Η Αριστερά
Πανελλαδικό Συμβούλιο του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος: Δυναμώνουμε την επαναστατική Αριστερά - χτίζουμε εργατική εναλλακτική

Το μπλοκ του σωματείου του Αγ. Σάββα στην απεργιακή κινητοποίηση των νοσοκομείων 15/10/20 Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Σε όλους τους χώρους

Ο Κοντοζαμάνης προσπαθεί να ρίξει στους γιατρούς το φταίξιμο για τους θανάτους λέγοντας ότι επέλεξαν να μην βάλουν τους ασθενείς στις ΜΕΘ. Η εικόνα που βγήκε στο Σωτηρία, ότι οι ημέτεροι έπαιρναν τα εμβόλια, το είδαμε και στη Θεσσαλονίκη. 

Τις πρώτες μέρες δεν τηρήθηκαν τα ραντεβού σε μια προσπάθεια να βολευτούν κάποιοι δικοί τους. Πάνε με ρυθμούς χελώνας. Το προσωπικό έδειξε ότι μπορεί να τα βγάλει πέρα. Οι ειδικευόμενοι, οι νοσηλευτές και οι διοικητικοί του νοσοκομείου που έκαναν υπερωρίες οργάνωσαν τον εμβολιασμό. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει για τον υπόλοιπο πληθυσμό, χρειάζονται προσλήψεις. Η ΟΕΝΓΕ χρειάζεται να βγει πιο επιθετικά, δεν αρκεί το επιστημονικό σεμινάριο που οργανώνει για τους γιατρούς. Η διάθεση για κλιμάκωση υπάρχει, παίξαμε ρόλο στο να υπάρξουν αντιστάσεις σε όλη την Ελλάδα. Στο νοσοκομείο μου μέσα από αυτή τη μάχη αποκτήσαμε 3 νέα μέλη.

Γιάννης Κ.
πυρήνας Χαριλάου

 

Το σωματείο του Αγίου Σάββα ήταν φάρος στην μάχη των νοσοκομείων. Η κυβέρνηση με το Υπουργείο Υγείας και τη διοίκηση κλιμάκωσαν τη συνδικαλιστική επίθεση σε βάρος μου, με τη μετακίνησή μου στο Σωτηρία. Ξεφτιλίστηκαν στα μάτια υγειονομικών σε όλη την Ελλάδα για τον τρόπο που το χειρίστηκαν. 

Παραμονή πρωτοχρονιάς το Σωματείο οργάνωσε μια γιορτή στο προαύλιο και κατέβηκε όλο το νοσοκομείο. Κι αυτό ήταν ένα χαστούκι για τη διοίκηση που νόμιζε ότι τελειώσανε όλα. Κλιμακώνουν σήμερα την επίθεση προσπαθώντας να παρατείνουν τη σύμβασή μου μόνο μέχρι τον Μάρτιο αντί Οκτώβρη που έχει ψηφιστεί. Έχουν κάνει αίσχη συνολικά με τις μετακινήσεις, τους εμβολιασμούς, το φταίξιμο που το ρίχνουν στους γιατρούς. Έχουμε τη δύναμη να οργανώσουμε απεργιακές κινητοποιήσεις στα νοσοκομεία και να αναγκάσουμε την υπόλοιπη Αριστερά να κινηθεί όπως στις 7 Απρίλη.

Κώστας Κ.
πυρήνας Γκύζη

 

“Όποιος βιάζεται σκοντάφτει”. Η κυβέρνηση υπόσχεται 8.000 εμβολιασμούς την ημέρα. Αυτό σημαίνει ότι ούτε το 2022 δεν πρόκειται να αποκτήσουμε ανοσία και αυτοί που απέκτησαν στην αρχή θα την έχουν χάσει. Οι δηλώσεις Κοντοζαμάνη έχουν βγάλει στα κάγκελα τους πάντες. Στον Γεννηματά ο Κικίλιας ήρθε σαν τον κλέφτη αφού είχαν σχολάσει οι περισσότεροι, καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό. Χρειάζεται ό,τι γίνεται μέσα στα νοσοκομεία να το δημοσιοποιούμε και σε κάθε βήμα να συγκροτούμε και να οργανώνουμε με τις επιτροπές αγώνα. Δεν είναι κακό να συζητάμε σαν νοσοκομειακοί γιατροί για την πανδημία όπως προτείνει η ΟΕΝΓΕ, αλλά στη συζήτηση να μπει και το τι προτείνουμε. Η απάντηση στην πανδημία να οργανωθεί από τα κάτω, από τον εμβολιασμό μέχρι την προστασία και τα μέτρα, πχ πώς εξασφαλίζουμε ότι βγαίνουν οι συνάδελφοί μας σε καραντίνα.

Αργυρή Ε.
πυρήνας Καλλιθέας

 

Είναι καθοριστικό το τι γίνεται σε μοριακό επίπεδο, σε χώρους και στις εργατογειτονιές. Ο χώρος των εκπαιδευτικών είναι από τους πιο χαρακτηριστικούς. Το κενό ηγεσίας, η ανυπαρξία πρωτοβουλιών των ρεφορμιστών και η απροθυμία τους να κοντράρουν, και η οργή της βάσης είναι οι τρεις άξονες που τον διαμορφώνουν. Η ηγεσία των συνδικάτων έλαμψε δια της απουσίας της όταν γίνονταν οι επιθέσεις της Κεραμέως. Κάναμε την επιλογή το δίκτυο της “Τάξης Μας” να συγκροτηθεί σε πανελλαδικό επίπεδο γιατί είχαμε να αντιμετωπίσουμε δυο βασικά ζητήματα: το θέμα της Παιδείας δεν είναι ατομική υπόθεση αλλά θέλει μαζική ταξική δράση και για να κοντράρεις την κυβέρνηση χρειάζεσαι εργατικό πρόγραμμα, πώς πρέπει να λειτουργούν τα σχολεία σε αυτές τις συνθήκες. Χάρη σε αυτές τις επιλογές το δίκτυο, αν και μικρό αριθμητικά, έχει μεγάλη επιρροή πολιτικά.

Σεραφείμ Ρ.
πυρήνας Χανίων

 

Στον ΟΑΕΔ είχαμε 24ωρη απεργία στις 17 Δεκεμβρίου όπου συμμετείχε τόσο το μόνιμο προσωπικό όσο και οι διοικητικοί. Ο Σύλλογος Έκτακτου Προσωπικού του ΕΚΕΚ ΑμεΑ Θεσσαλονίκης κάλεσε με γενική συνέλευση τη συμμετοχή των αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών και στις 15 για τον προϋπολογισμό και στις 17 για το νομοσχέδιο για την επαγγελματική κατάρτιση. Η συμμετοχή ξεπέρασε το 70%. Το επικοινωνήσαμε σε άλλους συλλόγους και διαδικτυακά και στόμα με στόμα και βρήκε πολύ θετική ανταπόκριση. Στο θέμα της εξωστρέφειας, στην αναγκαία λειτουργία μας με τις εξορμήσεις και τις παρεμβάσεις, θέλω να προσθέσω ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε πολύ καλύτερα τα διαδικτυακά μέσα που έχουμε. Τέλος, χρειάζεται να συζητήσουμε την αναγνώριση των κολλεγίων. Θα αλλάξει άρδην τους όρους με τους οποίους εκπαιδεύεται και έχει πρόσβαση στην αγορά εργασίας η εργατική τάξη. Είναι και εργατικό θέμα εκτός από εκπαιδευτικό.

Νίκος Κ.
πυρήνας Τούμπας

 

Η επίθεση της ΝΔ στην Παιδεία τώρα πατάει στο γεγονός ότι είναι τα σχολεία κλειστά. Προσπαθεί να περάσει μια σειρά μέτρα με τελικό σκοπό να συρρικνωθεί η δημόσια εκπαίδευση και να περάσουν όλα στους ιδιώτες. Το μαθητικό κίνημα απάντησε με καταλήψεις που διογκώθηκαν σε ελάχιστο διάστημα. 

Οι μαθητές και μαθήτριες έχουμε πολιτικοποιηθεί, έχουμε συμμετάσχει σε κάθε κοινωνικό αγώνα, στο αντιφασιστικό κίνημα, ενάντια στον σεξισμό, στην ομοφοβία. Γίνεται όλο και πιο καθαρή η σύνδεση του μαθητικού κινήματος με το εργατικό. Γι' αυτό έχει σημασία η συμμετοχή μας την Πέμπτη 14/1. Το μαθητικό κίνημα δεν μπόρεσε να ξεδιπλωθεί πλήρως, κάτω από τις τακτικές αποκλιμάκωσης του ΚΚΕ κυρίως. Αυτό βάζει πίεση σε μας να μεγαλώσουμε το δίκτυο Anticapitalista. Να ξαναβγεί η εφημερίδα, να συνεχιστούν και να αυξηθεί η συμμετοχή στις εκδηλώσεις και να βρούμε πολλά νέα μέλη. Το πανεκπαιδευτικό κίνημα διαφαίνεται ότι βγαίνει με νέους όρους και έχουμε πολλά να κάνουμε το διάστημα που ακολουθεί.

Φίλιππος Κ.
πυρήνας Βριλησσίων

 

Το 2020 οι καλλιτέχνες βγήκαν γενναία μπροστά. Ήταν μια κομβική χρονιά για ό,τι έχω στην επαγγελματική μου μνήμη: στα σωματειακά, την πολιτικοποίηση, την πολιτική σύνδεση της Τέχνης, τα κλαδικοτεχνικά που παίρνουν πολιτική υφή. Συνδέθηκαν με όλα τα υπόλοιπα κινήματα διεκδίκησης, πήραν θέση σε πάρα πολλά μέτωπα. 

Τώρα έχει κάνει μια κοιλιά, έχει πέσει ένα δεύτερο πακέτο στήριξης, ίσως έχει φτάσει πλέον στο 40% των καλλιτεχνών από 10% που ήταν στην αρχή. Πιστεύω όμως ότι θα ξανακορυφώσει. Για πόσο καιρό θα διασπάνε τον κόσμο και θα εξαγοράζουν ησυχία με επιδόματα; Η Ανατρεπτική Συσπείρωση Ηθοποιών και το ίδιο το ΣΕΚ έχει κερδίσει μια εμπιστοσύνη για την πολιτική του δράση. Έχουμε κερδίσει καινούρια μέλη με πολιτική εμπειρία και πάνω σε αυτά θα χτίσουμε για να ξαναβγούμε στο προσκήνιο.

Βασίλης Κ.
πυρήνας Πετραλώνων

 

Η Υγεία, επειδή είναι στην πρώτη γραμμή, έχει τη δυνατότητα να τραβάει τις ηγεσίες όλου του εργατικού κινήματος. Η 15 Οκτώβρη στη Θεσσαλονίκη ήταν η μεγαλύτερη απεργιακή κινητοποίηση. Ξεκίνησε από τα νοσοκομεία, καλύφθηκε από την ΑΔΕΔΥ και βοήθησε τις ΕΛΜΕ και τους δήμους να βγουν στον αγώνα. 

Δίνουμε σημασία στα νοσοκομεία αλλά δεν ξεχνάμε και τους άλλους χώρους. Πολύ κεντρικό ζήτημα που χρειάζεται να συζητήσουμε είναι το πώς προωθούμε την εναλλακτική της εργατικής τάξης. Είναι δικιά μας δουλειά και σε επίπεδο Αριστεράς. Τα πιο προωθημένα αιτήματα τα διαμορφώνουμε σε ένα πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης και το κάνουμε πολιτικό πρόγραμμα μάχης για όλη την τάξη και όλη την Αριστερά. Αυτή είναι η δουλειά που κάνουμε με την εφημερίδα και το περιοδικό και χρειάζεται να συνεχίσουμε πιο συστηματικά.

Ευκλείδης Μ.
περιφερειακή επιτροπή Θεσσαλονίκης


Πιο μεγάλα καθήκοντα

Η Ελλάδα δεν είναι μια “εξαίρεση”, όπως λεγόταν όλη την προηγούμενη δεκαετία. Όλος ο πλανήτης συγκλονίζεται από την κρίση και τις αντιστάσεις. Το ΣΕΚ είναι ένα κόμμα που έχει αδελφές οργανώσεις σε πάρα πολλές γωνιές του πλανήτη και παίζουν κεντρικό ρόλο στο να οργανώσουν αυτές τις αντιστάσεις. Σε σχέση με την εισβολή στο Καπιτώλιο, η ρεφορμιστική αριστερά έχει ανοίξει τη συζήτηση ότι χρειάζεται το “δημοκρατικό τόξο” να απαντήσει. Το είδαμε στην Ελλάδα αυτό, αν είχαμε βασιστεί στο κοινοβουλευτικό τόξο η Χρυσή Αυγή θα ήταν ακόμα ένα νόμιμο κοινοβουλευτικό κόμμα. Αντίθετα, οι Λοβέρδοι ταυτίζουν τους “Αγανακτισμένους” του 2011 με αυτό που έγινε τώρα στις ΗΠΑ. Είναι μια ιδεολογική επίθεση απέναντι στο κίνημα και πρέπει να την απαντήσουμε γιατί τέτοιες επιθέσεις θα δούμε πολλές το επόμενο διάστημα.

Γιώργος Ρ.
πυρήνας Ηρακλείου Αττικής

 

Το 2020 ήταν η χρονιά που δεν έγινε Pride. Αυτό ενέτεινε μια απογοήτευση που προϋπήρχε για δύο λόγους. Ο ένας, ότι η επίσημη Αριστερά έχει γυρίσει την πλάτη στον ΛΟΑΤΚΙ+ κόσμο. Ο άλλος, ότι έχουν μεγάλη επιρροή ιδέες που λένε ότι η εργατική τάξη στην καλύτερη περίπτωση είναι απλά σύμμαχος των ΛΟΑΤΚΙ+. Στη δε χειρότερη, η εργατική τάξη είναι ομοφοβική και τρανσφοβική. Η πραγματικότητα είναι ότι οι ΛΟΑΤΚΙ+ είναι κομμάτι της εργατικής τάξης και γι' αυτό ανέβηκε το ΛΟΑΤΚΙ+ κίνημα την δεκαετία της τεράστιας μάχης ενάντια στα μνημόνια και τους φασίστες. Χρειάζεται να χτίσουμε την καμπάνια για τη δικαίωση του Ζακ από την αρχή, έχοντας σαν κέντρο τη γενίκευση αυτή. Να ξεκινήσουμε με εκδηλώσεις για την πάλη ενάντια στην καταπίεση στις γειτονιές και τους εργατικούς χώρους.

Αφροδίτη Φ.
πυρήνας Μαρουσιού

 

Το γεγονός ότι οι φασίστες στις ΗΠΑ, στη Μέκκα του καπιταλισμού, μπορούσαν να κάνουν αυτή την ιστορία αλλά τα εδώ καθίκια -που όλοι κάποτε προσπαθούσαν να μιμηθούν- βρίσκονται στα μπουντρούμια, έχει να κάνει με το ότι υπήρχαμε εμείς. Είναι κρίσιμο για το πώς θα εξελιχθεί το 2021. Το ότι το κόμμα μας το προηγούμενο διάστημα έπαιρνε πρωτοβουλίες, κινητοποιούσε κόσμο κλπ, θα είναι πλέον μια εικόνα μικρή. Δεν θα αρκεί. Κάθε νέο μέλος πρέπει να σημαίνει μια ακόμη άκρη γι' αυτό το κόμμα, ένας ακόμη στη διακίνηση της εφημερίδας σε μεγαλύτερο ακροατήριο, ένας ακόμη άνθρωπος να μπορεί να κάνει τη συζήτηση γιατί χρειάζεται η επαναστατική αριστερά αυτή την περίοδο. Η συζήτηση στους πυρήνες θα είναι δραματικά κρίσιμη γιατί επιλογές σαν αυτές που κάναμε στην αρχή της καραντίνας θα χρειαστεί να ξανακάνουμε.

Νεκτάριος Χ. 
πυρήνας Ηρακλείου Αττικής


7/10/20, Αντιφασιστικό συλλαλητήριο στο Εφετείο. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

 

Νέα μέλη, νέες δυνατότητες

Μέσα στο 2020 είχαμε 10 νέους συντρόφους, ιδιαίτερα το τελευταίο τετράμηνο παρά τους περιορισμούς στις μετακινήσεις και το πώς εξελίχθηκε η πανδημία. Συνδεθήκαμε και με το προεδρείο του σωματείου των εργαζομένων στο Κρατικό Νίκαιας και έτσι μπορούμε να οργανώνουμε πιο σταθερά τις παρεμβάσεις μας στη μάχη ενάντια στην κυβέρνηση. Μέλη κερδίσαμε και από τις εκδηλώσεις, τις κινητοποιήσεις, τις εξορμήσεις μας στη γειτονιά. 

Απλώσαμε τις υπευθυνότητες του πυρήνα και οι νέοι σύντροφοι απέκτησαν αυτοπεποίθηση. Μπορέσαμε να έχουμε γραμματεία του πυρήνα για να οργανώνουμε την εβδομαδιαία συνεδρίαση. Κάποιες συνεδριάσεις εξελίχθηκαν σε ανοιχτές εκδηλώσεις: Πανδημία και κλιματική αλλαγή, Ελληνοτουρκικά, Δεκεμβριανά '44. Ξεκινήσαμε παρεμβάσεις σε νέους εργατικούς χώρους και νέα εξόρμηση σε άλλη γειτονιά με στόχο το άπλωμα σε νέο πυρήνα μέσα στο 2021.

Πηνελόπη Κ.
πυρήνας Νίκαιας

 

Στον επισιτισμό, με τους αγώνες που δόθηκαν και με την επιμονή σε οικονομικά και πολιτικά αιτήματα, έχει διαμορφωθεί ένα μεγάλο κομμάτι της εργατικής τάξης. Η διπλή σύνδεση, με την “Καμαριέρα” και με τους τοπικούς πυρήνες θα είναι κρίσιμη το επόμενο διάστημα όταν θα ανοίξουν την οικονομία. Αλλά και γιατί αυτός ο κόσμος έχει δώσει μάχες και χρειάζεται τη σύνδεση με το επαναστατικό κόμμα. Παρεμβαίνουμε στον Άγιο Σάββα και απ' έξω γιατί η σύνδεση με τη γειτονιά είναι που έκανε το νοσοκομείο το καμάρι όλων των Αμπελοκήπων που δίνει τη μάχη και δεν θα αφήσουμε να ακουμπήσουν τον συνδικαλισμό. Καινούρια εργατική εξόρμηση γίνεται στο Ντυνάν που θέλουμε να κερδίσουμε τον κόσμο του πολιτικά και το νοσοκομείο στο Δημόσιο.

Βασίλης Μ.
πυρήνας Αμπελοκήπων

 

Η χρονιά που πέρασε ήταν ιδιαίτερη και η χρονιά που έρχεται θα είναι ακόμα περισσότερο. Βιώνουμε τον σουρεαλισμό του καπιταλισμού. Στη Νέα Ιωνία το ζήσαμε με συλλήψεις στις εξορμήσεις μας. Ο κόσμος ήταν στο πλευρό μας. Αυτό το διάστημα η Νέα Ιωνία απέκτησε τέσσερα ενεργά νέα μέλη. Γι' αυτό οι συνεδριάσεις μας γίνονται ακόμα δια ζώσης. Έχουμε μοιράσει τις υπευθυνότητες κι έτσι λειτουργούμε πραγματικά σαν συλλογικότητα. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να μεγαλώσουμε ακόμα περισσότερο, μέσα από τον περίγυρο των νέων μελών. Βάζουμε και μια δεύτερη εξόρμηση τώρα γιατί έχουμε τη δυνατότητα. Προσπαθούμε να βοηθήσουμε στη Φιλαδέλφεια κάνοντας εξόρμηση ώστε να χτιστεί και εκεί ένας δυνατός πυρήνας, να βρούμε και τα παλιά μας μέλη και να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων.

Ελίνα Φ.
πυρήνας Νέας Ιωνίας

 

Ως νέο μέλος ανέλαβα την οργάνωση της εφημερίδας στον πυρήνα μου. Κοιτάξαμε τους καταλόγους, οργανώσαμε τη χρέωση γεωγραφικά. Η εξόρμησή μας στη λαϊκή λειτούργησε με περισσότερη εξωστρέφεια και θα ξεκινήσουμε και δεύτερη. Το νοσοκομείο της πόλης, για την κινητοποίηση του Απρίλη έλεγε “ευχαριστούμε αλλά μην έρθετε στην πύλη”. Επειδή πηγαίναμε κάθε βδομάδα με την Εργατική Αλληλεγγύη, φτάσαμε τον Νοέμβρη να γίνεται μεγάλη συγκέντρωση με σωματεία άλλων κλάδων και εργαζόμενους, ενώ στις 10 Δεκέμβρη μεγάλη συγκέντρωση με 30-40 εργαζόμενους. 

Υπάρχει πάρα πολύς κόσμος εκεί έξω που παλεύει και θέλει να μιλήσει. Προχωράμε την  παρέμβαση και στα σχολεία, σε επίπεδο εκπαιδευτικών αλλά και γονέων. Οι γονείς είναι σε όλους τους κλάδους. Πάμε να τους πούμε ότι πέρα από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ υπάρχει αντικαπιταλιστική αριστερά, υπάρχει το ΣΕΚ.

Άννα Μ.
πυρήνας Χανίων

 

Ο πυρήνας Κυψέλης μετρά πάρα πολλά νέα μέλη γιατί έχει σταθερές βδομαδιάτικες παρεμβάσεις στους χώρους και στη γειτονιά και έτσι έχτισε πολιτικές σχέσεις με τους εργαζόμενους. Έχουμε συντρόφους από κάθε χώρο: από τον βάναυσα χτυπημένο επισιτισμό, συντρόφισσες εκπαιδευτικούς χάρη στις οποίες έχουμε καλή σχέση με τα σωματεία της εκπαίδευσης. 

Τη Δευτέρα με το άνοιγμα των σχολείων βάζουμε στόχο να έρθουμε σε επαφή και με σωματεία πρωτοβάθμιας για να τα κινητοποιήσουμε για το πανεκπαιδευτικό της Πέμπτης 14/1. Πολλές στρατολογίες είχαμε από την κοινότητα Καμερούν, που είχε κάνει μαζική κινητοποίηση στις 8 Μάρτη. Η πρόσφατη εικόνα των συντρόφων και συντροφισσών από το Καμερούν που κατέβηκαν με τα μωρά τους στις 15/12 δίπλα στους εργάτες της Υγείας ήταν συγκλονιστική.

Βίκυ Β.
πυρήνας Κυψέλης

 

Η διακίνηση της εφημερίδας στους εργατικούς χώρους, στα σπίτια των εργατών, στις λαϊκές είναι μια πολύ σημαντική υπόθεση. Όλο και περισσότερα άτομα γνωρίζουν το ΣΕΚ και τις θέσεις μας, αυτό δίνει τη δυνατότητα για περισσότερα μέλη και περισσότερο κόσμο κοντά μας. Από τις επαφές μας που παίρνουν τακτικά την εφημερίδα, κάποιοι άρχισαν να παρακολουθούν τον πυρήνα, αγόρασαν το ημερολόγιο της ΚΕΕΡΦΑ, μέσα από όλο αυτό αποκτήσαμε και δυο νέα μέλη. Η καμπάνια οικονομικής ενίσχυσης από επώνυμους ανθρώπους της επιστήμης και των τεχνών ήταν κάτι που βοήθησε πολύ. Να σημειώσω τέλος ότι θα έπρεπε να κοιτάξουμε μαζί με τα αδελφά κόμματα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τούρκικος λαός. Στη χώρα μας υπάρχουν πολλοί Τούρκοι και Κούρδοι σύντροφοι και ο τούρκικος λαός παρακολουθεί στενά την πορεία μας καθότι μας θεωρεί αδέλφια του.

Δόμνα Κ.
πυρήνας Νίκαιας

 

Ο πυρήνας Νέας Σμύρνης είχε πολλούς και έμπειρους συντρόφους αλλά δεν είχε κινητικότητα. Αποφασίσαμε να τους βρούμε όλους και να συζητήσουμε τι μπορεί να κάνει ο καθένας παραπέρα. Το αντιφασιστικό, η νίκη στη δίκη της Χρυσής Αυγής, η παρουσία νέων συντρόφων έκανε και παλιότερους να πουν ότι θέλουν να ξαναμπούν στη δράση. Όλο αυτό έχει δώσει καινούρια δυναμική και έμπνευση. Έπαιξε ρόλο και η οργανωμένη πολιτική συζήτηση στη συνεδρίαση. Γύρισα ύστερα από χρόνια από το εξωτερικό και πολύ χαίρομαι που ξαναβρήκα το κόμμα και μπόρεσα να δραστηριοποιηθώ. Στους δύο μήνες που είμαι εδώ έχω δει πολύ κόσμο της Αριστεράς να έχει απογοήτευση για την κυβέρνηση της Αριστεράς και οργή για την καταστολή της Δεξιάς και συζητάει πλέον ότι μπορούμε να πάρουμε στα χέρια μας την αλλαγή της κοινωνίας.

Μαρίζα Ψ.
πυρήνας Ν. Σμύρνης