Κορονοϊός
Πανδημία: Στο στόχαστρο οι εργατογειτονιές της Δυτικής Αττικής

Από παλαιότερη κινητοποίηση στο Κέντρο Υγείας Ελευσίνας

Στο στόχαστρο βάζει η κυβέρνηση τις εργατογειτονιές της Δυτικής Αττικής επιβάλλοντας αυστηρή καραντίνα στους Δήμους Ασπροπύργου, Ελευσίνας και Μάνδρας που περιλαμβάνει: επέκταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 18:00 έως τις 05:00 και απαγόρευση κυκλοφορίας εκτός των εργαζομένων, οι οποίοι θα μπορούν να μετακινούνται από την οικία τους μόνο προς την εργασία τους και αντιστρόφως με αποκλειστική άδεια του εργοδότη τους.

Τα παπαγαλάκια της κυβέρνησης προσπαθούν να στοχοποιήσουν τον κόσμο της Δυτικής Αττικής, ότι δεν τηρεί τα υγειονομικά μέτρα και είναι υπεύθυνος για την υπερμετάδοση. Αλλά η αλήθεια είναι, ότι, όπως και με την έκρηξη της πανδημίας στην Βόρεια Ελλάδα, έτσι και στη Δυτική Αττική, η υπερμετάδοση γίνεται στους χώρους δουλειάς, όπου η εργοδοσία, ανεξέλεγκτη εντελώς από την κυβέρνηση, δεν παίρνει καν τα στοιχειώδη μέτρα. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα δήλωσε στο News 24/7, ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Δυτικής Αττικής, Βαγγέλης Λίγγος, μιλώντας για την κατάσταση στους χώρους εργασίας της περιοχής και τα μέτρα προστασίας που ποτέ δεν έλαβε η κυβέρνηση:

“Ξεκίνησαν να γίνονται τεστ από τον ΕΟΔΥ, χθες, στο λιμάνι της Ελευσίνας όπου φτάνουν και φορτηγά από το εξωτερικό. Εκεί υπάρχουν 600 εργαζόμενοι που έρχονται από το Αιγάλεω, το Περιστέρι, τα Μέγαρα. Τόσο καιρό γιατί δεν γινόταν αυτό; Έπρεπε να φτάσουμε εδώ; Και δεν έχουν πάει ακόμα στις εταιρείες με τα logistics, στις μικρές επιχειρήσεις… Θα έπρεπε τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ να μπαίνουν στις εταιρείες όποια ώρα θέλουν και να πραγματοποιούν δειγματοληπτικούς ελέγχους, κάτι που σύμφωνα με τον ίδιο δεν έγινε ποτέ. Μιλάμε για εταιρείες με τεράστιες μάντρες, κάμερες, ελέγχους στην είσοδο για να ειδοποιούν μέσα αν φτάνει έλεγχος του ΣΕΠΕ. Και η κυβέρνηση περιόρισε τους ελέγχους σε κάποια προαιρετικά rapid test που έκαναν οι δήμοι.

Ζητούσαμε εγκαίρως να γίνει υποχρεωτικό για τους εργοδότες να αλλάξουν τα ωράρια εργασίας. Άλλοι να έρχονται στη δουλειά στις 08:00, άλλοι στις 09:00, άλλοι στις 10:00. Έρχονται χιλιάδες άνθρωποι μαζί. Ζητούσαμε να πυκνώσουν τα δρομολόγια του προαστιακού.Να αυξηθούν τα δρομολόγια, να έρχονται οι εργαζόμενοι χωρίς να συγχρωτίζονται…

Επαναλαμβάνουμε εδώ και καιρό πως θα πρέπει, μόνο μέσω της Εργάνης να εκδίδονται οι βεβαιώσεις κυκλοφορίας, ώστε να μην μπορούν οι εργοδότες να αναγκάζουν εργαζόμενους που έχουν τεθεί σε αναστολή να πηγαίνουν στα γραφεία τους…

Κάναμε κάποιες επισημάνσεις. Κυνηγούν για πρόστιμο έναν άνθρωπο που τρέχει μόνος του. Που είναι το σημαντικότερο πρόβλημα; Εκεί ή στους χώρους εργασίας όπου συνωστίζονται εκατοντάδες εργαζόμενοι; Αν βγεις θετικός σε τεστ και ζητήσεις από την Πολιτική Προστασία βεβαίωση ότι πρέπει να μπεις σε καραντίνα, ώστε να την δώσεις στον εργοδότη, περνούν μέχρι και 40 ημέρες για να την λάβεις. Μέχρι τότε, ο εργοδότης θα σε έχει απολύσει αν δεν θέλει να λείψεις από τη δουλειά. Συνεπώς πολλοί είναι πιθανό να είναι θετικοί και να το κρύβουν γιατί φοβούνται την απόλυση. Η κυβέρνηση δίνει την εντύπωση πως δεν ξέρει τι γίνεται στον ιδιωτικό τομέα. Θέλει πραγματικά να αντιμετωπίσει το πρόβλημα ή λέει ότι θέλει;»