Εκπαίδευση και νεολαία
Έξω οι μπάτσοι από τις σχολές και τις Εστίες

30/12/20, Συγκέντρωση στις Εστίες ενάντια στην εισβολή της αστυνομίας. Φωτό: Μηνάς Χρονόπουλος

Νωρίς το πρωί της Τετάρτης 30/12, αστυνομικές δυνάμεις (ΜΑΤ, ΟΠΚΕ, ΕΚΑΜ, ΔΕΛΤΑ, Αντιτρομοκρατική, Δίωξη), υπό το πρόσχημα του ελέγχου για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών στον χώρο, έκαναν έφοδο στο κεντρικό κτίριο των φοιτητικών εστιών του Πανεπιστημίου Αθηνών, παραβιάζοντας και εισβάλοντας σε δωμάτια οικοτρόφων, σε κοινόχρηστους χώρους των πολιτιστικών ομάδων, προκαλώντας αμέτρητες υλικές φθορές, ενώ εν τέλει προχώρησαν σε συλλήψεις 8 ατόμων. Πραγματική αιτία αυτής της ξαφνικής εισβολής, που πραγματοποιήθηκε με εντολή της Πρυτανείας του ΕΚΠΑ, είναι σαφώς η προσπάθεια της κυβέρνησης και των αρμοδίων να ασκήσουν τρομοκρατία στους αγωνιζόμενους, εστιακούς και μη. Δεν είναι καθόλου τυχαία, άλλωστε, η χρονική συγκυρία της εισβολής, εν μέσω γιορτών, ώστε να εξασφαλίσει την μικρότερη δυνατή αντίσταση. 

Η προκλητική αυτή στάση που καταπάτησε κάθε δημοκρατικό δικαίωμα και είχε προφανώς ως στόχο τον εκφοβισμό, προσέκρουσε για πολλοστή φορά στην μαχητικότητα των εστιακών, οι οποίοι λίγες ώρες αργότερα με ανοιχτό κάλεσμα αλληλεγγύης στον αγώνα πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον εξωτερικό χώρο του κτιρίου. Το κάλεσμα βρήκε τεράστια ανταπόκριση στον χώρο της αριστεράς, κινητοποιώντας φοιτητικούς συλλόγους, αλληλέγγυες συλλογικότητες, ενώ δυναμική ήταν και η παρουσία των φοιτητών και φοιτητριών μελών του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος στη στήριξη του αγώνα.

Η κυβέρνηση έχει προσπαθήσει επανειλημμένα να τρομοκρατήσει τον καθόλα νόμιμο και δίκαιο αγώνα των οικοτρόφων, ο οποίος υφίσταται από την ανέγερση των εστιών και δυνάμωσε την περασμένη άνοιξη με την επιβολή του πρώτου lockdown στην χώρα, όταν η πρυτανεία έδωσε εντολή για ολική εκκένωση των κτιρίων των φοιτητικών εστιών, αδιαφορώντας πλήρως για την διαμονή των φοιτητών που δεν είχαν οικείο οικογενειακό περιβάλλον και για την υγεία των οικογενειών των μετακινούμενων φοιτητών. 

Δυναμικά

Οι οικότροφοι  απάντησαν δυναμικά με την παραμονή τους στις φοιτητικές εστίες τηρώντας μόνοι και μόνες τους τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα για την αποφυγή της εξάπλωσης του κορονοϊού, ενώ η "συνδρομή" των αρμοδίων με μέσα ατομικής προστασίας (μάσκες, απολυμάνσεις, αντισηπτικά) έφτασε καθυστερημένα και ήταν σαφώς ανεπαρκής. 

Ο αγώνας των εστιακών δεν σταμάτησε εκεί, αλλά συνεχίστηκε μέχρι και τον Δεκέμβρη. Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες, έδωσαν μια ηχηρή απάντηση στην απόφαση της κυβέρνησης να περικόψει το 39% της φοιτητικής μέριμνας, προχωρώντας σε κατάληψη στις 10/12. Η πρυτανεία, μη ανεχόμενη την αντίδραση των οικοτρόφων προχώρησε σε διακοπή της σίτισης στις 12/12 και απείλησε με επερχόμενη διακοπή και των υπόλοιπων παροχών (ρεύμα, νερό, ίντερνετ, τεχνική υποστήριξη κλπ), εάν συνεχιζόταν ο αγώνας. Τα παράνομα αυτά μέτρα και απειλές δεν πτόησαν τους εστιακούς, οι οποίοι συνέχισαν την κατάληψη, οργάνωσαν καθημερινή συλλογική κουζίνα για την σίτιση όλων των οικοτρόφων, ενώ στις 21/12 πραγματοποιήσαν με επιτυχία κινητοποιήση στο κέντρο της Αθήνας. Καθοριστική ημέρα για τον αγώνα των εστιακών αποτέλεσε η επομένη (22/12), όταν οι οικότροφοι πραγματοποίησαν εφορεία, με την οποία, ακολουθώντας όλες τις απαραίτητες διαδικασίες, παραχώρησαν δωμάτια σε όλους τους δικαιούχους αιτούντες παράταση διαμονής, οπότε και έληξαν την κατάληψη. Οι πρυτανικές αρχές, ωστόσο, χαρακτηρίζοντας ως παράνομη την παραπάνω ενέργεια των οικοτρόφων και αναγνωρίζοντας την ως συνέχιση της κατάληψης, συνέχισαν τις απειλές ακόμη πιο έντονα, κάνοντας λόγο αυτήν τη φορά και για ολική αναστολή της λειτουργίας των εστιών, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των φοιτητών προς τις προσταγές της πρυτανείας. 

Λείρυα Μπέκα 
οικότροφος ΦΕΠΑ

Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας ενάντια στην πρόθεση της κυβέρνησης να κατεβάσει νομοσχέδιο που προβλέπει την ίδρυση ειδικού σώματος της αστυνομίας για τα Πανεπιστήμια και νέους όρους στη φύλαξη. Σύλλογοι ΔΕΠ, φοιτητικοί σύλλογοι, εργαζόμενοι στα Πανεπιστήμια, ακόμα και η Σύγκλητος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πάντειου Πανεπιστημίου, έχουν βγάλει ανακοινώσεις και ψηφίσματα που εναντιώνονται κατηγορηματικά στην αστυνόμευση των Πανεπιστημίων. Οι φοιτητικοί σύλλογοι πραγματοποίησαν μαζική κινητοποίηση στις 17 Δεκέμβρη στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις.

Πολλές χιλιάδες προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές, Διδάκτορες και Μεταδιδάκτορες, εργαζόμενοι και εργαζόμενες στα Ιδρύματα, από 22 πανεπιστήμια πανελλαδικά, υπογράφουν ψήφισμα με τίτλο “Δώστε λεφτά για την Παιδεία και την Υγεία, όχι άλλη καταστολή και πανεπιστημιακή αστυνομία”. Ανάμεσα στα άλλα το κείμενο τονίζει: “Εδώ και μήνες τα πανεπιστήμια κλειστά, οι διαλέξεις από τις οθόνες βαφτίστηκαν εκπαίδευση και οι απαγορεύσεις κανονικότητα. Και όλα αυτά γιατί όπως και στην Υγεία, έτσι και στην Παιδεία η κυβέρνηση επιλέγει να μη δώσει λεφτά για επαναφορά, σε όσο το δυνατόν γίνεται δια ζώσης λειτουργία, με όλα τα μέτρα προστασίας. Ακόμα και σε περίοδο εκτός lockdown, οι μαθητές αγωνίστηκαν για 15 μαθητές ανά τάξη και πήρανε πίσω παγουρίνο, μάσκες- τεντόπανα και καταστολή…

Στον προϋπολογισμό για το 2021 οι δαπάνες για την Υγεία - εν μέσω πανδημίας- μειώνονται, το ίδιο και για την Παιδεία και τη μέριμνα. Πήγαν όλα στους Μεγάλους Περιπάτους, στα ΜΜΕ, στους πολεμικούς εξοπλισμούς, στην καταστολή, στις μεγάλες επιχειρήσεις (βλ. AEGEAN). Η ΟΕΝΓΕ βγάζει κραυγές αγωνίας για τη στήριξη των «μαχητών της πρώτης γραμμής», αυτών που η κυβέρνηση τάχα χειροκροτούσε στα μπαλκόνια, για να τους αφήσει άοπλους στη μάχη. Μάλλον θα μπέρδεψε τις ΜΕΘ με τα ΜΑΤ…”

“Αποτελεί ιστορική κατάκτηση οι κανόνες της ακαδημαϊκής ζωής και των δραστηριοτήτων εντός των Πανεπιστημίων, της ελεύθερης και ανεμπόδιστης έρευνας, κοινωνικής και πολιτικής δράσης να καθορίζονται από την ίδια την Ακαδημαϊκή κοινότητα και όχι από δημόσιες ή ιδιωτικές μονάδες καταστολής”, αναφέρει η Ανακοίνωση του ΔΣ του Συλλόγου Μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Πατρών. “Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν δεν αφορούν στην ασφάλεια των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και της Ακαδημαϊκής Κοινότητας. Αφορούν στην καταστολή και στον περιορισμό της ακαδημαϊκής ελευθερίας και μετατρέπουν τα Πανεπιστήμια σε χώρους που θα λειτουργούν με όρους και κανονισμούς επιχειρήσεων”.

Μάνος Νικολάου