Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
"Εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή - Η Καταδίκη": Μια ιστορική έκδοση

Κυκλοφόρησε στις 24 Δεκέμβρη σε όλα τα βιβλιοπωλεία το νέο βιβλίο του Μαρξιστικού Βιβλιοπωλείου “Εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή – Η καταδίκη”. Με το ιστορικό αντιφασιστικό συλλαλητήριο της 7 Οκτώβρη στο εξώφυλλό του, είναι μια έκδοση που πρέπει να προμηθευτεί κάθε αντιφασίστρια και αντιφασίστας. Πρόκειται για μια καταγραφή της πολύχρονης μάχης του αντιφασιστικού κινήματος, μέσα και έξω από τη δικαστική αίθουσα, που τελείωσε με την ιστορική νίκη της καταδίκης και με τους ναζί στη φυλακή.

Το βιβλίο ξεκινά με τις ομιλίες των συνηγόρων Πολιτικής Αγωγής Δημήτρη Ζώτου, Θανάση Καμπαγιάννη, Κώστα Παπαδάκη και Κώστα Σκαρμέα στην πανηγυρική εκδήλωση της ΚΕΕΡΦΑ στο Τριανόν στις 18 Οκτώβρη. Όπως σημειώνει ο Λέανδρος Μπόλαρης στον πρόλογο του βιβλίου: “Πρόκειται για παρεμβάσεις πολύτιμες, όχι μόνο λόγω της αποφασιστικής συμβολής της Πολιτικής Αγωγής που πλέον αναγνωρίζεται πλατιά, αλλά και για τα πολιτικά συμπεράσματά τους”. 

Το δεύτερο μέρος του βιβλίου, γραμμένο από τη Λένα Βερδέ και την Αφροδίτη Φράγκου, είναι αφιερωμένο στην ίδια τη δίκη, με εκτενές υλικό από την Εργατική Αλληλεγγύη που κάλυψε ολόκληρη αυτή τη μακροχρόνια διαδικασία. Η Εργατική Αλληλεγγύη κάλυψε το κενό της δημοσιότητας της δίκης και έπαιξε ρόλο ώστε τα νέα από τη δίκη να φτάσουν στις γειτονιές, τους εργατικούς χώρους, τα πανεπιστήμια και τα σχολεία όπου το κίνημα έδινε τις μάχες του.

“Πρόκειται για τη μοναδική, μέχρι στιγμής, συνολική καταγραφή και παρουσίαση όλων των φάσεων της δίκης που κράτησε σχεδόν πεντέμισι χρόνια” αναφέρεται στον πρόλογο. “Όμως, η σημασία δεν περιορίζεται μόνο σε αυτήν την απαραίτητη καταγραφή, δεν αφορά μόνο ή κυρίως τους ‘συλλέκτες’ των πρακτικών. Σε κάθε κεφάλαιο ζωντανεύει ο δολοφονικός χαρακτήρας της ναζιστικής συμμορίας, αναδεικνύεται η ασυλία που απολάμβανε από την αστυνομία και το ‘βαθύ κράτος’ συνολικότερα, αλλά και η διαρκής παρουσία του αντιφασιστικού κινήματος. Η δίκη ξεκίνησε τον Απρίλη του 2015 με μια απεργία και συγκέντρωση στον Κορυδαλλό και τελείωσε με το ανθρώπινο ποτάμι της 7 Οκτώβρη του 2020 έξω από το Εφετείο με δεκάδες συνδικάτα να καλούν σε στάσεις εργασίας”.

Στην έκδοση περιλαμβάνονται επίσης κείμενα από τους Πάνο Γκαργκάνα, Λέανδρο Μπόλαρη και Πέτρο Κωνσταντίνου που αναδεικνύουν την εμπειρία που έχει αποκτήσει το κίνημα μέσα από αυτή τη μεγάλη μάχη. Μια εμπειρία που είναι απαραίτητη για τη συνέχιση της πάλης ενάντια στη φασιστική απειλή. Ο ρατσισμός, το θερμοκήπιο των φασιστών, εξακολουθεί να είναι κεντρική πολιτική επιλογή της ΝΔ και της ΕΕ - Φρούριο, ενώ όσοι έκαναν πλάτες στη ναζιστική οργάνωση μέσα από τον κρατικό μηχανισμό συνεχίζουν να είναι στις θέσεις τους. Το βιβλίο κλείνει με ένα φωτογραφικό αφιέρωμα στις τεράστιες μάχες που έδωσε το κίνημα ενάντια στη Χρυσή Αυγή. 


«Πολύτιμο για κάθε αγωνιστή. Δίνει στον αναγνώστη το απόσταγμα της αποδεικτικής διαδικασίας στη δίκη, αναδεικνύει τον καθοριστικό ρόλο της παρουσίας της πολιτικής αγωγής και εξηγεί ποιες ήταν οι κρίσιμες πολιτικές επιλογές πού έχτισαν το ενιαίο μέτωπο του αντιφασιστικού και αντιρατσιστικού κινήματος μέσα και έξω από το δικαστήριο».

Δημήτρης Ζώτος
πολιτική αγωγή Αιγύπτιων Αλιεργατών στην δίκη της Χ.Α
 
 

«Η νέα έκδοση του Μαρξιστικού Βιβλιοπωλείου αποτελεί ένα σημαντικό τεκμήριο για όποιον ενδιαφέρεται για την ιστορική αυτή δίκη, συνοψίζοντας με τρόπο ουσιαστικό και εύληπτο τα βασικά πορίσματά της».

Θανάσης Καμπαγιάννης 
πολιτική αγωγή Αιγύπτιων Αλιεργατών στην δίκη της Χ.Α
 
 

«Ένα βιβλίο που καταγράφει αυθεντικά όσα οι συντάκτριες της Εργατικής Αλληλεγγύης παρακολουθούσαν στη δίκη από την αρχή μέχρι το τέλος της και που η αξία τους εξακολουθεί να είναι ‘τρέχουσα’ και όχι μουσειακή». 

Κώστας Παπαδάκης 
πολιτική αγωγή Αιγύπτιων Αλιεργατών στην δίκη της Χ.Α
 
 

«Περικλείει υποδειγματικά μέσα στις 350 σελίδες του όλη την ιστορία της πιο σημαντικής δίκης της χώρας μας μετά τη Μεταπολίτευση. Αξίζει να διαβαστεί από κάθε άνθρωπο που θέλει να μάθει και να σταθεί απέναντι στο τέρας του φασισμού».

Κώστας Σκαρμέας 
πολιτική αγωγή Αιγύπτιων Αλιεργατών στην δίκη της Χ.Α