Διεθνή
Ανακοίνωση του ΣΕΚ: Η φασιστική πρόκληση του Τραμπ και των ντόπιων φίλων του δεν θα περάσει

Η εισβολή και κατάληψη του Καπιτώλιου, δηλαδή του αμερικάνικου κοινοβούλιου, από οργανωμένους ακροδεξιούς οπαδούς του Τραμπ είναι μια φασιστική πρόκληση που πρέπει να σημάνει συναγερμό για τους αντιφασίστες και την εργατική τάξη παντού.

1. Ο Τραμπ έγινε πρόεδρος των ΗΠΑ παίζοντας το χαρτί του ρατσισμού και σε όλη τη θητεία του κάλυπτε και ενθάρρυνε τις ακροδεξιές συμμορίες ακόμα και όταν έφταναν σε δολοφονίες όπως της Χέδερ Χάγιερ στη Σάρλοτσβιλ. Φεύγει από την προεδρία προσπαθώντας να εξασφαλίσει τη συσπείρωση όλου αυτού του συρφετού σαν δύναμη κρούσης για τη συνέχεια. Αυτό το ρόλο έπαιξε η απόφασή του να καλέσει τους οπαδούς του σε συλλαλητήριο στην Ουάσιγκτον και όλες οι διευκολύνσεις που εξασφάλισε για την οργανωμένη ακροδεξιά ώστε να καταφέρει να εισβάλει στο Καπιτώλιο.
2. Ασπίδα απέναντι σε αυτούς τους σχεδιασμούς δεν είναι η προεδρία Μπάιντεν και οι φραστικές κορώνες των Δημοκρατικών για τον «ναό της δημοκρατίας». Η ατζέντα Μπάιντεν θα σημάνει νέες επιθέσεις σε βάρος της εργατικής τάξης, όπως αποδείχθηκε ξανά και ξανά με τις θητείες Κλίντον και Ομπάμα. Ο Τραμπ υπολογίζει να εκτρέψει την απογοήτευση και την αγανάκτηση από μια τέτοια εξέλιξη προς την ακροδεξιά. Πραγματική ασπίδα είναι οι αγώνες και τα κινήματα που γκρέμισαν τον Τραμπ μέσα σε μια θητεία, οι απεργίες στα σχολεία, στα λιμάνια και στα νοσοκομεία, οι πορείες των γυναικών, το κίνημα Black Lives Matter. Αυτόν τον κόσμο εμπόδισαν να κινητοποιηθεί οι Δημοκρατικοί παρόλο που γνώριζαν για τα σχέδια εισβολής στο Καπιτώλιο.
3. Το ίδιο ψεύτικα είναι τα κροκοδείλια δάκρυα και οι όρκοι πίστης στη δημοκρατία των πολιτικών ηγετών στην ΕΕ και εδώ. Αυτοί που μεθόδευσαν και μεθοδεύουν τους ρατσιστικούς αποκλεισμούς της Ευρώπης-φρούριο αντιγράφοντας τον Τραμπ και αγκαλιάζοντας τον κάθε Όρμπαν αποτελούν θερμοκήπιο για τη φασιστική απειλή. Ο Μητσοτάκης και οι υπουργοί του υμνούσαν τον υπουργό εξωτερικών του Τραμπ, τον Πομπέο, λίγες ώρες πριν την εισβολή στον αμερικανικό «ναό της δημοκρατίας», αναβάθμισαν τον Βορίδη σε υπουργό εσωτερικών και έχουν στην πρώτη γραμμή τον Χρυσοχοϊδη που χτύπησε με την αστυνομία την αντιφασιστική λαοθάλασσα που πανηγύριζε για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής στις 7 Οκτώβρη.
4. Αποτελεί άμεση προτεραιότητα να αποκρούσουμε τις αντεργατικές επιθέσεις, να υπερασπίσουμε τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, να μην αφήσουμε κανένα περιθώριο στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να ξαναζωντανέψει τη φασιστική απειλή. Ένα πρώτο βήμα είναι να διαδηλώσουμε μαζικά την Κυριακή 17 Γενάρη, στην επέτειο της δολοφονίας του Σαχζάτ Λουκμάν του μετανάστη εργάτη από το Πακιστάν που σκότωσαν οι χρυσαυγίτες όταν κλιμάκωναν τις επιθέσεις τους. Και να συνεχίσουμε στηρίζοντας την καμπάνια της ΚΕΕΡΦΑ για το διεθνές αντιρατσιστικό - αντιφασιστικό συλλαλητήριο στις 20 Μάρτη συντονισμένα με τους αντιφασίστες στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο.
Ποτέ ξανά φασισμός! Αντίσταση στη ρατσιστική πολιτική των ντόπιων φίλων του Τραμπισμού!

Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα,
Αθήνα, 8 Γενάρη 2021