Κορονοϊός
Εμβολιασμοί: Εγκληματικές καθυστερήσεις

12/11/20, Απεργιακή ηέρα δράσης για την Υγεία. Φωτό: Εργατική Αλληλεγγύη

Αφού η κυβέρνηση φούσκωσε με ψέματα τους αριθμούς των εμβολίων που θα έρχονταν, και αφού εμβολιάστηκαν καλά καλά όσοι «VIP» προλάβανε πριν την κατακραυγή, ξεκίνησαν οι αναβολές των εμβολιασμών των εργαζομένων στα νοσοκομεία.

Σύμφωνα με το επίσημο πλάνο διανομής εμβολίων στα νοσοκομεία που κοινοποιήθηκε στις 2 Γενάρη “αναβάλλεται η προγραμματισμένη για τις 4 Γενάρη έναρξη των εμβολιασμών στα νοσοκομεία Γ.Κ.Ν. Γεννηματάς Αθήνας, Καραμανδάνειο, Βόλου, Λαμίας, Τρίπολης, Αμαλιάδας, Πύργου, Καλαμάτας, Κυπαρισσίας, Γρεβενών, Σερρών, Ξάνθης, Χαλκίδας, Ρεθύμνου κλπ., στα Κ.Υ. και στο ΕΚΑΒ Καρδίτσας, στο Ε.Ι.Α.Α” όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΟΕΝΓΕ. “Αυτό σημαίνει ότι θα καθυστερήσει η πρώτη φάση του εμβολιασμού που περιλάμβανε όλα τα νοσοκομεία, τους οίκους ευγηρίας και τα κέντρα αποκατάστασης που ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε ότι θα ολοκληρωθεί έως τις 20 Ιανουαρίου και αρκετά άλλα νοσοκομεία.”

Όπως είπε στην Εργατική Αλληλεγγύη η Αργυρή Ερωτοκρίτου γιατρός στο νοσοκομείο Γεννηματάς και μέλος του Δ.Σ. του Σωματείου των Εργαζομένων, “πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Αττικής και μόλις έλαβα μήνυμα ότι ο εμβολιασμός μου που είχε προβλεφθεί για τις 4/1 θα γίνει, μάλλον, στις 8/1. Τα εμβόλια δεν επαρκούν. Οι αναβολές πιθανότατα έχουν να κάνουν με την δεύτερη δόση του εμβολίου η οποία πρέπει να γίνει την 21η μέρα μετά την πρώτη δόση. Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι δεν θα έχει τον απαραίτητο αριθμό εμβολίων και άρα αναβάλει τον πρώτο γύρο εμβολιασμών”. Για το νοσοκομείο Σωτηρία μας ανέφερε πως “αποτελεί ναυαρχίδα στην αντιμετώπιση της πανδημίας και όμως αναβλήθηκαν και εκεί πολλοί εμβολιασμοί. Διάλεξαν να εμβολιάσουν με την απαραίτητη δημοσιότητα για το θεαθήναι, ένα κομμάτι προσωπικού από την Γ’ Παθολογική κλινική όπου διευθυντής είναι ο Κ. Συρίγος, ο οποίος είναι σε στενή συνεργασία με την Επιτροπή Εμπειρογνωμώνων του Υπουργείου Υγείας”. “Με τους ρυθμούς που προχωράνε οι εμβολιασμοί είναι προφανές ότι τα πλάνα της κυβέρνησης δεν βασίζονται στην πραγματικότητα” συμπλήρωσε. “Άλλωστε ακόμα και στη Γερμανία το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, προειδοποιεί ότι οι εμβολιασμοί θα πρέπει να συνεχίσουν μέχρι και το 2022”.

Κανένας σχεδιασμός

Ο Χρίστος Αργύρης, γιατρός και αυτός στο νοσοκομείο Γεννηματάς και μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ και του Συντονιστικού Νοσοκομείων μας είπε πως “δεν υπάρχει ουσιαστικός σχεδιασμός. Τα εμβόλια δεν επαρκούν και βάζουν σε κίνδυνο τις ζωές όχι μόνο των ασθενών του δεύτερου μεγαλύτερου νοσοκομείου της χώρας, που νοσηλεύει δεκάδες περιστατικά covid-19 αλλά και των εργαζόμενων σε αυτό, πολλοί από τους οποίους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Είμαστε 2.000 εργαζόμενοι. Θα έπρεπε να υπάρχει πρόβλεψη για προτεραιότητα μιας τόσο μεγάλης μονάδας. Όμως το πρόβλημα δεν αφορά μόνο το νοσοκομείο Γεννηματάς. Στη χώρα υπάρχουν εφτά υγειονομικές περιφέρειες. Στα μεγάλα νοσοκομεία πέντε εξ' αυτών οι εμβολιασμοί αναβλήθηκαν, χωρίς μέχρι εχθές να έχει δοθεί συγκεκριμένη ημερομηνία για την πραγματοποίησή τους. Το γεγονός ότι αφορά τόσο πολλά νοσοκομεία αποδεικνύει ότι δεν πρόκειται για κάποια κατά τόπους λάθος διαχείριση αλλά ότι έχει να κάνει με τις επιλογές της κυβέρνησης”.

 Το αλαλούμ που επικρατεί πίσω από τα σλόγκαν και τις διαφημιστικές καμπάνιες αποτυπώνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος: “Σε νοσοκομεία της Πελοποννήσου που αναβάλλεται ο εμβολιασμός λένε ότι δεν φθάνουν τα εμβόλια και όσα έχουν θα διατεθούν για να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα οι υγειονομικοί των νοσοκομείων της Βορείου Ελλάδος που βρίσκονται σε επιβαρυμένες περιοχές. Όμως αναβλήθηκε ο εμβολιασμός και στα νοσοκομεία της Ανατολικής Μακεδονίας την Δευτέρα με την δικαιολογία ότι φταίει η αδυναμία μεταφοράς του εμβολίου. Στα νοσοκομεία της Στερεάς Ελλάδος και της Θεσσαλίας πλην πανεπιστημιακού Λάρισας αναβλήθηκαν επίσης οι εμβολιασμοί για τη Δευτέρα 4/1. Πολλοί εργαζόμενοι που είναι στις λίστες να εμβολιαστούν τη Δευτέρα δεν γνωρίζουν ακόμη ότι αναβλήθηκαν. Επίσης σε πολλά νοσοκομεία της Αττικής δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν τελικά θα πραγματοποιηθούν οι εμβολιασμοί την Δευτέρα όπως προγραμματίστηκαν ... Είπαν ότι έχουν ήδη παραλάβει πάνω από 83.850 εμβόλια. Πού πήγαν;”

Κάθε μέρα που περνά με καθυστερήσεις και εκ των υστέρων δικαιολογίες περί πρόβλεψης για εμβολιασμό των υγειονομικών σε τρία στάδια, στοιχίζει ανθρώπινες ζωές απλών ανθρώπων. Όσο και αν η κυβέρνηση έπαιξε το χαρτί της ατομικής ευθύνης η πραγματικότητα είναι πως η διάλυση του ΕΣΥ για την οποία στελέχη της περηφανεύονταν δημόσια στέκεται τώρα εμπόδιο στην πραγματοποίηση των εμβολιασμών και η ευθύνη βαραίνει την ίδια.