Εργατικό κίνημα
Ανακοίνωση του Συντονιστικού Νοσοκομείων: Το χτύπημα του συνδικαλισμού στον Άγιο Σάββα δεν θα περάσει

Πανεργατική Απεργία για μην να τσακίσουν τα συνδικάτα και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα

ΟΛΟΙ την Τρίτη 22/12 στη 1μμ
Κινητοποίηση στην 1η ΥΠΕ (Αλεξάνδρας και Ζαχάρωφ)
Καταγγέλλουμε την συνεχιζόμενη προσπάθεια της διοίκησης του Νοσοκομείου Άγιος Σάββας, της διοίκησης της 1ης ΥΠΕ, και του υπουργείου Υγείας, να διαλύσουν τον συνδικαλισμό στον Άγιο Σάββα, επιμένοντας εκδικητικά στην μετακίνηση του προέδρου του σωματείου των εργαζόμενων Κώστα Καταραχιά, στη ΜΕΘ του Σωτηρία. Θα χρειαστεί πανεργατική απάντηση γιατί η κυβέρνηση με νομοσχέδιο σκούπα που καταθέτει στη βουλή γενικεύει τις μετακινήσεις καταργώντας ουσιαστικά τον Ν.1264.82.
Με πρόσχημα την πανδημία η ηγεσία του υπουργείο Υγείας δεν προχωράει σε προσλήψεις προσωπικού και επίταξη των ιδιωτικών κλινικών, όπως ζητάνε οι εργαζόμενοι της Υγείας. Αντίθετα μοναδική τους μέριμνα είναι να τσακίσουν τον συνδικαλισμό και τους συνδικαλιστές στα νοσοκομεία, που καθημερινά δίνουν τη μάχη ενάντια στην πανδημία αλλά ταυτόχρονα ξεμπροστιάζουν τα καθημερινά ψέματα του υπουργείου Υγείας, τις ανεπάρκειες και την εγκληματική πολιτική που εφαρμόζουν. Στην Κέρκυρα μετακινούν τον πρόεδρο του σωματείου, Στα Γιαννιτσά και την Έδεσσα καλούν σε ΕΔΕ τους συνδικαλιστές. Παντού η κυβέρνηση και ο Κικίλιας προσπαθούν να χτυπήσουν τον συνδικαλισμό στα δημόσια νοσοκομεία.
Επιπρόσθετα η κυβέρνηση κατέβασε και ψηφίζει στη βουλή ένα εκτρωματικό νομοσχέδιο σκούπα, που τσακίζει κυριολεκτικά το Νόμο 1264/82. Απελευθερώνει τις μετακινήσεις του προσωπικού από ένα νοσοκομείο σε άλλο, ακόμη και εκλεγμένων συνδικαλιστών, καταργώντας ουσιαστικά το δικαίωμα του συνδικαλισμού στην Υγεία. Ανοίγει έτσι την πόρτα για να γενικευτεί η κατάργηση κάθε συνδικαλιστικού δικαιώματος και όλα αυτά με πρόσχημα την πανδημία.
Στο συγκεκριμένο πολυνομοσχέδιο έχει δεκάδες εκτρωματικές διατάξεις. Μεταφέρει όλες τις άδειες που χρωστάνε στους υγειονομικούς από το 2019 και το 2020, στο 2021. Νομιμοποιεί μέχρι το Νοέμβρη του 2022 την υπέρβαση του 48ωρου στη δουλειά των γιατρών του ΕΣΥ. Παρατείνει την σκανδαλώδη εύνοια προς του ιδιώτες κλινικάρχες, και μέσα στα άλλα καταργεί ουσιαστικά την κυριακάτικη Αργία για τα εμπορικά καταστήματα.
Γι’ αυτό επιμένουμε ότι η απάντηση σε αυτήν την επίθεση στον Συνδικαλισμό από τη μεριά της κυβέρνησης πρέπει να είναι πανεργατική. Θα χρειαστεί όλα τα σωματεία του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα να σηκώσουν το γάντι και με πανεργατική απεργία να μην επιτρέψουν στη δεξιά, με πρόσχημα τη πανδημία, για την οποία δεν κάνει τίποτε ουσιαστικό, να καταργήσουν τον Συνδικαλισμό στους χώρους δουλειάς. Ξέρουμε ότι αυτό είναι διακαής πόθος του Μητσοτάκη και των υπουργών αλλά δεν θα τους αφήσουμε.
Καλούμε όλα τα συνδικάτα όχι μονάχα να στηρίξουν τη μάχη των εργαζόμενων του Αγίου Σάββα αλλά απαιτούμε από τη ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΕ, ΠΟΕΔΗΝ, ΟΕΝΓΕ να προχωρήσουν άμεσα σε πανεργατική απεργία ενάντια στη διάλυση του συνδικαλισμού.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ