Το Κιλκίς παρουσιάζει, μαζί με άλλες περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας, υψηλό αριθμό κρουσμάτων αναλογικά με τον πληθυσμό του. Παρ’ όλο που, όπως η Θεσσαλονίκη, μπήκε σε καραντίνα από πολύ νωρίς, τα κρούσματα παραμένουν αυξημένα. Τι συμβαίνει λοιπόν και δεν μειώνονται περισσότερο;
Ο ένας παράγοντας είναι η τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το νοσοκομείο Κιλκίς. Εργαζόμενη μας είχε αναφέρει πως “η νοσοκομειακή μονάδα δεν διαθέτει ΜΕΘ ούτε ΜΑΦ. Τα κρεβάτια είναι γεμάτα με ασθενείς που χρειάζονται αναπνευστήρες και νοσηλεύονται στις κλινικές. ... Οι απώλειες σε προσωπικό προκύπτουν καθημερινά”. “Δυστυχώς μας πάνε σαν πρόβατα στη σφαγή”, είχε δηλώσει ο γραμματέας του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου Αχιλλέας Καλεμκερίδης που είχε νοσήσει και ο ίδιος.
Ο δεύτερος παράγοντας είναι η κατάσταση στη βιομηχανία του Κιλκίς αλλά και των όμορων νομών. Εκατοντάδες εργάτες και εργάτριες από την περιφέρεια του Κιλκίς αλλά και από την Θεσσαλονίκη εργάζονται στα εργοστάσια της περιοχής. Μόνο στη βιομηχανική περιοχή του Κιλκίς απασχολούνται 2.500 εργαζόμενοι οι οποίοι πηγαινοέρχονται και από άλλους νομούς. Αντίστροφα πολλοί κάτοικοι του Κιλκίς μεταβαίνουν στην Πέλλα και την Ημαθία για να δουλέψουν σε εργοστάσια, κυρίως επεξεργασίας αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων.
Σε αυτά η εργασία εκτελείται σε συνθήκες υγιεινής κυριολεκτικά ανάλογα την διάθεση του εργοδότη. Αυτό σημαίνει πως τα τεστ σε άλλα εργοστάσια γίνονται σε άλλα όχι, στην πλειοψηφία τους τα μέσα ατομικής προστασίας τα εξασφαλίζουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι ενώ αντισηπτικά άρχισαν να παρέχονται μόλις παρατηρήθηκε η μεγάλη έξαρση των κρουσμάτων.
Και δεν είναι μόνο αυτό. Φαγητό στο πόδι, ωράρια εξαντλητικά, ανεπαρκή μέτρα προστασίας και μη τήρηση των αποστάσεων, γιατί σύμφωνα με τα αφεντικά, «έχουμε μείνει πίσω επειδή κάποιοι εργαζόμενοι νόσησαν και άρα πρέπει να πιεστούμε»! Η Διεύθυνση Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας του νομού που ήταν αρμόδια για ελέγχους σε εργοστάσια και της Ημαθίας και του Κιλκίς, έχει κλείσει άλλωστε από το 2014.
Τα λάθη στις καταμετρήσεις από τα ιδιωτικά εργαστήρια έρχονται να προστεθούν στο πρόβλημα των κρουσμάτων. Στις 7/12 ανακοινώθηκε πως το Κιλκίς είχε 102 κρούσματα. Την επόμενη μέρα αποκαλύφθηκε πως ...το ιδιωτικό εργαστήριο στη Θεσσαλονίκη «καθυστέρησε να κοινοποιήσει στον ΕΟΔΥ αποτελέσματα ελέγχων που διεξήγαγε από τις 24 Νοεμβρίου μέχρι και χθες (7 Δεκεμβρίου) και το έπραξε αθροιστικά, με αποτέλεσμα, οι έλεγχοι των ημερών αυτών να δώσουν 94 από τα 102 κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ το απόγευμα της 7ης Δεκεμβρίου».
Λεωνίδας Μαρουλάσοβ