Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Δίκη για το “Συνεργείο”: Καταδίκη του Λαγού πρότεινε η εισαγγελέας

Την καταδίκη του Λαγού ως ηθικού αυτουργού της επίθεσης στο Συνεργείο πρότεινε στις 22/12/20 η εισαγγελέας του δικαστηρίου που δικάζει σε δεύτερο βαθμό την υπόθεση. Πρότεινε επίσης την καταδίκη των Ν. Μίχου και Θ. Μπαρέκα για συνέργεια. Νωρίτερα είχε απολογηθεί ο Μίχος, λέγοντας ότι πράγματι συμμετείχε στη “μοτοπορεία”. 

Αυτό που έχει αποδειχθεί από τη δίκη ήταν η οργάνωση της επίθεσης από την κεντρική ηγεσία της ΧΑ. Η μάρτυρας Α. Μπάρου, πρώην στέλεχος της ΧΑ και σύζυγος του Μίχου, είπε καθαρά ότι ο Μίχος ενημερώθηκε για να συμμετάσχει από την Κεντρική Διοίκηση. Ο ίδιος ο Μίχος κατέθεσε την παρουσία Λαγού στην κεφαλή της πορείας (κάτι που είχε καταθέσει και στη δίκη της εγκληματικής οργάνωσης). Πέρα από αυτό, ανέδειξαν την ύπαρξη μηχανισμού συγκάλυψης του ρόλου της ηγεσίας στις επιθέσεις: και οι δύο μίλησαν για τη γραμμή της Χρυσής Αυγής που υπαγόρευε στους κατηγορούμενους να πουν ότι δεν ήταν παρόντες.

Η εισαγγελική πρόταση στη δίκη του Συνεργείου αναγνωρίζει, λοιπόν, ότι οι -βουλευτές τότε- Λαγός και Μίχος συμμετείχαν στην επίθεση κατά του Συνεργείου, ο δε Λαγός με ηγετικό και οργανωτικό ρόλο. Για τους υπόλοιπους 4 κατηγορούμενους, καθοριστικό ρόλο έπαιξε η μεγάλη δίκη της ΧΑ. Ο Μπαρέκας βρίσκεται στη φυλακή ως μέλος της εγκληματικής οργάνωσης και η εισαγγελέας στο εφετείο του Συνεργείου πρότεινε την ενοχή του.

Η απόφαση της δίκης θα βγει στις 12/1/21. Στο μεταξύ, ο καταδικασμένος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης Λαγός κυκλοφορεί ελεύθερος στις Βρυξέλλες χάρη στην ασυλία που απολαμβάνει ως ευρωβουλευτής. Μάλιστα, με αφορμή το γεγονός ότι πήρε τον λόγο σε συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου, εξαπολύοντας για ακόμα μια φορά έναν αντιτουρκικό οχετό, οι New York Times έβγαλαν δημοσίευμα στο οποίο υπογραμμίζουν: “Δεν είναι συνηθισμένος ευρωβουλευτής. Πρόκειται για έναν καταδικασμένο εγκληματία, τον οποίο ελληνικό δικαστήριο έκρινε ένοχο για τη διεύθυνση της βίαιης νεοφασιστικής Χρυσής Αυγής που το ίδιο δικαστήριο έκρινε ως εγκληματική οργάνωση”.

Ο καταδικασμένος ναζί έχει το θράσος όχι μόνο να παραπονιέται για τα βουλευτικά προνόμια που έχασε εξαιτίας του κορονοϊού, αλλά και να ζητάει τα ρέστα για την καταδίκη του. Το θράσος χτυπάει κόκκινο με την πρόσφατη ανακοίνωση του ακροδεξιού συρφετού που δημιουργήθηκε από την σύμπραξη διάφορων οργανώσεων, ανάμεσά τους η οργάνωση του Λαγού, ότι θα κατέβουν στις εκλογές με επικεφαλής τον Κ. Πλεύρη. Η εμπειρία ωστόσο είναι πρόσφατη: το 2019 η Χρυσή Αυγή δεν κατάφερε καν να κάνει προεκλογική εκστρατεία, πόσο μάλλον να εκλέξει βουλευτές. Είναι αστείο να νομίζει ο Λαγός ότι θα μπορέσει να τα βάλει με το κίνημα που το κατάφερε αυτό. Αυτό που τον περιμένει είναι το κελί, όχι η βουλευτική έδρα. Το μόνο που τον προστατεύει ακόμα είναι η υποκρισία της ΕΕ.