Διεθνή
Δολοφονία Ρετζένι: Στο "δωμάτιο 13" του Σίσι

Ολοκληρώθηκε μετά από πέντε χρόνια η έρευνα της Εισαγγελίας της Ρώμης για την δολοφονία του Τζούλιο Ρετζένι στο Κάιρο. Ο Ρετζένι ήταν υποψήφιος διδάκτορας του Κέιμπριτζ και βρισκόταν στην Αίγυπτο επειδή ερευνούσε το ανεξάρτητο συνδικαλιστικό κίνημα στη χώρα. Στις 25 Γενάρη του 2016, ακριβώς στην επέτειο των πέντε χρόνων από την επανάσταση του 2011, ενώ τον περιμένει μια φίλη του στην πλατεία Ταχρίρ, δεν εμφανίζεται. Παραμένει εξαφανισμένος εννέα μέρες, μέχρι που στις 3 Φλεβάρη ανακαλύπτουν το πτώμα του σε ένα χαντάκι έξω από το Κάιρο, στον δρόμο προς την Αλεξάνδρεια. Το πτώμα ήταν φρικτά παραμορφωμένο από τα βασανιστήρια. Σύμφωνα με την ιατροδικαστική έρευνα των ιταλικών αρχών βασάνιζαν τον Ρετζένι για μια βδομάδα με διαλείμματα ανά 10 ώρες. Ολόκληρο το σώμα του ήταν πρησμένο από ανελέητο ξύλο με μπουνιές, κλωτσιές και βέργα, εφτά σπασμένα πλευρά και καμιά 20ριά ακόμη κόκκαλα, από τα δάχτυλα των ποδιών ως την ωμοπλάτη. Τον είχαν επίσης χαρακώσει με ξυράφια και τον είχαν κάψει όχι μόνο με τσιγάρα αλλά και με κάποιου είδους καυτό μέταλο ενώ του είχαν διαπεράσει τα πόδια με σουβλί. Βρέθηκε επίσης εγκεφαλική αιμορραγία, ενώ τελική αιτία θανάτου φαίνεται πως ήταν ο σπασμένος αυχένας του.

"Οι αρχές της Αιγύπτου απέρριψαν κατηγορηματικά τα ευρήματα των Ιταλών ιατροδικαστών και ενάμιση μήνα αργότερα ανακοίνωσαν τον εντοπισμό και τη διάλυση εγκληματικής οργάνωσης, με εξειδίκευση στην απαγωγή αλλοδαπών πολιτών, τα μέλη της οποίας –στην κατοχή των οποίων βρέθηκε το διαβατήριο του Ρετζένι- σκοτώθηκαν κατά την επιχείρηση” αναφέρει ανάμεσα σε άλλα στο κείμενο που έστειλε στην Εργατική Αλληλεγγύη η Κατερίνα Τσαποπούλου, δικηγόρος που έχει παρακολουθήσει την υπόθεση.

“Χρειάστηκε να περάσουν επτά μήνες για να παραδεχτούν ότι ο Ρετζένι παρακολουθείτο από τις μυστικές υπηρεσίες και την αστυνομία της Αιγύπτου και για να δεσμευτούν ότι θα παραδώσουν τον σχετικό φάκελο στις ιταλικές αρχές. Παρά την δημοσιότητα που πήρε η υπόθεση Ρετζένι στην Ιταλία και το κίνημα που πλαισίωσε τον αγώνα της οικογένειάς του για να λάμψει η αλήθεια, η ιταλική κυβέρνηση δεν προκύπτει ότι συμμεριζόταν αυτή την απαίτηση. Αυτό προκύπτει τουλάχιστον και από την δήλωση του τότε αντιπροέδρου της ιταλικής κυβέρνησης και ΥΠΕΣ Σαλβίνι, ο οποίος μίλησε για «το πρόβλημα Ρετζένι» -όπως χαρακτήρισε τον βασανισμό και την δολοφονία Ιταλού πολίτη από τις αρχές της Αιγύπτου- ως υπόθεση της οικογένειας του. «Για την Ιταλία, είναι σημαντική η διατήρηση καλών σχέσεων με μια χώρα τόσο σημαντική όπως η Αίγυπτος».

Δυο μήνες μετά, τον Δεκέμβριο του 2018 η Εισαγγελία της Ρώμης ερευνά ως ύποπτους για την απαγωγή, τα βασανιστήρια και την δολοφονία του Ρετζένι, πέντε στελέχη των μυστικών υπηρεσιών και της αστυνομίας της Αιγύπτου... Στις 30 Νοεμβρίου 2020 γίνεται γνωστή η διακοπή οποιασδήποτε περαιτέρω συνεργασίας μεταξύ των ιταλικών και αιγυπτιακών δικαστικών αρχών για την υπόθεση Ρετζένι και δέκα ημέρες αργότερα, η Εισαγγελία της Ρώμης ανακοινώνει την ολοκλήρωση των ερευνών.

Βασανιστήρια

Τα βασανιστήρια του Ρετζένι έλαβαν χώρα σε απόσταση 1,5 χλμ από την πρεσβεία της Ιταλίας, στο υπόγειο του ΥΠΕΣ της Αιγύπτου όπου στεγάζονται οι Μυστικές Υπηρεσίες, στο δωμάτιο γνωστό ως «13». Σε δίκη οδηγούνται ο Στρατηγός Sharif (για ανθρωποκτονία), ο Στρατηγός Tariq Sabir και οι Συνταγματάρχες Athar Kamel, Mohammed Ibrahim και Uhsam Helmi (για απαγωγή). Για τον Mahmoud Najem, στελέχους της Εθνικής Ασφάλειας η υπόθεση τίθεται στο αρχείο ελλείψει επαρκών στοιχείων... Σύμφωνα με δηλώσεις Αιγύπτιου κυβερνητικού στελέχους, ο οποίος φέρεται να μίλησε στο «Mada Masr», για την Αίγυπτο κανένας αξιωματικός των Μυστικών Υπηρεσιών δεν μπορεί ποτέ να ερευνηθεί ή να καταδικαστεί γι’αυτή την υπόθεση. Ενώ, σύμφωνα πάντα με τον ιταλικό τύπο, ο ίδιος φέρεται να δήλωσε ότι «η Ιταλία δεν μπορεί να κάνει χωρίς τις οικονομικές Συμφωνίες με την Αίγυπτο, ιδίως όσον αφορά στην πώληση όπλων όπου τα οικονομικά συμφέροντα είναι τεράστια».

Την 1η Δεκεμβρίου 2020 η ENI υπέγραψε μια σειρά απο διμερείς συμφωνίες με την Αίγυπτο και τις κρατικές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου (Egyptian General Petroleum Corporation, Egyptian National Gas Holding Company), ενω η ιταλική κυβέρνηση προχώρησε στην πώληση δυο φρεγατών. Σύμφωνα με τον ιταλικό τύπο, εγγυητής αυτού του δανείου για την αγορά των φρεγατών, κατέστη το ίδιο το ιταλικό κράτος...”

Η υπόθεση αυξάνει τις πιέσεις και στην κυβέρνηση του Κόντε. Η οικογένεια του Ρετζένι απαιτεί την ανάκληση του Ιταλού Πρέσβη από την Αίγυπτο και θεωρεί τον αγώνα για τιμωρία των δολοφόνων του γιου της ως κομμάτι της μάχης ενάντια στην καταπίεση του καθεστώτως Σίσι. “Σε αυτές τις γυναίκες που μας ζητούν να μιλάμε όσο περισσότερο μπορούμε, τους λέμε ότι μιλάμε και για εσάς, ξέροντας πόσο υποφέρετε”, δήλωσε η Πάολα Ντιφέντι, μάνα του Ρετζένι, απευθυνόμενη στις μητέρες των Αιγύπτιων κρατουμένων του καθεστώτως. “Πρόεδρε Κόντε, τι ακριβώς κάνεις για τον Τζούλιο; Κι εσύ υπουργέ Εξωτερικών Ντι Μάιο;” συνέχισε η μάνα του Ρετζένι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η οικογένεια. Η αναζήτηση δικαιοσύνης για την οικογένεια Ρετζένι σκοντάφτει στη συνεργασία της “δημοκρατικής” Ιταλίας, άλλο ένα στήριγμα της Χούντας του Σίσι δίπλα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.