Καταστολή
Μέρες του Αλέξη: Διεθνής κατακραυγή

Στιγμιότυπο από την σελίδα της Βρετανικής εφημερίδας Socialist Worker

Σε διεθνές επίπεδο καταδικάστηκαν οι αστυνομικές επιθέσεις και οι μαζικές συλλήψεις συντρόφων/ισσών την Κυριακή 6/12.

“Η ελληνική αστυνομία επιτίθεται σε όσους θέλουν να τιμήσουν τη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου” είναι ο τίτλος άρθρου της τούρκικης ιστοσελίδας marxist.org, ενώ η βρετανική εφημερίδα Socialist Worker τονίζει ότι “οι συλλήψεις έγιναν την ώρα που η ελληνική συντηρητική κυβέρνηση προσπαθεί να επιβάλει επιθέσεις στο συνδικαλισμό και το δικαίωμα στη διαμαρτυρία”. Η οργάνωση Marx21 στις ΗΠΑ υπογραμμίζει: “Οι συλλήψεις έγιναν σε συνθήκες λοκντάουν λόγω κορονοϊού. Οι αποστάσεις τηρούνταν και όλοι οι διαδηλωτές φόραγαν μάσκες. Αντίθετα η κυβέρνηση αναγκάζει τους εργαζόμενους να δουλεύουν εν μέσω πανδημίας, συχνά χωρίς μέτρα προστασίας στους εργασιακούς χώρους και τα νοσοκομεία. Οι συλληφθέντες αναγκάστηκαν να στριμωχτούν σε γεμάτες κλούβες και να κρατηθούν για ώρες σε συνθήκες συνωστισμού. Όλα τα πολιτικά κόμματα της αριστεράς έκαναν δηλώσεις αλληλεγγύης και απαίτησαν την άμεση απελευθέρωσή τους”. 

Το γεγονός ξεπέρασε τον Τύπο της αριστεράς με το Αλ Τζαζίρα να σημειώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση “δέχεται κριτικές ότι χρησιμοποιεί τα αντι-covid περιοριστικά μέτρα, ως πρόφαση για να ασκήσει ιδιαίτερα σκληρά μέτρα αστυνόμευσης. Την Κυριακή τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταδίκασαν τη δράση της αστυνομίας και απαίτησαν την απελευθέρωση των συλληφθέντων”. Στο ίδιο άρθρο φιλοξενείται δήλωση του διευθυντή της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ευρώπη Νίλς Μούζνιεκς, ο οποίος εκφράζει την ιδιαίτερη ανησυχία του για τις κυβερνητικές απαγορεύσεις των δημόσιων συναθροίσεων και ξεκαθαρίζει πως “οι κυβερνήσεις δεν έχουν λευκή επιταγή για να περιορίσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, ακόμη και σε αυτές τις δύσκολες στιγμές”. 

Μεγάλες ήταν και οι αντιδράσεις στον νομικό κόσμο. Ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χριστόφορος Σεβαστίδης κλείνει κείμενο με το οποίο καταγγέλλει τις απαγορεύσεις και τις συλλήψεις της 6/12 λέγοντας ότι “η περίοδος της πανδημίας –εποχή σκληρής δοκιμασίας για την ανθρωπότητα- κρύβει τον κίνδυνο μιας μόνιμης διολίσθησης στο δίκαιο της ανάγκης, μιας υποταγής στην αρχή ex facto oritur ius, της οριστικής υποχώρησης από συλλογικές κατακτήσεις δύο αιώνων, μιας οικειοθελούς και μοιρολατρικής παραίτησης του κυρίαρχου Λαού από τα δικαιώματά του”. Με αφορμή τις συλλήψεις των δικηγόρων Θανάση Καμπαγιάννη και Κώστα Παπαδάκη οι Δικηγόροι Χωρίς Σύνορα ξεκίνησαν διεθνή καμπάνια εκφράζοντας “την επείγουσα ανησυχία τους και καλώντας τη διεθνή προσοχή σε μια νέα προσπάθεια καταστολής των δικηγόρων που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες στο πλαίσιο την πανδημίας”.

Εν τω μεταξύ η αστυνομική ασυδοσία με αφορμή τα μέτρα περί κορονοϊού δεν σταμάτησε στις 6 Δεκέμβρη. Δυο μέρες μετά έγινε νέα αστυνομική παρενόχληση στα γραφεία του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος και της εφημερίδας Εργατική Αλληλεγγύη στην Αθήνα. Το απόγευμα της Τρίτης κι ενώ οι δημοσιογράφοι της εφημερίδας ετοιμαζόμασταν να φύγουμε από το κτήριο έχοντας τελειώσει την ετοιμασία του νέου φύλλου της εφημερίδας, άντρες της ΕΛ.ΑΣ είχαν στήσει ενέδρα έξω ακριβώς από την πόρτα των γραφείων. Μόλις άνοιξε η πόρτα επιχείρησαν να τραβήξουν από το χέρι τον δημοσιογράφο της εφημερίδας Γιώργο Πίττα για "έλεγχο"! Η παρουσία των άλλων δημοσιογράφων με τις κάμερες στα χέρια, τους απέτρεψε από το να συνεχίσουν κι αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν. Το βίντεο που ανέβηκε λίγο μετά με την επιχείρηση της αστυνομίας στα γραφεία του ΣΕΚ έχει καταγράψει πάνω από 200 χιλιάδες προβολές συγκεντρώνοντας εκατοντάδες σχόλια συμπαράστασης κι οργής για τους μπάτσους του Χρυσοχοΐδη.

Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά η είδηση για τα νέα οχήματα και όπλα της ΕΛΑΣ κόστους 31 εκατομμυρίων ευρώ ήρθε ως κερασάκι στην τούρτα μιας κυβέρνησης που έχει θέσει την καταστολή και την αστυνομοκρατία ως πρώτη προτεραιότητα, πολύ πιο πάνω από τη δημόσια Υγεία.