Διαδικτυακή εκδήλωση διοργάνωσε το δίκτυο εκπαιδευτικών Η Τάξη μας, στις 8/12. με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών από την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια της Αθήνας και άλλων πόλεων.
Το πρώτο κεντρικό σημείο της συζήτησης ήταν η κατάσταση που έχει επιβάλει η τηλεκπαίδευση. Οι εκπαιδευτικοί νιώθουν εγκαταλελειμμένοι από ένα Υπουργείο που τους θεωρεί αναλώσιμους και οι γονείς έχουν ξοδέψει από την αρχή της πανδημίας 175 εκατομμύρια για την αγορά του απαραίτητου για την τηλεκπαίδευση εξοπλισμού.
Το δεύτερο ήταν το γεγονός ότι το Υπουργείο Παιδείας χρησιμοποιεί ως όχημα την εξ' αποστάσεως για να περάσει αντιδραστικά μέτρα. Κομμάτι αυτής της ανανέωσης της επιθετικής στρατηγικής της άρχουσας τάξης είναι και η έκθεση Πισσαρίδη η οποία προβλέπει συγχωνεύσεις και κλεισίματα σχολείων και την αξιολόγηση.
Οι συμμετέχοντες μίλησαν εκτενώς και για τα χτυπήματα που θα επιφέρει ο νέος προϋπολογισμός, κυρίως, αλλά όχι μόνο, στην επαγγελματική εκπαίδευση, όπου οι περικοπές θα αγγίξουν το 33% χρησιμοποιώντας την εξ΄άποστάσεως εκπαίδευση και μετατρέποντάς την πλέον σε κατάρτιση.
Οι μειώσεις των δαπανών στο γενικό προϋπολογισμό “θα μετριαστούν” με αυξήσεις στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων που σημαίνει ότι αντί για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού θα προσλαμβάνονται αναπληρωτές μέσω ΕΣΠΑ. Και για τον τομέα στης σχολικής στέγης όμως προβλέπονται σημαντικές μειώσεις την στιγμή που η πραγματικότητα της πανδημίας απαιτεί αυξήσεις.
Κοινό σημείο όλων των τοποθετήσεων αποτελούσε η διαπίστωση ότι ενάντια σε όλες τις επιμέρους επιθέσεις, αιχμή του εκπαιδευτικού κινήματος πρέπει να αποτελέσει αυτή τη στιγμή η μάχη ενάντια στον προϋπολογισμό και ότι οι Παρεμβάσεις στη Δευτεροβάθμια και στη Πρωτοβάθμια αλλά και το δίκτυο Η Τάξη μας μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο για να συνδεθεί αυτή η μάχη με το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, ξεκινώντας με τη συμμετοχή τους στην απεργία της 15ης Δεκεμβρίου.
Δημήτρης Δασκαλάκης