Διεθνή
Ανακοίνωση του Μarx21 (HΠΑ): Πρέπει να μείνουμε ενωμένοι ενάντια στον Τραμπ και την άκρα δεξιά.

Ανακοίνωση του Μarx21 (αδερφή οργάνωση του ΣΕΚ στις ΗΠΑ)

Με το κάλεσμα του Τραμπ για συλλαλητήριο στην Ουάσιγκτον την Τετάρτη 6 Ιανουαρίου, χιλιάδες ρατσιστές και φασίστες κρατώντας συνομοσπονδιακές σημαίες κι άλλα σύμβολα μίσους εισέβαλαν στο Καπιτώλιο όσο το Κογκρέσο καταμετρούσε τις ψήφους για την εκλογή του προέδρου. Οι σκηνές από τα βίαια πλήθη του MAGA (στμ. Make America Great Again – το σύνθημα καμπάνια του Τραμπ) να εισβάλουν στο Καπιτώλιο έχει σημάνει συναγερμό και δείχνουν το πόσο επείγον είναι να οργανώσουμε τη δράση μας ενάντια σε αυτή την αναπτυσσόμενη δύναμη.

Πρόκειται για την τελευταία μιας μακράς σειρά προκλήσεων από οργανωμένα και συχνά βίαια πλήθη υποστηριχτών του Τραμπ, που έχουν οργανωμένους φασίστες στον πυρήνα τους. Από τις ρατσιστικές και αντιμεταναστευτικές εκκλήσεις τύπου “Make America Great Again” στις καμπάνιες του Τραμπ μέχρι τις διαμρτυρίες για το “ξανάνοιγμα”(στμ: της οικονομίας), τις σχετικές με την covid-19 συνωμοσιολογικές θεωρίες , και τις διαμαρτυρίες “Σταματήστε την Κλοπή” (στμ. σχετικά με τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών), η άκρα δεξιά έχει κινητοποιηθεί κατά τη διάρκεια της προεδρίας Τραμπ ώστε να δημιουργήσει ένα μεγάλο οργισμένο πλήθος από το οποίο να μπορεί να στρατολογεί.

Κατά τη διάρκεια των γεγονότων στην Ουάσιγκτον συνέβαιναν αντίστοιχες κινητοποιήσεις σε κυβερνητικά κτίρια σε Καλιφόρνια, Νέο Μεξικό, Ιντιάνα και Τζόρτζια στην πρωτεύουσα της οποίας, την Ατλάντα, μέλη της πολιτοφυλακής ενώθηκαν με το πλήθος που βρισκόταν έξω από το κτίριο αναγκάζοντας το προσωπικό να το εκκενώσει. Στην Τοπίκα του Κάνσας οι διαδηλωτές εισέβαλαν στο τοπικό Καπιτώλιο. Στο τοπικό κυβερνητικό κτήριο του Κολόμπους του Οχάιο μια μεγάλη ομάδα των Proud Boys ενώθηκαν με τους οπαδούς του Τραμπ, πολλοί από τους οποίους ήταν οπλισμένοι. Σε ένα σημείο περικύκλωσαν έναν αντιφασίστα και τον έδειραν. Μέλη των Proud Boys βρέθηκαν επίσης ανάμεσα στους εκατοντάδες που βρέθηκαν στην πρωτεύουσα του Όρεγκον, όπου χρειάστηκε να κλείσουν κάποια κτίρια. 

Πραξικόπημα του Τραμπ;

Πολλοί θέτουν το ερώτημα γιατί η αστυνομία άφησε αυτά τα καθίκια να μπουν στο Καπιτώλιο τόσο εύκολα και πως απέτυχε παταγωδώς να ελέγξει την κατάσταση. Η αντίφαση ανάμεσα στην αστυνομική περιφρούρηση του Καπιτωλίου κατά την εξέγερση του κινήματος Black Lives Matter και της συμπεριφοράς της την Τετάρτη, δεν θα μπορούσε να είναι πιο εξόφθαλμη. Αυτά τα δυο μέτρα και δυο σταθμά έχουν μακρά ιστορία μέσα στις δομικά ρατσιστικές αστυνομικές δυνάμεις, που πρόσκεινται ευρέως στον Τραμπ.

Παρόλα αυτά ούτε ο στρατός ούτε η ομοσπονδιακή αστυνομία δεν έχουν φτάσει στο σημείο να υποστηρίξουν μια εξέγερση ενάντια στο κράτος. Έχουν υπάρξει πολλά σχόλια που αποκαλούν την κατάσταση ως προσπάθεια πραξικοπήματος. Σίγουρα πολλοί μέσα στο πλήθος (και πιθανά κι ο ίδιος ο Τραμπ) θα υποστήριζαν ένα πραξικόπημα για να διατηρηθεί η εξουσία του Τραμπ, αν αυτό ήταν δυνατόν. Αλλά το πρόβλημα με αυτή την ανάλυση, που υποστηρίζει η οργάνωση Choose Democracy και άλλοι, είναι ότι θεωρούν ότι από τη στιγμή που το αποτέλεσμα των εκλογών δεν πρόκειται να ανατραπεί όλα βαίνουν καλώς και παροτρύνουν τον κόσμο να πάει σπίτι.

Παρότι ο Τραμπ δεν έχει την απαραίτητη συστημική υποστήριξη για να προωθήσει ένα πραξικόπημα στα σοβαρά, το συλλαλητήριο ήταν μια επίδειξη δύναμης των οπαδών του Τραμπ, ακροδεξιών ομάδων και φασιστών που συνεχίζουν να οργανώνονται σε μια επικίνδυνη και συντονισμένη απειλή που όμοιά της δεν έχει συναντήσει η πρόσφατη αμερικάνικη ιστορία.

Επικίνδυνα σημάδια

Το δεξιό πλήθος που συγκεντρώθηκε την Τετάρτη ξεπέρασε σε αριθμό την οργανωμένη αριστερά και τους αντιφασίστες. Μπορεί να μας φάνηκαν σαν κάποιοι καραγκιόζηδες που προσπαθούσαν να επαναλάβουν μια γελοία εκδοχή του χιτλερικού “πραξικοπήματος της μπυραρίας” , αποτελούν όμως μια απειλή που πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψιν. Μια βίαιη δεξιά που αυξάνει τη δύναμή της μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον των διαδηλωτών του BLM, τους απεργούς εργάτες και την Aριστερά.

Παρότι την σπίθα για την την βίαιη κινητοποίηση της Τετάρτης αποτέλεσαν οι ψευδείς ισχυρισμοί του Τραμπ ότι κέρδισε τις εκλογές, ο στόχος των φασιστών είναι πολύ μεγαλύτερος και περιλαμβάνει την πρόσφατη αντιρατσιστική εξέγερση του BLM, την αυτοδιάθεση του γυναικείου σώματος, τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, τα εργατικά συνδικάτα και την οργανωμένη εργατική τάξη.

Ο φασισμός είναι ένα κίνημα των απελπισμένων, ένα κίνημα κυρίως των μεσαίων τάξεων καθώς αυτές πιέζονται σε περιόδους κρίσης και δεν βρίσκουν κανένα συλλογικό τρόπο να αντισταθούν για να βελτιώσουν τις οικονομικές τους συνθήκες. Αυτό το είδαμε καθ 'όλη τη διάρκεια του 2020, καθώς οι προερχόμενοι κυρίως από τα μεσαία στρώματα υποστηρικτές της ακροδεξιάς διαδήλωναν υπέρ του να «ανοίξουν ξανά» οι επιχειρήσεις, κάτι που θα έθετε σε κίνδυνο τους εργάτες. Την ίδια στιγμή, οι εργαζόμενοι διαδήλωναν και απεργούσαν για ασφαλέστερες συνθήκες. Αυτές οι διαδηλώσεις κατά του λοκντάουν, μέσα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης και κάτω από τις δυσκολίες της πανδημίας, συνέβαλαν στην ενίσχυση της υποστήριξης της ακροδεξιάς. Καθώς η κυβέρνηση επιβάλλει ακόμα περισσότερα μέτρα λιτότητας για την αντιμετώπιση της οικονομικών συνεπειών της πανδημίας, περισσότεροι άνθρωποι μπορεί να στραφούν προς τις διάφορες δεξιές απαντήσεις που προσέφερε η προεδρία του Τραμπ ή και σε χειρότερες.

Από την οικονομική ύφεση του 2008 και μετά, η άνοδος της Δεξιάς στις ΗΠΑ αντισταθμίστηκε ή και ξεπεράστηκε από αυτήν της αριστεράς. Το Occupy Wall Street, το κίνημα ενάντια στις διασώσεις των τραπεζών και την συστημική ανισότητα, φάνηκε να ξεπερνά το ανερχόμενο δεξιό Κόμμα του Τσαγιού. Λίγο μετά, είδαμε την άνοδο του κινήματος BLM μετά τη δολοφονία του Τρέιβον Μάρτιν από την αστυνομία το 2013, που ξέσπασε ξανά φέτος, καθώς και την ταχεία ανάπτυξη των Δημοκρατικών Σοσιαλιστών της Αμερικής.

Από την απόπειρα «Ένωστε τη Δεξιά» στο Σαρλότσβιλ της Βιρτζίνια το 2017, οι κινητοποιήσεις της άκρας δεξιάς συχνά απαντήθηκαν όταν η Αριστερά και αφοσιωμένοι αντιφασίστες κινητοποιήθηκαν εναντίον τους. Αλλά η κλίμακα των πρόσφατων διαμαρτυριών κατά του λοκντάουν , το Σταματήστε την Κλοπή και τα γεγονότα στην Ουάσινγκτον απαιτούν μια ενεργή απάντηση πολύ πιο μεγάλη από αυτή που μπορούν να δώσουν οι συνηθισμένοι φορείς της Αριστεράς. Αυτό το τελευταίο θέαμα τρόμαξε την πλειοψηφία του κόσμου στις ΗΠΑ. 

Μια αριστερή απάντηση

Η αριστερά πρέπει να αντιμετωπίσει αυτήν τη δύναμη της δεξιάς με την ευρύτερη δυνατή ενότητα όλων των αντιρατσιστών - ανεξάρτητα από το αν ψήφισαν ή όχι τον Μπάιντεν. Αυτό το είδος ενωτικού κινήματος μπορεί να αποκρούσει την ακροδεξιά. Για να το κάνουμε αυτό, πρέπει να προσπαθήσουμε να ενώσουμε τα εκατομμύρια των ανθρώπων που ενεργοποίησαν οι καμπάνιες του Μπέρνι Σάντερς, τις χιλιάδες που προσχώρησαν πρόσφατα στους Δημοκρατικούς Σοσιαλιστές της Αμερικής, τους περίπου 26 εκατομμύρια ανθρώπους που συμμετείχαν στην αντιρατσιστική εξέγερση πέρυσι, και όλους αυτούς και αυτές που θεωρούν τον εαυτό τους αντιρατσιστή και αντιφασίστα.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα επιχειρήματα ορισμένων από τους φιλελεύθερους αντιπάλους του Τραμπ που λένε ότι η πάλη ενάντια στην ακροδεξιά είναι αντιπαραγωγική και ότι θα ήταν καλύτερα να τους αγνοήσουμε. Πρέπει όμως να αντιμετωπίσουμε και αυτούς που θέλουν να περιορίσουν τον αντιφασισμό μόνο στην άκρα αριστερά, αποκλείοντας τις λιγότερα ριζοσπαστικές οργανώσεις. Τα μέλη του Marx21 δραστηριοποιούνται σε τοπικά, εθνικά και διεθνή μέτωπα που υποστηρίζουν την οικοδόμηση αυτού του είδους ευρείας αντιφασιστικής αντίστασης, συμπεριλαμβανομένου του World Against Racism, ενός παγκόσμιου δικτύου που πραγματοποιεί πορείες, διαδηλώσεις και δράσεις κατά του ρατσισμού και του φασισμού στις 20 και 21 Μαρτίου, ημέρα του ΟΗΕ για την εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων. Αυτό το είδος συντονισμένης διεθνούς προσπάθειας μπορεί να δυναμώσει την αντιφασιστική πλειοψηφία.

Ο φασισμός δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο στο κάλπη. Χρειάζονται μαζικές διαδηλώσεις στους δρόμους για να τους σταματήσουν οπουδήποτε και οποτεδήποτε εμφανίζονται. Το να συμμετέχουν στον αγώνα ενάντια στη δεξιά όσοι θέλουν να διατηρήσουν τη δημοκρατία και να προστατεύσουν τις εκλογές είναι ένα ευπρόσδεκτο σημάδι, αλλά δεν μπορούμε να περιοριστούμε σε αυτό. Η ακροδεξιά δυναμώνει σε επιρροή όταν είναι η μόνη δύναμη που προσφέρει επιχειρήματα και λύσεις ενάντια στο κατεστημένο.

Η πλατιά ενότητα ενάντια στην ακροδεξιά είναι πιο αναγκαία από ποτέ, αλλά αυτό από μόνο του δεν θα σταματήσει τη φασιστική απειλή. Μαζί με το χτίσιμο ενός πλατιού μαζικού κινήματος, οι σοσιαλιστές πρέπει επίσης να ενισχύσουν την αντικαπιταλιστική αριστερά που μπορεί να εξηγήσει και να εξαλείψει συνολικά τις ρίζες της ρατσιστικής και φασιστικής απελπισίας.

Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί

Τα γεγονότα στην Ουάσινγκτον αποκαλύπτουν την ύπαρξη μιας διαμάχης για τη σάπια καρδιά του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Πολλοί από αυτούς που συμμετείχαν στο κίνημα του Κόμματος του Τσαγιού ή που βρίσκοταν γύρω από τον Τραμπ θέλουν να ευθυγραμμιστούν με τμήματα της ακροδεξιάς για να δημιουργήσουν ένα υβριδικό κόμμα που να ακολουθεί το μοντέλο του Γερμανικού AfD ή ακόμα και του Εθνικού Μετώπου της Λεπέν στη Γαλλία που να περιφρονεί την αντιπροσωπευτική δημοκρατία και περιέχει φασιστικά στοιχεία με σημαντική επιρροή. Οι οργισμένοι υποστηρικτές του Τραμπ χρησιμοποιούνται προς αυτό το σκοπό. Η άλλη πλευρά αυτής της μάχης (οι Ρεπουμπλικάνοι που υποστηρίζουν μια «ομαλή μετάβαση της εξουσίας») δεν είναι προοδευτικοί σύμμαχοι, αλλά υποστηρίζουν επίσης τα συμφέροντα των επιχειρήσεων, τις επιθέσεις στην εργατική τάξη και είναι έτοιμοι να χρησιμοποιήσουν τον ρατσισμό, το σεξισμό και τον χριστιανικό φονταμενταλισμό έτσι ώστε να διατηρήσουν την εξουσία και να αποκαταστήσουν μια εκμεταλλευτική «σταθερότητα».

Ο Μπάιντεν και η Χάρις είναι και αυτοί μέρος του προβλήματος. Η περιφρόνηση της άρχουσας τάξης για τους φτωχούς στις ΗΠΑ είναι το πρόβλημα. Το 1% έχει πλουτίσει ακόμα παραπάνω κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενώ οι εργάτες και οι φτωχοί έχουν βυθιστεί στην αβεβαιότητα και τις δυσκολίες. Έκαναν καμπάνια ενάντια στην Ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη για Όλους (Medicare For All) και κάνουν μηνύσεις σε ανθρώπους για ιατρικά έξοδα που έχουν συσσωρευτεί για την θεραπεία τους από την Covid-19 και για τη νοσηλεία τους. Αυτό του τύπου η βαρβαρότητα από τα πάνω είναι που ενισχύει τους φασίστες και την ακροδεξιά. Η επιστροφή στην λογική “στνεχίζουμε τις δουλειές μας σαν να μην έγινε τίποτα” από τους Μπάιντεν και Χάρις δεν είναι απάντηση.

Οι λύσεις βρίσκονται έξω από τους κρατικούς μηχανισμούς. Η αστυνομία και το κράτος είναι θεσμοί φτιαγμένοι για να υποστηρίζουν την άρχουσα τάξη στους οποίους έχουν διεισδύσει φασίστες. Το κατεστημένο του Δημοκρατικού Κόμματος, οι «μετριοπαθείς Ρεπουμπλικάνοι» και το λεγόμενο πολιτικό κέντρο είναι κομμάτι του προβλήματος - όχι η θεραπεία. Ο χώρος του πολιτικού κέντρου είναι σάπιος. Προσφέρει μόνο λιτότητα και δυστυχία για εκατομμύρια ανθρώπους. Ο καπιταλισμός γεννά τον φασισμό και το ρατσισμό και η απάντηση της αριστεράς πρέπει να είναι ότι ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός. Τώρα είναι η ώρα να κινητοποιηθούμε ενάντια στον φασισμό, αλλά και να χτίσουμε μια μαχόμενη αντικαπιταλιστική αριστερά για τους αγώνες που βρίσκονται μπροστά μας.