Διεθνή
Σώστε τους Παλαιστίνιους από το υγειονομικό απαρτχάιντ του Ισραήλ

Το κράτος του Ισραήλ έχει ώς τώρα εμβολιάσει σχεδόν δύο εκατομμύρια κατοίκους, κοντά στο 20% του πληθυσμού. Με μια εξαίρεση: τους Παλαιστίνιους.

Η Δυτική Όχθη και η Λωρίδα της Γάζας είναι περιοχές χωρίς αεροδρόμια, με διαλυμένες τις αναγκαίες υποδομές για την διατήρηση των εμβολίων και με βομβαρδισμένα νοσοκομεία. Η δε Λωρίδα της Γάζας βρίσκεται αποκλεισμένη από το εμπάργκο που έχουν επιβάλει Ισραήλ και Αίγυπτος και χωρίς ρεύμα το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας. Τα πρώτα εμβόλια δεν πρόκειται να φτάσουν εκεί, στην καλύτερη περίπτωση, πριν τον Φλεβάρη. Στη Δυτική Όχθη οι κάτοικοι βλέπουν τα φορτηγά να περνούν μπροστά τους με τη συνοδεία στρατού πηγαίνοντας προς τις γειτονιές των ισραηλινών εποίκων. Μόνη ελπίδα τους, όσα εμβόλια φτάσουν μέσω του διεθνούς προγράμματος COVAX την ίδια στιγμή που ο ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου έχει εξασφαλίσει 14 εκατομμύρια εμβόλια από τις Pfizer και Moderna πληρώνοντας το τετραπλάσιο ποσό ανά δόση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Ακόμα και για όσους ζουν στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ και έχουν τυπικά το δικαίωμα να εμβολιαστούν, η πρόσβαση εμποδίζεται μέσα από μια σειρά γραφειοκρατικούς μηχανισμούς και από πολύωρες αναμονές αλλά και από την έλλειψη εμπιστοσύνης απέναντι σε μια δύναμη κατοχής που τους πετάει με εξώσεις έξω από την πόλη.