Συνεντεύξεις
Συνέντευξη: Δικηγόροι ενάντια στην αστυνομοκρατία

Στα αριστερά η Ευγενία Κουνιάκη και δεξιά η Δήμητρα Λιναρδάκη

Η Ευγενία Κουνιάκη και η Δήμητρα Λιναρδάκη, δικηγόροι και μέλη της Εναλλακτικής Παρέμβασης-Δικηγορική Ανατροπή, βρέθηκαν στο πλευρό των συλληφθέντων της 6ης Δεκέμβρη. Μίλησαν στον Στέλιο Μιχαηλίδη.


Πώς σχολιάζετε τις κινητοποιήσεις και τις επιθέσεις της κυβέρνησης στις 6 Δεκέμβρη με τις μαζικές συλλήψεις διαδηλωτών; 

Ε.Κ. Κάθε μέρα μετράμε 100 νεκρούς από την πανδημία και νεκρούς εργαζομένους στα νοσοκομεία λόγω Covid. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση έχει αποτύχει στη διαχείριση της πανδημίας και το ξέρει.  Πέρασαν 8 μήνες από το πρώτο κύμα και η κυβέρνηση έδωσε έμφαση μόνο σε προσλήψεις στην αστυνομία (ακόμη και για τα πανεπιστήμια), στη στρατιωτικοποίηση των συνόρων ενάντια στους πρόσφυγες με συνεχείς επαναπροωθήσεις στα σύνορα. 

Όσο λοιπόν και να προβάλλουν το έργο της κυβέρνησης οι καναλάρχες, οι εργαζόμενοι ζουν και βιώνουν την ανασφάλεια σε καθημερινό επίπεδο, το άγχος της ανεργίας και της γνώσης ότι θέλουν την κρίση να την πληρώσουμε εμείς, τις απολύσεις, την μετατροπή του οκταώρου σε δεκάωρο κατά βούληση του εργοδότη, την τηλεεργασία. Από το προηγούμενο στάδιο της πανδημίας, ξετυλίχτηκαν μια σειρά διαδηλώσεις με κορύφωση τα αντιφασιστικά συλλαλητήρια των 18/9 και 7/10 και έδειξαν μια δυναμική που προφανώς τρομάζει την κυβέρνηση. Αυτός είναι ο λόγος που η καταστολή γίνεται το κύριο εργαλείο της. 

Οι κινητοποιήσεις της 6ης Δεκέμβρη ήταν μια υπενθύμιση στην κυβέρνηση ότι δεν θα είναι εύκολοι οι επόμενοι μήνες για την ίδια. Ήδη στις 15/12 έχει κηρυχθεί απεργία για τον προϋπολογισμό. Ξέρει ότι μπροστά της έχει έναν ολόκληρο κόσμο που έχει πολιτικές εμπειρίες μαχών από τον Δεκέμβρη του 2008 και ύστερα, αρνούμενος να πληρώσει το χρέος και την οικονομική κρίση. Σίγουρα με τον νέο πτωχευτικό κώδικα και άλλα νομοθετήματα, οι πολιτικές αυτές επιστρέφουν ακόμα πιο επιθετικές, όμως η εμπειρία όλων αυτών των χρόνων, και η οργή για τους καθημερινούς θανάτους και την απαξίωση της δημόσιας Υγείας τρομάζει την κυβέρνηση. Και η επίδειξη και δράση των δυνάμεων καταστολής εντάσσεται ακριβώς σε αυτόν τον φόβο. 

Δ.Λ. Βρισκόμαστε σε μία πολύ κρίσιμη περίοδο. Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει αποτύχει παταγωδώς στη διαχείριση της πανδημίας. Η διάλυση της δημόσιας Υγείας και η επιλογή να κατεβάσουν προς ψήφιση έναν προϋπολογισμό που προβλέπει μείωση των δαπανών για την Υγεία κατά 16% και ταυτόχρονα προβλέπει αύξηση των δαπανών για τους εξοπλισμούς κατά 30%, δείχνει ότι δε δίνουν δεκάρα για τις ζωές μας και αναδεικνύει ότι είναι τελείως προσχηματικό το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την πανδημία. 

Η κυβέρνηση μέσα στην κρίση και την πολιτική απομόνωση έχει ταμπουρωθεί πίσω από το οχυρό της καταστολής. Απαγόρευση συγκεντρώσεων, χημικά, ξύλο, αστυνομική βία, συλλήψεις στον σωρό και συγκρότηση δικογραφιών και όργιο προστίμων είναι το μοτίβο της τελευταίας περιόδου. Σήμερα περισσότερο από ποτέ είναι ξεκάθαρο ότι δε μας μένει άλλος δρόμος πέρα από την αντίσταση. Όσο και αν θεωρούν ότι η καταστολή θα μειώσει τις αντιστάσεις, γνωρίζουν ότι είναι αντιμέτωποι με ένα κύμα εργατικής αντίστασης που μεγαλώνει και που κουβαλάει ζωντανές τις μνήμες της 6ης Δεκέμβρη 2008 και του κινήματος της τελευταίας δεκαετίας. Την 6η Δεκέμβρη του 2020 κόντρα στις προθέσεις της κυβέρνησης να σβήσουν τη μνήμη της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από την αστυνομία και κυρίως να σβήσουν τη μνήμη της ‘εξέγερσης’ ο αγωνιζόμενος κόσμος παρά το όργιο καταστολής έσπασε στην πράξη την απαγόρευση του Υπουργείου ΠΡΟ.ΠΟ και τίμησε τον νεκρό και την εξέγερση του Δεκέμβρη του 2008. Aπό τη μεριά μας ως δικηγόροι χαιρετίζουμε τους διαδηλωτές που και αυτή τη φορά έσπασαν τους αντιδημοκρατικούς και αντισυνταγματικούς αποκλεισμούς και δηλώνουμε ότι θα δώσουμε τη μάχη ενάντια στην καταστολή και την κρατική αυθαιρεσία.

Στο Αλλοδαπών όπου βρέθηκαν οι συλληφθέντες σύντροφοι/ισσες είδαμε μια εντυπωσιακή κινητοποίηση δικηγόρων της Εναλλακτικής. Πώς προέκυψε;

Ε.Κ. Κατ’αρχάς ανάμεσα στους συλληφθέντες ήταν και δύο δικηγόροι μέλη της Εναλλακτικής Παρέμβασης – Δικηγορική Ανατροπή, νυν και πρώην μέλη του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, ο Θανάσης Καμπαγιάννης και ο Κώστας Παπαδάκης, γεγονός ενδεικτικό της στάσης της κυβέρνησης απέναντι στους υπερασπιστές δικαιωμάτων.  Κατά δεύτερον, η  υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων αποτελεί κύριο ζήτημα για την Εναλλακτική, με νομικές παρεμβάσεις αλλά και συνδρομή σε περιπτώσεις αστυνομικών αυθαιρεσιών όπως αυτές.

Δ.Λ. Το νέο της προσαγωγής και κατόπιν της σύλληψης του Θανάση Καμπαγιάννη και του Κώστα Παπαδάκη, δικηγόρων των Αιγύπτιων Αλιεργατών στη δίκη της Χρυσής Αυγής, την ώρα άσκησης των νομικών τους καθηκόντων οδήγησε στην κινητοποίηση δεκάδων δικηγόρων μελών της Εναλλακτικής Παρέμβασης–Δικηγορική Ανατροπή και μη, οι οποίοι ταχύτατα βρέθηκαν έξω από την πύλη του Αλλοδαπών. Συλλήψεις δικηγόρων κάτω από αυτές τις συνθήκες δεν έχουν γίνει ποτέ σε όλη τη διάρκεια της μεταπολίτευσης και η εντολή που δόθηκε για τη σύλληψη δικηγόρων αποτυπώνει ανάγλυφα τον αυταρχισμό αυτής της κυβέρνησης. Τις συλλήψεις δικηγόρων εν ώρα καθηκόντων κατήγγειλε με παρέμβασή του και ο Πρόεδρος του ΔΣΑ.

Η Εναλλακτική Παρέμβαση–Δικηγορική Ανατροπή, στοχοπροσηλωμένη στο ζήτημα της υπεράσπισης των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, δίνει σταθερά τη μάχη με τις παρεμβάσεις της ενάντια στην κρατική αυθαιρεσία και στην καταστολή. Το τελευταίο διάστημα οι δικηγόροι έχουμε γίνει μάρτυρες εκατοντάδων αστυνομικών αυθαιρεσιών στις κινητοποιήσεις της 17ης Νοέμβρη, στην απεργία της 26ης Νοέμβρη με αποκορύφωμα το όργιο καταστολής που ξετυλίχτηκε την 6η Δεκέμβρη.

Ποια ήταν η αντιμετώπιση των αρχών;

Δ.Λ. Την Κυριακή 6 Δεκέμβρη εμποδιζόμασταν για ώρες από τα όργανα της αστυνομίας να εισέλθουμε στο Αλλοδαπών και να επικοινωνήσουμε με τους εντολείς μας, οι οποίοι κρατούνταν σε άθλιες συνθήκες κατά παράβαση του άρθρου 285 ΠΚ για την τήρηση των μέτρων προστασίας από τον covid-19 στο χώρο κράτησης και ενώ οι προσαγωγές είχαν μετατραπεί σε συλλήψεις και είχαν αρχίσει να συντάσσονται εκθέσεις σύλληψης. Η διαδικασία των συλλήψεων χωρίς να διασφαλίζεται η πρόσβαση των συλληφθέντων στους δικηγόρους τους είναι καταφανώς παράνομη. Ο εμπαιγμός μας από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών ήταν προφανής και κατατέθηκε αναφορά για την παραβίαση του θεμελιώδους δικαιώματος πρόσβασης σε συνήγορο από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών. Δεν είναι κάτι καινούριο όλο αυτό δυστυχώς. Το ίδιο συμβαίνει κάθε φορά σε συλλήψεις διαδηλωτών. Στις 17 Νοέμβρη έξω από τη ΓΑΔΑ η αστυνομία παρέταξε διμοιρίες των ΜΑΤ απέναντι σε όσους δικηγόρους ήμασταν εκεί για να υπερασπιστούμε τους συλληφθέντες. 

Ποιά ήταν η κατάσταση που αντιμετωπίσατε αφού καταφέρατε να συναντηθείτε με τους συντρόφους;

Δ.Λ. Είναι τελείως προσχηματικό να απαγγέλλονται κατηγορίες στους συλληφθέντες για παράβαση του άρθρου 285 ΠΚ, οι οποίοι τίμησαν τη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου τηρώντας στο ακέραιο κάθε μέτρο προστασίας την ίδια ώρα που σε όλη τη διαδικασία των προσαγωγών και των συλλήψεων δεν τηρήθηκε κανένα μέτρο προστασίας της υγείας των συλληφθέντων. Οι συλληφθέντες στοιβάχτηκαν σε 3 μισθωμένα λεωφορεία της ΕΛ.ΑΣ, παρέμειναν μετά την άφιξη τους στο Αλλοδαπών πάνω από 40 λεπτά στα λεωφορεία και κατόπιν 62 κρατούμενοι και 20 τουλάχιστον αστυνομικοί στοιβάχτηκαν σε ένα κοινό χώρο κράτησης σε μια κλειστή αίθουσα με ελλιπή εξαερισμό χωρίς να τους έχει παρασχεθεί για πάνω από 2 ώρες ούτε καν νερό. Η πολύωρη κράτηση των συλληφθέντων προκειμένου να συνταχθούν οι εκθέσεις σύλληψης και να υποβληθούν στη σήμανση πραγματοποιήθηκε σε μικρά δωμάτια και διαδρόμους όπου παραβιάζονταν όλα τα υγειονομικά μέτρα προστασίας. Στη μήνυση που κατατέθηκε από τους δυο δικηγόρους κατά του Αττικάρχη ζητήθηκε η ποινική και πειθαρχική δίωξη για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος 259 ΠΚ και για το αδίκημα του άρθρου 285 ΠΚ, καθώς οι παραπάνω συνθήκες κράτησης εμπεριείχαν πολλαπλάσια μεγαλύτερη παραβίαση για την πρόληψη ασθενειών και κινδύνους για τη δημόσια Υγεία. 

Η σύλληψη των δυο δικηγόρων της Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χ.Α., δημοτικών συμβούλων, υγειονομικών, συνδικαλιστών και στελεχών της επαναστατικής αριστεράς και το τεράστιο κύμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης από σωματεία, φορείς και πολιτικές οργανώσεις που υπήρξε ήταν καθοριστικό για την εξέλιξη της όλης διαδικασίας.

Ε.Κ. Έχει επίσης σημασία να τονιστεί ότι ανάμεσα στους συλληφθέντες, πέραν των δύο δικηγόρων, μάλιστα εκ της πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής, ήταν ο Π. Γκαργκάνας, διευθυντής της Εργατικής Αλληλεγγύης, ο Π. Κωνσταντίνου, δημοτικός σύμβουλος στον δήμο της Αθήνας, ο Χ. Αργύρης, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ, η Κ. Πατρικίου, γραμματέας του εργαζομένων του νοσοκομείου Αγ. Σάββα και άλλοι πολλοί συνδικαλιστές και εργαζόμενοι. Η μήνυση των δυο δικηγόρων κατά του Αττικάρχη, είχε δώσει ήδη ένα μήνυμα στα αστυνομικά όργανα ότι η οποιαδήποτε παρατυπία και καταπάτηση των δικαιωμάτων των συλληφθέντων δεν θα μπορούσε να είναι χωρίς συνέπειες. 

Δυστυχώς, σε συλλήψεις διαδηλωτών, είναι συνηθισμένο φαινόμενο η παραβίαση δικονομικών δικαιωμάτων των συλληφθέντων καθώς η πολύωρη προσαγωγή αποτελεί μια γκρίζα ζώνη όπου ο προσαχθείς βρίσκεται σε μια ιδιαίτερα ευάλωτη θέση ως προς τον κρατικό μηχανισμό και την κρατική αυθαιρεσία. Οι κατηγορίες που τους απαγγέλθηκαν είμαστε σίγουρες ότι θα καταπέσουν στην πορεία, καθώς είναι υποκριτικό να καταπατούνται τα δικαιώματα των διαδηλωτών που τηρούν τα μέτρα προστασίας, την ώρα που η αστυνομία δημιουργεί συνθήκες συνωστισμού.