Εκπαίδευση και νεολαία
Κεραμέως ανεπίδεκτη μαθήσεως

Ανεπίδεκτη μαθήσεως είναι η κυβέρνηση σε σχέση με την ασφαλή λειτουργία των σχολείων σε περίοδο πανδημίας. Μέσα στη μέρα που γράφεται το άρθρο (4/1) αναμένεται η απόφαση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων σχετικά με την πιθανότητα ανοίγματος των σχολείων στις 11/1. Σύμφωνα με την κυβέρνηση η απόφαση θα ληφθεί με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, ενώ εξετάζεται κλιμακωτό ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης, καθώς και η διενέργεια προληπτικών τεστ.

Έχοντας την εμπειρία ότι δύο μήνες καραντίνας δεν έφτασαν για να υποχωρήσουν σε μεγάλο βαθμό τα κρούσματα, γίνεται προφανές ότι το ζήτημα δεν είναι αν θα ανοίξουν μία βδομάδα μετά, αλλά ποια μέτρα προστασίας πραγματικά θα προστατεύσουν μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς και δεν θα γίνουν τα σχολεία εστίες έξαρσης της πανδημίας. 

Tέτοιο μέτρο δεν μπορεί να είναι απλά ένα κλιμακωτό ωράριο ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός 15 λεπτών σε εξωτερικό χώρο, την ώρα που για πολλές ώρες θα υπάρχει συνωστισμός μέσα στο σχολείο σε κλειστές αίθουσες, ειδικά τώρα που το κρύο δεν θα επιτρέπει συνεχώς ανοιχτά παράθυρα. Όσο για τα τεστ, που το πιθανότερο είναι ότι δεν θα γίνουν στη μαζικότητα και τη συχνότητα που χρειάζεται, από μόνα τους δεν αρκούν. 

“Οι μήνες που ακολουθούν είναι οι κατεξοχήν μήνες που εκδηλώνονται οι ιώσεις στα σχολεία και η στάση της κυβέρνησης μπορεί να εξελιχθεί σε ακόμη μεγαλύτερη τραγωδία”, τονίζει στην ανακοίνωσή του το δίκτυο εκπαιδευτικών η “Τάξη μας”. “Η επιμονή του Υπουργείου σε αυτές τις συνθήκες να αξιολογηθούν οι μαθητές, δεν είναι απλά ένα δείγμα των ιδεολογικών εμμονών της δεξιάς περί ατομικής ευθύνης και αξιολόγησης όλων. Μαζί με το δωράκι της ισότιμης αναγνώρισης των πτυχίων των κολλεγίων αποτέλεσαν μέτρα στήριξης του ιδιωτικού τομέα της εκπαίδευσης. Στην ίδια κατεύθυνση η κυβερνητική επιμονή στο άνοιγμα των σχολείων δεν έχει να κάνει σε τίποτα με τη διόρθωση των δεινών που έχει δημιουργήσει η τηλεκπαίδευση. Γίνεται κατά κύριο λόγο για να σωθεί η παρτίδα για τα κέρδη των εκπαιδευτικών επιχειρήσεων...

Είμαστε με τα ανοιχτά σχολεία, όμως με ταυτόχρονη τήρηση όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας. Αναδιάταξη τώρα των τάξεων με ολιγομελή τμήματα. Μέχρι 15 μαθητές ανά τμήμα. Μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών και όλου του απαραίτητου βοηθητικού προσωπικού και προσωπικού καθαριότητας στα σχολεία. Οργάνωση σε τακτά χρονικά διαστήματα μοριακά και rapid test σε μαθητές και εκπαιδευτικούς. Να επιταχθούν τώρα κτίρια για τη δημιουργία σχολείων και αιθουσών. Να υπάρξει άμεση καμπάνια εμβολιασμού των εκπαιδευτικών, αμέσως μετά τους υγειονομικούς...

Οι ομοσπονδίες και τα συνδικάτα μας, οι μαχόμενοι εκπαιδευτικοί, να μετατρέψουν την 11 Γενάρη σε μέρα δράσης για την εκπαίδευση, με συγκεντρώσεις το πρωί στις πύλες των σχολείων με συλλαλητήρια και συγκεντρώσεις πανελλαδικά”.