Οικονομία και πολιτική
Λεφτά για την Υγεία όχι για Ραφάλ

Στις 11 Ιανουαρίου έρχεται στην Βουλή η σύμβαση για την προμήθεια των 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale ενώ στα τέλη του μήνα αναμένεται στην Αθήνα η γαλλίδα υπουργός Άμυνας Παρλί με νέα ανανεωμένη γαλλική πρόταση για τις φρεγάτες Belharra.

Η προμήθεια 18 αεροσκαφών τύπου Rafale τα οποία, μαζί με τα οπλικά συστήματα που θα φέρουν, θα αγγίξουν τα 2,32 δισ. ευρώ αναμένεται να γίνει σε τρεις δόσεις παραλαβών, με έξι αεροσκάφη στην κάθε μία. Τα πρώτα έξι αναμένεται να παραδοθούν τον Ιούνιο του 2021. Ανάμεσα στα «στρατηγικά πλεονεκτήματα» των Rafale αναφέρεται ο οπλισμός τους με πυραύλους αέρος - αέρος Meteor «οι οποίοι θα δώσουν ασύμμετρο πλεονέκτημα στην Ελλάδα στο Αιγαίο» αλλά και για «συστήματα αέρος – εδάφους, όπου οι δυνάμεις του πεζικού κατευθύνουν με μεγάλη ακρίβεια σε στόχο εδάφους τον πύραυλο που εκτοξεύεται από το αεροπλάνο». 

Ο υπουργός ΥΠΕΘΑ Παναγιωτόπουλος, δήλωσε καμαρώνοντας ότι «η κυβέρνηση με προεξάρχοντα τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη προχώρησε σε αύξηση του προϋπολογισμού του ΥΠΕΘΑ από τα 3.35 δις συνολικά το 2020 στα 5.44 δις για το 2021 επιστρέφοντας στα επίπεδα δαπανών της δεκαετίας 2000-2010». Στο μεταξύ, σύμφωνα με την ΕφΣυν η κυβέρνηση περιμένει «πρόσκληση» από την Άγκυρα για τον 61ο γύρο των διερευνητικών επαφών με τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη να δηλώνει: «Δουλεύουμε για την ειρήνη». 

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη μας δουλεύει. Ποτέ στην ιστορία οι εξοπλισμοί δεν δούλεψαν για την ειρήνη. Δούλεψαν για τον πόλεμο.  Η συνεχής κλιμάκωση των εξοπλισμών ανάμεσα στα στρατόπεδα των ΕΣΣΔ και των ΗΠΑ την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου όχι μόνο δημιούργησε μια ισορροπία του τρόμου που εγκυμονούσε ανά πάσα στιγμή τον πυρηνικό όλεθρο αλλά μεταφράστηκε σε μια σειρά από αιματηρούς περιφερειακούς πολέμους με ένα απίστευτο οικονομικό κόστος που κλήθηκαν να πληρώσουν οι λαοί σε όλες τις πλευρές. 

Σήμερα, αυτή η νέα «αγορά του (21ου) αιώνα» είναι μια εξωφρενική σπατάλη στο όνομα της «ασφάλειας» σε μια περίοδο που η οικονομική κρίση βαθαίνει και η Ελλάδα μετράει μέχρι στιγμής 5.000 νεκρούς από τον Covid19. Οι απώλειες του «πολέμου κατά της πανδημίας», όπως συνηθίζουν να τον ονομάζουν οι ίδιοι οι κυβερνητικοί, ήδη έχουν φτάσει τους νεκρούς που άφησε πίσω της μόνο στην ελληνοκυπριακή πλευρά η τελευταία πολεμική σύρραξη με την Τουρκία στην Κύπρο το 1974. Κι όμως η κυβέρνηση μειώνει κατά μισό δις ευρώ τις δαπάνες για εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό για τα Νοσοκομεία την ίδια στιγμή που «επενδύει» 2,3 δις επιπλέον ευρώ για υπερσύγχρονα επιθετικά όπλα. Επιλογές που αφενός μεταφράζονται σε μεγαλύτερη εμπλοκή στα πολεμικά σχέδια των ΗΠΑ και της Γαλλίας στην ευρύτερη περιοχή, αφετέρου εγκυμονούν νέα θερμά επεισόδια και συρράξεις σε αυτό το επικίνδυνο παιχνίδι ανταγωνισμού με τον τουρκικό καπιταλισμό για τον έλεγχο της Ανατολικής Μεσογείου.

Σε αυτά τα παράλογα σχέδια δεν χωράει καμιά απολύτως συναίνεση. Σύμφωνα με τον Α. Ζαχαριάδη στην iefhmerida, «οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ πάνε στην κοινοβουλευτική επιτροπή για τα Rafale “με μισό ναι”» θέτοντας προϋποθέσεις όπως το «να κατατεθεί ένα πλήρες σχέδιο σε βάθος δεκαετίας που να περιλαμβάνει ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού με φρεγάτες ανοιχτής θαλάσσης». Πρόκειται για ένα ακόμη ολίσθημα στην εντελώς λάθος κατεύθυνση (Στην πρόσφατη ψήφιση των πολεμικών δαπανών στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΜέΡΑ25 είχαν ψηφίσει παρών ενώ κατά είχαν ψηφίσει οι βουλευτές του ΚΚΕ).

Η μόνη απλή και καθαρή απάντηση στην προκλητική σπατάλη των εξοπλισμών είναι αυτή που έδωσαν οι μαθητές στα συλλαλητήρια της περασμένης χρονιάς: «Λεφτά για την Υγεία και την Παιδεία και όχι για τα Rafale».