Μια πρώτη μεγάλη νίκη πέτυχε το γυναικείο κίνημα της Αργεντινής την περασμένη Παρασκευή 11/12. Μετά από 20 ώρες συνεδρίασης και με χιλιάδες διαδηλώτριες και διαδηλωτές να το πολιορκούν, το κοινοβούλιο της χώρας υπερψήφισε νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση των εκτρώσεων. Οι εικόνες των πανηγυρισμών όταν ανακοινώθηκε το «resulta afirmativo» (αποτέλεσμα θετικό) έκαναν το γύρο του κόσμου.
Το νομοσχέδιο, που προβλέπει την οικειοθελή έκτρωση μέχρι και τη 14η εβδομάδα της κύησης, πέρασε από το κοινοβούλιο με πλειοψηφία 131-117 και έξι αποχές. Ήταν το πρώτο βήμα του αγώνα για τη νομιμοποίηση των εκτρώσεων αλλά ήταν πολύ σημαντικό. Η μάχη τώρα θα συνεχιστεί, με πολύ καλύτερους όρους, απέναντι στη Γερουσία, όπου ο νόμος θα τεθεί σε διαβούλευση το πιθανότερο μέχρι το τέλος του χρόνου. Η έγκριση της Γερουσίας είναι απαραίτητη για να γίνει νόμος του κράτους.
Το κίνημα της Αργεντινής είχε κάθε λόγο να πανηγυρίζει για αυτή την εξέλιξη. Η έγκριση από το κοινοβούλιο ήρθε μετά από χρόνια αγώνων και απανωτών τέτοιων νόμων που όλοι είχαν απορριφθεί είτε από τη Βουλή είτε από τη Γερουσία. Η έκτρωση στη χώρα, όπως στις περισσότερες της Λατινικής Αμερικής αλλά και σε πολλές ακόμα σε όλο τον κόσμο, θεωρείται μέχρι αυτή τη στιγμή «έγκλημα» και διώκεται ποινικά υπό όλες σχεδόν τις συνθήκες.
Τα αποτελέσματα είναι τραγικά. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Δικτύου Αργεντινής στην Πρόσβαση στην Ασφαλή Έκτρωση, περισσότερες από 7.000 κοπέλες ηλικίας 10-14 ετών, αναγκάστηκαν τη διετία 2016-17 να γεννήσουν παρότι ήταν θύματα βιασμών. Όσες αναζητούν ιατρική βοήθεια ακόμα και μετά από αποβολή μπορεί να καταλήξουν στη φυλακή για πολλά χρόνια. Ενώ χιλιάδες βάζουν την υγεία και τη ζωή τους σε κίνδυνο καταφεύγοντας σε παράνομες και μη ασφαλείς εκτρώσεις σε υπόγειες κλινικές ή σε σπίτια. Μόνο το 2016 διακομίσθηκαν σε δημόσια νοσοκομεία λόγω επιπλοκών που προέκυψαν από τέτοιες εκτρώσεις περίπου 40.000 γυναίκες. Από αυτές, οι 6.400 ήταν μεταξύ 10 και 19 ετών. Περιτό να αναφερθεί ότι η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των γυναικών προέρχεται από τα πιο φτωχά και χτυπημένα κομμάτια.
Αυτοί είναι οι λόγοι που τα νέα από το κοινοβούλιο συνοδεύτηκαν από ξέφρενους πανηγυρισμούς από τις χιλιάδες και τους χιλιάδες που είχαν πλημμυρίσει τους δρόμους του Μπουένος Άιρες με τα πράσινα μαντίλια και σημαίες -χρώμα σύμβολο του κινήματος υπέρ των εκτρώσεων. Την ακριβώς αντίθετη εικόνα είχαν οι λιγοστοί υποστηρικτές της απαγόρευσης των εκτρώσεων σε άλλο σημείο που κρατούσαν, πέρα από γαλάζια μαντίλια, σταυρούς και ομοιώματα ακέφαλων εμβρύων με αίματα. Η απόφαση είναι ένα πρώτο χτύπημα για όλο το συντηρητικό κατεστημένο της χώρας καθώς και για την καθολική εκκλησία, η επιρροή της οποίας είναι ακόμα μεγάλη.
Ο αντίκτυπος είναι διεθνής. Μετά το πρόσφατο συγκλονιστικό κίνημα στην Πολωνία που ανέτρεψε την προσπάθεια της εκεί κυβέρνησης να αυστηροποιήσει το ήδη αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο για τις εκτρώσεις, στην ουσία απαγορεύοντάς τες, το κίνημα της Αργεντινής έρχεται να πάρει τη σκυτάλη και να βρεθεί ένα βήμα πριν από μια ακόμα μεγάλη νίκη για τις γυναίκες αλλά και όλη την εργατική τάξη σε όλο τον κόσμο. Η συμπαράσταση όλων μας είναι δεδομένη.