Καταστολή
Λογοκρισία στα ΜΜΕ: Δεν θα περάσει

Ένα ακόμα «δωράκι» αξίας... 18,5 εκατομμυρίων ευρώ αποφάσισε να κάνει η κυβέρνηση στους μιντιάρχες μέσα στις γιορτές. Το νέο πακέτο, που αυτή τη φορά υπογράφει το Υπουργείο Υγείας, υποτίθεται για την καμπάνια ενημέρωσης για τους εμβολιασμούς, είναι το τρίτο στη σειρά από την έναρξη της πανδημίας. 

Και μαζί με τα δυο προηγούμενα -τις περιβόητες «λίστες Πέτσα» των 22 εκατομμυρίων- ανεβάζει το ποσό που τσεπώνουν οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ αυτούς τους μήνες σε πάνω από σαράντα εκατομμύρια (χώρια τα εκατομμύρια που γλυτώνουν οι καναλάρχες από την αναβολή καταβολής της ετήσιας δόσης για τις τηλεοπτικές άδειες).

Όσο ήταν οι λίστες Πέτσα για τις ανάγκες της καμπάνιας ενημέρωσης για τον κορονοϊό, άλλο τόσο είναι και η «λίστα Κικίλια» για τους εμβολιασμούς. Τη μόνη ανάγκη που εξυπηρετούν είναι αυτή του απόλυτου ελέγχου της ενημέρωσης από την κυβέρνηση και τα ίδια τα αφεντικά (μιντιακά και μη) που την στηρίζουν. Το συμπλήρωμά τους είναι τα αλλεπάλληλα τις τελευταίες βδομάδες περιστατικά λογοκρισίας, φίμωσης κάθε άλλης άποψης και τελικά απόκρυψης των εγκληματικών κυβερνητικών πολιτικών στη διαχείριση της πανδημίας (κι όχι μόνο).

Όπως ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους στα τέλη Δεκέμβρη οι Financial Crimes, σχήμα της αντικαπιταλιστικής αριστεράς στον κλάδο των ΜΜΕ: “Η κυβέρνηση αγκαλιά με τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ προσπαθούν να στήσουν καθεστώς παντοκρατορίας του Μητσοτάκη. Μόλις τις τελευταίες μέρες, και ενώ η απεργία του κλάδου έχει ανασταλεί γιατί «συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις», δημοσιογράφοι λογοκρίνονται, εξαναγκάζονται σε παραίτηση ή «κόβονται» γιατί αποκλίνουν από την γραμμή Μαξίμου που φτάνει απευθείας στα γραφεία σύνταξης.

Κίνδυνος

Τα «Νέα» λογοκρίνουν την Έλενα Ακρίτα γιατί έγραψε για το σπίτι του Τσίπρα, η ΕΡΤ κόβει την εκπομπή του Πάνου Χαρίτου «στεγνά» και χωρίς πολλά πολλά, αλλά το Μαξίμου δεν μπορεί να ησυχάσει. Ακόμα και η παραμικρή διαφοροποίηση από την γραμμή της κυβέρνησης είναι κίνδυνος. Και έτσι φτάνουν να εξαναγκάζουν σε παραίτηση και την Δήμητρα Κρουστάλλη, διευθύντρια σύνταξης του Βήματος -και όπως ομολογεί η ίδια σε ανάρτησή της- αφοσιωμένη στον ΔΟΛ και στην μάχη ενάντια στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κατάλογος είναι πολύ μεγαλύτερος. Από τον συνάδελφο, Γιάννη Νέγρη στη Σάμο που προσήχθη για κατασκοπεία επειδή αποκάλυψε το περιβαλλοντικό έγκλημα του στρατού, μέχρι τους δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ που έφαγαν ξύλο και χημικά στις τελευταίες κινητοποιήσεις”.

Το σκηνικό συμπληρώνει η απόπειρα διάλυσης των εργασιακών σχέσεων στα ΜΜΕ, το μεγαλύτερο από τα κυβερνητικά δώρα στους ιδιοκτήτες των μέσων. “Το νομοσχέδιο για τα κανάλια, δεν χαρίζει απλώς κάποια χρέη και πρόστιμα, αλλά διαλύει τις εργασιακές σχέσεις, ανοίγει τον δρόμο για μαζικές απολύσεις και φυσικά αποτελεί ακόμα ένα πλήγμα στην ενημέρωση. Η μάχη για τα εργασιακά μας δικαιώματα πάει μαζί με την μάχη για πραγματική ενημέρωση και όχι κυβερνητική προπαγάνδα”, συνεχίζουν οι Financial Crimes.