραζαν φυλλάδια για το Πολυτεχνείο! 

Αποδεικνύεται ότι οι κυβερνώντες δεν ενδιαφέρονται για την πανδημία αλλά έχουν κάνει πια αυτοσκοπό την καταστολή. Δεν χρειάζεται όμως μεγάλη ικανότητα αντίληψης για να καταλάβουμε ότι αυτά που ενοχλούν είναι τα μηνύματα δημοκρατίας και ελευθερίας που εκπέμπουν οι εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο, όπου τα μέτρα προστασίας ήταν πολύ καλύτερα από πολλούς χώρους που ελέγχει η κυβέρνηση. Ένα... ευχαριστώ στην κυβέρνηση και τον Χρυσοχοΐδη που ρίχνουν με τη συμπεριφορά τους και το τελευταίο φύλλο συκής από την εξουσία και μας κάνουν να αντιλαμβανόμαστε τις πραγματικές τους προθέσεις.

Είσαι δημοσιογράφος, γνωστός για τα ρεπορτάζ που προβάλουν τους αγώνες των εργαζόμενων και της νεολαίας. Σχολίασέ μας το επίπεδο της ενημέρωσης το τελευταίο διάστημα και τι θα πρέπει να γίνει;

Παρά την ασταμάτητη προπαγάνδα ότι φταίνε οι "ανεύθυνοι" πολίτες και οι νέοι, όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά τις κυβερνητικές ευθύνες για τις τραγικές ελλείψεις στο ΕΣΥ, για τον συνωστισμό στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, για το άνοιγμα του τουρισμού χωρίς τεστ. 

Στα ρεπορτάζ που μετέδωσα για την ΕΡΤ τόνιζα πως οι Θεσσαλονικείς δηλώνουν ότι κέντρο υπερμετάδοσης του κορονοϊού είναι οι αστικές συγκοινωνίες, αυτό ακριβώς ανέφερε την προηγούμενη εβδομάδα και έρευνα του τμήματος δημοσιογραφίας του ΑΠΘ και ότι το λοκ ντάουν γίνεται επειδή το σύστημα Υγείας δεν μπορεί να ανταποκριθεί. Αυτό αναγκάστηκε να το παραδεχτεί στην συνέχεια και η κυβέρνηση.  

Οι δημοσιογραφικές Ενώσεις πρέπει να ασχοληθούν σοβαρά με εκείνα τα ΜΜΕ που αντί να υπηρετούν την ενημέρωση υπηρετούν την κυβερνητική προπαγάνδα. Ο λαός, τον οποίο υποτιμούν οι κυβερνητικοί προπαγανδιστές, καταλαβαίνει πολύ καλά τι γίνεται και είναι αυτός που θα απαιτήσει πραγματική ενημέρωση, για την κοινωνία και όχι για την εξουσία.

Από τον κόσμο που κατέβηκε στις διαδηλώσεις της ΔΕΘ μέχρι τις συγκεντρώσεις έξω από τα νοσοκομεία, οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να παλεύουν, παρά την πανδημία και τις απαγορεύσεις. Δώσε μας μια εικόνα από τις μάχες του τελευταίου διαστήματος στη Θεσσαλονίκη.

Mετά από πάρα πολλά χρόνια, τον Σεπτέμβρη έγινε μία και ενιαία διαδήλωση από την ΧΑΝΘ μέχρι το άγαλμα Βενιζέλου από σωματεία, φοιτητικούς συλλόγους, οργανώσεις. Το λαϊκό κίνημα απάντησε στις κοινωνικές και πολιτικές ανάγκες της περιόδου, έριξε πόρτα στους λιγοστούς εκπροσώπους του εργοδοτικού συνδικαλισμού και ενώθηκε σε μία κοινή πορεία. Η αστυνομία προσπάθησε να αποκόψει αυτή την ενότητα στη δράση που τους τρομάζει και δεν τα κατάφερε. Ένα μεγάλο ποτάμι λαού διάβηκε τους δρόμους της πόλης.

Στη συνέχεια είδαμε τη συντονισμένη δράση φοιτητών-μαθητών-εκπαιδευτικών αλλά και γονιών μαζί με εργατικούς αγώνες και τον αγώνα για δημόσιο σύστημα Υγείας για όλους, με τις κινητοποιήσεις στα νοσοκομεία, φτάνοντας στην πετυχημένη απεργία στις 26 Νοέμβρη. Και βέβαια ξεχωριστή αναφορά πρέπει να κάνουμε και στο μεγάλο αντιφασιστικό κίνημα που έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην καταδίκη της Χρυσής Αυγής με μία σειρά από κινητοποιήσεις. Και στη Θεσσαλονίκη όπως και σε άλλες περιοχές η ΚΕΕΡΦΑ διοργάνωσε εκδηλώσεις που κινητοποίησαν τον κόσμο ενόψει της απόφασης. Την ημέρα της καταδίκης της Χρυσής Αυγής το αντιφασιστικό κίνημα έδειξε και πάλι τη δύναμή του, ενωμένο και πιο δυνατό από κάθε άλλη φορά. Η ενότητα στη δράση, στο σύνολο των αγώνων, μπορεί να αποτυπωθεί και αποτυπώνεται στο δρόμο. Είδαμε μεγάλα βήματα μπροστά προς αυτή την κατεύθυνση τον τελευταίο καιρό.

Ο Στέλιος Νικητόπουλος μίλησε στον Στέλιο Μιχαηλίδη