Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Στοπ στα pushback

Eνόχλησε τον Μηταράκη και τα παπαγαλάκια του στο Πρώτο Θέμα η Αgean Boat Report, για το γεγονός ότι καταγράφει και δημοσιεύει διεθνώς πληροφορίες από τα παράνομα push back της κυβέρνησης. 

Τη δήλωση του Μηταράκη ότι «ΜΚΟ συνέβαλαν στην παράνομη διέλευση» της βάρκας που βούλιαξε πριν από δυο βδομάδες με αποτέλεσμα να πνιγούν δύο γυναίκες, ακολούθησε δημοσίευμα του Πρώτου Θέματος που αναφέρει ότι ο «υπουργός άφησε αιχμές κατά της γνωστής νορβηγικής ΜΚΟ Aegean Boat Report που καλεί ομάδες παράνομων μεταναστών,  προκειμένου να τους καθοδηγήσει για το πως θα προσεγγίσουν το κοντινότερο ελληνικό νησί».

Απαντώντας στο δημοσίευμα, η Aegean Boat Report αναφέρει ανάμεσα σε άλλα ότι «ούτε καθοδηγεί ούτε θα καθοδηγήσει ανθρώπους προς τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Οι άνθρωποι που περνάνε τα σύνορα της ΕΕ δεν είναι “παράνομοι”. Kανείς δεν είναι “παράνομος” απλά επειδή μπαίνει στην ΕΕ εφόσον ζητήσει άσυλο με την πρώτη δυνατή ευκαιρία. Αυτό που προσπαθούμε είναι να εξασφαλίσουμε ότι ο κόσμος που καταφέρνει να φτάσει στα νησιά θα μπορέσει να κάνει αίτηση ασύλου…Ο λόγος για τον οποίο το κάνουμε είναι γιατί η ελληνική κυβέρνηση και τα περιπολικά της ΕΕ δεν το κάνουν και παρανομούν».