Καταστολή
Λογοκρισία στα ΜΜΕ: “Fascist Cops”

Το τελευταίο (γνωστό) κρούσμα λογοκρισίας σημειώθηκε στο Δημοτικό Ραδιόφωνο της Λάρισας. Ο μουσικός παραγωγός Κώστας Σταυριανός, που βρέθηκε εκτός σταθμού επειδή αφιέρωσε την τελευταία εκπομπή του στην αστυνομική βία μετά την επέτειο Γρηγορόπουλου, μας μίλησε για τα γεγονότα:

«Η σχέση μου με το δημοτικό ραδιόφωνο της Λάρισας ξεκινάει είκοσι χρόνια πίσω, με εκπομπές σε διαφορετικές χρονικές στιγμές. Η εργασία μου ήταν πάντα εθελοντική, το έκανα επειδή μου αρέσει το ραδιόφωνο. Τα τελευταία δυο χρόνια η εκπομπή ήταν θεματική, δηλαδή διάλεγα ή μου πρότειναν οι ακροατές ένα θέμα κι εγώ το ανέπτυσσα, μπορεί να ήταν ένας δίσκος, ένα συγκρότημα ή ένα μουσικό κίνημα. Εννοείται ότι πάντα υπήρχαν πολιτικά σχόλια, δεν γίνεται να μιλάς για μουσική και να μην έχεις πολιτικά σχόλια, υπό το πρίσμα βέβαια της δικιάς μου οπτικής.

Τελευταία, λόγω κορονοϊού οι λάιβ εκπομπές σταμάτησαν και μου πρότειναν να στείλω κάποιες έτοιμες. Έτσι παίχτηκε μία στις 17 Νοέμβρη για το Πολυτεχνείο -εξίσου πολιτική με μουσική που βγήκε το 1973- και αυτή στις 17 Δεκέμβρη για την οποία συζητάμε τώρα. Αυτή, μετά από όσα έγιναν στην επέτειο του Γρηγορόπουλου, είχα την ιδέα να την αφιερώσω στην ελληνική αστυνομία. Μάλιστα την ανακοίνωσα στην ομάδα της εκπομπής στο fb, ζητώντας από τους ακροατές να μου προτείνουν τραγούδια. Τέσσερις μέρες μετά την μετάδοσή της, υπήρξε ρεπορτάζ σε τοπικό σάιτ ότι η αστυνομία είναι έξαλλη με κάποια εκπομπή που παίχτηκε στο ραδιόφωνο, αναφέροντας μάλιστα το κομμάτι “Fascist Cops” των “The Kids” με το οποίο την είχα ξεκινήσει. Ακολούθησε καταγγελία από τοπικό συνδικαλιστή της αστυνομίας και μία-μιάμιση ώρα μετά η ανακοίνωση του Δήμου ότι η εκπομπή σταματάει γιατί, λέει, καταχράστηκα τη φιλοξενία του σταθμού.

Οι αντιδράσεις ήταν πάρα πολλές, από ανθρώπους ατομικά αλλά και από οργανώσεις, συλλογικότητες, κόμματα. Το θετικό από όλη αυτή την ιστορία ήταν ακριβώς αυτό, οι άμεσες και μαζικές αντιδράσεις που έδειξαν τα δημοκρατικά και αγωνιστικά αντανακλαστικά του κόσμου. Τέτοιες συμπεριφορές, μιλώντας πάντα για τον Δήμο, γιατί των μπάτσων δεν μου προκαλεί έκπληξη, τον Δήμο κρίνω εγώ, είναι αντιδημοκρατικές. Το δημοτικό ραδιόφωνο -το οποίο δεν συγκρίνεται με άλλα καθεστωτικά μέσα, είχε και έχει επίπεδο και ποιότητα και οι εργαζόμενοί του είναι πολύ αξιόλογοι- είναι όλων των Λαρισαίων, κανένας δήμαρχος δεν είναι ιδιοκτήτης του επειδή τυχαίνει να έχει αυτή τη θέση. Το κυριότερο πρόβλημα είναι ότι δημιουργεί ένα άσχημο προηγούμενο, δηλαδή στο μέλλον οι παραγωγοί ή οι δημοσιογράφοι θα πρέπει να αυτολοκρίνονται;».

Αλληλεγγύη

Ο ίδιος έστειλε κείμενο στη δισκογραφική των “The Kids” με τίτλο «Αλληλεγγύη είναι η λέξη!» περιγράφοντας τα γεγονότα και αναφέροντας ανάμεσα σε άλλα: «Η αστυνομία στην Ελλάδα δεν ήταν ποτέ ιδιαίτερα καλή ή ευγενική απέναντι στους πολίτες. Κάποιοι λένε ότι είναι δουλειά τους να ενεργούν έτσι, άλλοι σκέφτονται διαφορετικά. Το πρόβλημα είναι ότι με την τελευταία κυβέρνηση οι μπάτσοι έχουν απασφαλίσει, καταπατώντας κυριολεκτικά τα ανθρώπινα δικαιώματα, παίρνοντας όλη τη βοήθεια και την κάλυψη που χρειάζονται από το κράτος, το οποίο χρησιμοποιεί την κατάσταση με τον Covid ως δικαιολογία για να μας κρατήσει μακριά από τους δρόμους και επίσης να μας κάνουν να το συνηθίσουμε…

Από τη Δευτέρα το πρωί, όταν ο δήμαρχος ανακοίνωσε ότι η εκπομπή μου κόβεται, ένα κύμα διαμαρτυριών ξέσπασε σε όλη τη χώρα, πολλοί άνθρωποι που δεν γνώριζα προσωπικά τηλεφώνησαν ή έστειλαν γραπτά μηνύματα με την υποστήριξή τους, έγραψαν άρθρα, έστειλαν επιστολές στο Δημοτικό Συμβούλιο. Αλλά δεν είναι πλέον ένα προσωπικό ζήτημα, είναι θέμα Δημοκρατίας και έτσι πρέπει να το δούμε (...) Εμείς οι λαοί έχουμε μόνο ένα όπλο και λέγεται αλληλεγγύη. Ήταν μία από τις ελάχιστες φορές της ζωής μου που είδα τους Κομμουνιστές να συνεργάζονται με τους Αναρχικούς, για να δώσω ένα παράδειγμα. Ελπίζω να το ξαναδώ.

ΥΓ - Φασίστες μπάτσοι!».