Εργατικό κίνημα
Κάτω τα χέρια από τα Σωματεία

13/12/20, Απεργία ενάντια στον προϋπολογισμό. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Τη στιγμή που δεκάδες άνθρωποι πεθαίνουν καθημερινά λόγω της covid-19 στην Ελλάδα, η κυβέρνηση βουλιάζει σε μια όλο και μεγαλύτερη κρίση. Γι' αυτό και τρέχει να περάσει όσα αντεργατικά, αντικοινωνικά μέτρα μπορεί. Aποφάσισε να περάσει νύχτα, για μια ακόμα φορά, τη Δευτέρα 21/12, ένα νέο νόμο έκτρωμα που αποδυναμώνει τις συνελεύσεις των σωματείων μέσω της ηλεκτρονικής συμμετοχής και δίνει δώρα σε εφοπλιστές και ιδιοκτήτες Μέσων Μεταφοράς ενώ παγώνει τον κατώτερο μισθό και παρατείνει τις “προσλήψεις” με συμβάσεις τετραμήνων στα νοσοκομεία αντί να κάνει προσλήψεις μονίμων.

Ξέρει πολύ καλά ότι εμπόδιο για να περάσει τις επιθέσεις είναι η αντίσταση του εργατικού κινήματος. Γι' αυτό προσπάθησε το Νοέμβρη να περάσει το αντισυνδικαλιστικό νομοσχέδιο Βρούτση, λύσσαξε με την καταστολή των κινητοποιήσεων και κινεί διαδικασίες ενάντια στους εργαζόμενους  των νοσοκομείων που τολμούν να ξεγυμνώνουν τις καταστροφικές πολιτικές της. 

Μια από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι αυτή του Κώστα Καταραχιά, ακτινολόγου στο νοσοκομείο Άγιος Σάββας και προέδρου του Συλλόγου Εργαζομένων του νοσοκομείου. Με τη μετακίνησή του σε μια θέση ΜΕΘ στο νοσοκομείο Σωτηρία με το πρόσχημα ότι “και ο ακτινολόγος ιατρική έχει τελειώσει”, στην ουσία επιλέγουν να μην καλύψουν καμία ανάγκη. Το μόνο που εξυπηρετεί μια τέτοια επιλογή είναι να μην προσληφθεί κανείς από τους γιατρούς που περιμένουν ήδη στην ουρά για να προσφέρουν τις εξειδικευμένες γνώσεις τους.

Είναι μια επίθεση στο μαχητικό συνδικαλισμό, καθώς ο Σύλλογος Εργαζομένων του νοσοκομείου Αγ. Σάββας είναι στην πρώτη γραμμή των αγώνων και με τις πρωτοβουλίες του έχει γίνει παράδειγμα για το κίνημα των υγειονομικών κι ευρύτερα. Ξεκάθαρος στόχος είναι η αποδυνάμωση ενός τέτοιου σωματείου, κάτι που είχαν προσπαθήσει και παλιότερα χωρίς επιτυχία, αλλά και η αποστολή του μηνύματος ενάντια στο συνδικαλισμό σε όλα τα σωματεία που επιμένουν να αντιστέκονται. Το Συντονιστικό των Νοσοκομείων και ο Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης σε ανακοίνωσή τους καλούν τα συνδικάτα να προχωρήσουν σε πανεργατική απεργία καθώς είναι μια μάχη που αφορά όλη την εργατική τάξη. 

Το πιο τραγικό σκέλος αυτής της μετακίνησης όμως είναι ότι γίνεται εις βάρος των καρκινοπαθών ασθενών του νοσοκομείου στους οποίους προσφέρει εδώ και χρόνια τις υπηρεσίες του ο Κ. Καταραχιάς μόνο και μόνο γιατί η συνδικαλιστική του δράση ενοχλεί. Ενοχλεί τη Διοίκηση του νοσοκομείου, τη διοίκηση της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας και την ηγεσία του Υπουργείου. Το να αποφασίζουν μια νηπιαγωγός, ένας πρώην αστυνομικός και ένας πρώην μπασκετμπολίστας αντίστοιχα την μετακίνηση ενός γιατρού κόντρα στη θέληση των συναδέλφων, των διευθυντών του και των ασθενών του είναι όχι ανεύθυνο αλλά επικίνδυνο. 

Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι όταν αντιπροσωπεία συνδικαλιστών συνάντησε την Παρασκευή 18/12 τον διοικητή της 1ης ΥΠΕ, έπειτα από διαδήλωση που στην είσοδο του κτιρίου ήρθε αντιμέτωπη με υπαλλήλους σε ρόλο μπράβων, αυτός κρύφτηκε πίσω από τους τύπους και την νομιμότητα  της μετακίνησης και δεν απάντησε ποτέ στο ουσιαστικό ερώτημα που του επαναλαμβάνανε οι συνδικαλιστές: “Γιατί να μετακινηθεί ένας γιατρός που χρειάζεται στη θέση στην οποία ήδη βρίσκεται για να πάει κάπου που δεν θα μπορέσει να κάνει τη δουλειά που γνωρίζει;”. 

Συντονισμός και οργάνωση

Την ανάγκη να προετοιμαστεί η συνέχεια ενάντια σε αυτή την πολιτική επιλογή αποφάσισε να οργανώσει το Συντονιστικό των Νοσοκομείων το οποίο κάλεσε υγειονομικούς και αλληλέγγυους σε σύσκεψη την Κυριακή 20 Δεκέμβρη, όπου συμμετείχαν περίπου 50 άτομα.

Κεντρικό θέμα της συζήτησης αλλά και της εισήγησης του γιατρού στο νοσοκομείο Γεννηματάς και μέλους του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ Χρίστου Αργύρη ήταν η εκδικητική μετακίνηση του Κ. Καταραχιά. Στη συζήτηση πήραν το λόγο μεταξύ άλλων οι Γιάννης Αναγνωσταράς, μέλος του ΔΣ της ΔΟΕ, η Μαρία Χαρχαρίδου, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στο ΓΝΑ Γεννηματάς, ο Μιχάλης Ρίζος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Αττικού Νοσοκομείου και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, ο Θανάσης Διαβολάκης, δημοτικός σύμβουλος Πειραιά, ο Γιάννης Κούτρας, αντιπρόεδρος της ΕΝΙΘ και μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης και ο Λάμπρος Τσαπαλής τραυματιοφορέας στο νοσοκομείο της Λάρισας που πρόσφατα είχε πραγματοποιήσει απεργία πείνας για τις συνθήκες που επικρατούν στο νοσοκομείο.

Κοινή ήταν η διαπίστωση ότι η επίθεση αυτή στον Κ. Καταραχιά δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό και ότι τα σωματεία των υγειονομικών θα πρέπει να παλέψουν για να ανατραπεί συνολικά η πολιτική και τα σχέδια της κυβέρνησης για την Υγεία συνολικότερα. Η ιδιαιτερότητα αυτής της μετακίνησης όμως έγκειται στο ότι ο νόμος 1263 του 1982, τον οποίο και φιλοδοξούσε να καταργήσει το νομοσχέδιο Βρούτση, προστατεύει από τέτοιες πρακτικές τους εκλεγμένους αντιπροσώπους των εργαζομένων χωρίς να κάνει διάκριση μεταξύ μόνιμου, επικουρικού, συμβασιούχου κτλ. για τον προφανή λόγο ότι εάν ένας συνδικαλιστής είναι διαρκώς υπό το φόβο της μετακίνησης δεν μπορεί να υπερασπιστεί τους συναδέλφους του ανεμπόδιστα. Αν η κυβέρνηση νιώσει πως μπορεί να τιμωρεί με αυτό τον τρόπο τον πρόεδρο ενός σωματείου, όλοι οι εργαζόμενοι θα καταστούν αμέσως πιο ευάλωτοι σε αντίστοιχες πρακτικές.

Επιμονή μέχρι το τέλος

Την επόμενη της διαδικτυακής συνάντησης οι εργαζόμενοι του Αγ. Σάββα μαζί με αλληλέγγυους από μια σειρά σωματεία του δημόσιου τομέα και άλλων νοσοκομείων προχώρησαν σε γενική συνέλευση στο προαύλιο του νοσοκομείου όπου και αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν τρίωρη στάση εργασίας, και πορεία διαμαρτυρίας μπροστά από την 1η ΥΠΕ την Τρίτη 22/12. Δίωρη διευκολυντική στάση εργασίας κήρυξε και η ΕΙΝΑΠ ενώ ο Σύλλογος Εργαζομένων του νοσοκομείου Αγ. Όλγα κάλεσε σε συμπαράσταση με δίωρη στάση εργασίας. 

Την ίδια τη μέρα της διαδήλωσης ο Κ. Καταραχιάς έπρεπε σύμφωνα με το εντέλλεσθε που είχε λάβει να παρουσιαστεί στη ΜΕΘ του Σωτηρία. Η μαρτυρία του είναι αποστομωτική:

“Μπήκα στη μονάδα ενημερώνοντας  ότι βρίσκομαι εδώ παρά τη θέληση μου και διωκόμενος για τη συνδικαλιστική μου δράση. Όλοι οι γιατροί έμειναν άναυδοι... ρωτούσαν ρητορικά τι μπορεί να χρησιμεύσει ένας ακτινολόγος στη ΜΕΘ. Έχουν ανάγκη από προσωπικό εξειδικευμένο  και το υπουργείο και η YΠΕ έκαναν μια άχρηστη μετακίνηση που προσβάλλει τη νοημοσύνη κάθε υγειονομικού. ... Την ίδια στιγμή που εγώ δεν είχα αντικείμενο εργασίας, οι συνάδελφοι μου στον υπέρηχο του Αγίου Σάββα υπέφεραν από τη δουλειά που φορτώθηκαν από την απουσία μου. Θα ήταν η πιο αστεία κίνηση μέσα στην πανδημία αλλά είναι εγκληματική τη στιγμή που έχουμε τόσους άδικους θανάτους και διψάνε οι ΜΕΘ για εξειδικευμένο προσωπικό. Το εκδικητικό μένος των διοικούντων και των πολιτικών προϊσταμένων τους, για τους αγώνες του σωματείου μας δεν κρύβεται. Δεν τους ενδιαφέρει η ενίσχυση του ΕΣΥ αλλά να κυνηγάνε όσους αγωνίζονται”. 

Την απάντησή τους σε αυτή τη μετακίνηση αλλά και στην προσπάθεια της διοίκησης να στήσει μια γιορτή από τα πάνω, έδωσαν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου και το σωματείο οργανώνοντας στις 31/1 πρωτοχρονιάτικη γιορτή στο προαύλιο, τηρώντας όλα τα μέτρα ασφαλείας όπως κάνουν καθημερινά. “Παρευρέθηκαν δεκάδες εργαζόμενοι που ήταν σε βάρδια αλλά ακόμη και κάποιοι που ήταν σε ρεπό για να ευχηθούν καλή χρονιά, να ευχαριστήσουν το σωματείο για τους αγώνες του και να πιούν το ζεστό κρασί που μας είχαν ετοιμάσει στη κουζίνα του νοσοκομείου” μας είπε η ταμίας του σωματείου Ζαννέτα Λυσικάτου.


Απροστάτευτοι υγειονομικοί

Οι υγειονομικοί εργαζόμενοι που έχουν χάσει τη ζωή τους γιατί νόσησαν από την covid-19 κατά τη διάρκεια της δουλειάς τους έχουν φτάσει τους 18. Άλλοι 13 βρίσκονται διασωληνωμένοι, κάποιοι σε κρίσιμη κατάσταση.  

“Μιλούνε για ήρωες της πανδημίας, δίχως όμως να στηρίζουν τις οικογένειες αυτών των ανθρώπων που χάθηκαν”, δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μ. Γιαννάκος. Τα σωματεία των εργαζομένων στην Υγεία ζητούν μέτρα προστασίας αλλά και να ενταχθούν στα Βαρέα και Ανθυγιεινά, ώστε να μπορούν τουλάχιστον οι θάνατοι από την covid-19 να θεωρούνται εργατικά ατυχήματα και να παίρνουν οι οικογένειές τους κάποια αποζημίωση. Η κυβέρνηση κωφεύει και καταγγέλει όσους δεν τη βοηθούν στο παραμύθι της επιτυχημένης διαχείρισης. 


Μπαλώματα αντί για ενίσχυση του ΕΣΥ

Παραμονές Χριστουγέννων μέσα σε ένα πολυνομοσχέδιο σκούπα, 160 άρθρων, η κυβέρνηση αντί να προσλάβει μόνιμο προσωπικό και να επιτάξει τις ιδιωτικές κλινικές αποφάσισε να παρατείνει τη δυνατότητα πρόσληψης επικουρικού προσωπικού και τις τωρινές συμβάσεις, με 4μηνες συμβάσεις εργασίας στον ΕΟΔΥ. Παρέτεινε τη δυνατότητα υπέρβασης του 48ωρου των γιατρών μέχρι και τον Νοέμβρη του 2022, και την “επίταξη” δηλαδή την ενοικίαση “κλινικών, κλινών, κινητών πραγμάτων, αναλώσιμων και μη, σκαφών και αεροσκαφών για τη διακομιδή ασθενών”.