Οικονομία και πολιτική
Αντίσταση στους ντόπιους Τραμπ

7/1/20, Συνάντηση στο Λευκό Οίκο

Η εισβολή και κατάληψη του Καπιτώλιου από ακροδεξιούς οπαδούς του Τραμπ είναι μια φασιστική πρόκληση που έχει προκαλέσει ανησυχία στους αντιφασίστες και το εργατικό κίνημα σε όλο τον κόσμο. Πλάι στη γνήσια οργή, πλήθος πολιτικών στις ΗΠΑ, την ΕΕ αλλά και την Ελλάδα έχουν σπεύσει να καταδικάσουν τα γεγονότα και να τον αποκηρύξουν.

Τρέχουν να κλείσουν τους ασκούς του Αιόλου που έχει ανοίξει η τριπλή τους -οικονομική, πολιτική, ιδεολογική- κρίση. Γνωρίζουν ότι η επίθεση στο Καπιτώλιο, όσο και αν προσπαθούν να την αποδώσουν σε έναν “ανισόρροπο” πρόεδρο και μόνο σε αυτόν, αποτελεί συνέπεια της διεθνούς κρίσης του καπιταλισμού.

Η ελληνική κυβέρνηση βιάστηκε κι αυτή να σχολιάσει τα κακώς κείμενα και να ταχθεί με τους προστάτες του “ναού της δημοκρατίας”.

Χρειάζεται όμως πολύ θράσος και περισσή υποκρισία για να δηλώνει ο Μητσοτάκης «πολύ ταραγμένος από τη βία και τα φρικτά γεγονότα που συμβαίνουν στην Ουάσιγκτον». Όπως λέει σε ανακοίνωση του το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα “Ο Τραμπ έγινε πρόεδρος των ΗΠΑ παίζοντας το χαρτί του ρατσισμού και σε όλη τη θητεία του κάλυπτε και ενθάρρυνε τις ακροδεξιές συμμορίες ακόμα και όταν έφταναν σε δολοφονίες όπως της Χέδερ Χάγιερ στη Σάρλοτσβιλ”.

Στην Ελλάδα μπορεί η Χρυσή Αυγή να καταδικάστηκε και τα ηγετικά της στελέχη να πήγαν φυλακή αλλά αυτό δεν οφείλεται σε καμία περίπτωση στην κυβέρνηση ΝΔ. Αν κάτι οφείλεται στην κυβέρνηση σε σχέση με τους φασίστες αυτό είναι το γεγονός ότι οι Παππάς και Λαγός παραμένουν ελεύθεροι ενώ “στην πρώτη γραμμή της κυβέρνησης παραμένει ο Χρυσοχοϊδης που χτύπησε με την αστυνομία την αντιφασιστική λαοθάλασσα που πανηγύριζε για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής στις 7 Οκτώβρη”.

Όμως εκτός από την φιλική αντιμετώπιση προς τη ΧΑ, η ΝΔ όπως ο Τραμπ, έπαιξε από την πρώτη μέρα το χαρτί του ρατσισμού. Το 2015 ο Μητσοτάκης υπερασπιζόταν από τα έδρανα της αντιπολίτευσης τους συναδέλφους του που χρησιμοποιούσαν τον όρο “λαθρομετανάστες” -που είχε εισάγει ο πατέρας Μητσοτάκης. Στην κορύφωση του προσφυγικού, το 2015 είχε πει το αμίμητο “δεν έχει συμβεί κάτι που να δικαιολογεί την αύξηση των ροών που παρατηρούμε τους τελευταίους μήνες.” Η ΝΔ έπαιξε ανοιχτά το χαρτί του ρατσισμού και της ισλαμοφοβίας όσο ήταν στην αντιπολίτευση και συνέχισε πιο έντονα απ' όταν έγινε κυβέρνηση.

Γέμισε τη χώρα με στρατόπεδα κράτησης μεταναστών, έβαλε στη συζήτηση ακόμα και τη δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης σε ξερονήσια και συνέχισε με τον πιο βίαιο τρόπο τις επαναπροωθήσεις μέσα στο πέλαγος. Κατάργησε το ΑΜΚΑ των προσφύγων. Έκανε πλάτες στους φασίστες της Λέσβου υιοθετώντας τα περί “αγανακτισμένων κατοίκων”. Έβαλε διοικητή σε δομή προσφύγων τον ισλαμόφοβο Χ. Τσιαχρή που έγραφε σε βιβλίο του πως “το Ισλάμ αποτελεί απειλή για την εθνική και διεθνή ασφάλεια”. Ζήλεψε ακόμα και τον “τοίχο του Τραμπ” και φρόντισε ο νέος φράχτης στον Έβρο μήκους 26 χιλιομέτρων, που πριν από ένα χρόνο έφτανε τα 10 χιλιόμετρα, να είναι φτιαγμένος -και να το περηφανεύεται ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης- από τσιμέντο και ατσάλι.

Εξαιρετική συνεργασία

Λίγες μόνο μέρες πριν τα γεγονότα στο Καπιτώλιο, και ενώ ήταν σε όλους και από καιρό γνωστό ότι ο Τραμπ καλούσε τους οπαδούς του σε αυτή τη συγκέντρωση, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας ευχαριστούσε τον ομόλογο του Μάικ Πομπέο “για τα θερμά του λόγια, την εξαιρετική συνεργασία μας, καθώς και τη θεμελιώδη συμβολή του στην προώθηση των διμερών δεσμών των χωρών μας σε άνευ προηγουμένου επίπεδο”. Ο Πομπέο δεν είναι κάποιος τυχαίος υπουργός Εξωτερικών. Είναι στενά συνδεδεμένος και ιδεολογικά με τον Τραμπ. Μπορεί την προηγούμενη βδομάδα να έτρεξε να καταδικάσει την εισβολή στο Καπιτώλιο αλλά είχε φροντίσει πρώτα να φουσκώσει με αέρα τα πανιά των ακροδεξιών τραμπούκων αμφισβητώντας το αποτέλεσμα των εκλογών. “Θα υπάρξει ομαλή μετάβαση προς μια δεύτερη κυβέρνηση Τραμπ” έλεγε στις 10 Νοέμβρη.

Και δεν ήταν μόνο ο Δένδιας. Θέλουν να ξεχάσουμε ότι ο Άδωνις έλεγε πως “μ' αρέσει ο Τραμπ, είναι βέβαιο ότι αν ψήφιζα στην Αμερική θα τον ψήφιζα και με τα δύο χέρια” ή τον Βορίδη που στην προσπάθεια του να ξεπλύνει το μόνιμο λεκέ του αντισημιτισμού με μπόλικη ισλαμοφοβία υποστήριζε με άρθρα στις εφημερίδες την απόφαση του Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. Ο Βορίδης, που πρόσφατα αναβαθμίστηκε και σε υπουργό Εσωτερικών, μπορεί να μην χειροκρότησε δημόσια την εισβολή στο Καπιτώλιο αλλά οι δηλώσεις του πως “χρειάζεται να γίνουν παρεμβάσεις στο κράτος και τους θεσμούς για να μην ξαναέρθει η αριστερά στην εξουσία” θρέφουν αντίστοιχες ορέξεις.

Ο ίδιος ο Μητσοτάκης έπλεκε το εγκώμιο των δύο δεξιών χεριών τού Τραμπ, Πενς και Πομπέο. Μάλιστα κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στις ΗΠΑ έλεγε ότι “Ο κ. Πενς ανέφερε ότι όταν μειώνεις τους φόρους και όταν αφήνεις την επιχειρηματικότητα να ανθίσει, συμβαίνουν μόνο καλά πράγματα στην οικονομία. Αυτό συνέβη εδώ στις ΗΠΑ, αυτό συμβαίνει και στην Ελλάδα”. Άξιος μιμητής, όχι μόνο της ρατσιστικής τους ρητορικής αλλά και των αποτυχημένων πολιτικών που ενισχύουν το ρατσισμό και την άκρα δεξιά.

“Το ίδιο ψεύτικα είναι τα κροκοδείλια δάκρυα και οι όρκοι πίστης στη δημοκρατία των πολιτικών ηγετών στην ΕΕ και εδώ. Αυτοί που μεθόδευσαν και μεθοδεύουν τους ρατσιστικούς αποκλεισμούς της Ευρώπης-φρούριο αντιγράφοντας τον Τραμπ και αγκαλιάζοντας τον κάθε Όρμπαν αποτελούν θερμοκήπιο για τη φασιστική απειλή”, αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΕΚ. Ήταν άλλωστε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν που είχε ανακοινώσει ένα χαρτοφυλάκιο για «την προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής» το οποίο είχε αναθέσει στον (νεοδημοκράτη!) Μαργαρίτη Σχοινά. Η φον ντερ Λάιεν και οι όμοιοί της μέσα στην ΕΕ επικαλούνταν την ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι Σαλβίνι, Ορμπάν και το γερμανικό AfD. Στην όνομα αυτής της προσπάθειας όμως υιοθετούσαν, και συνεχίζουν και σήμερα, τις πολιτικές των τελευταίων, δίνοντάς τους έτσι πλήρη πολιτική νομιμοποίηση. 

Ασπίδα

Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του το Μarx21 των ΗΠΑ “Η άλλη πλευρά αυτής της μάχης (οι Ρεπουμπλικάνοι που υποστηρίζουν μια «ομαλή μετάβαση της εξουσίας») δεν είναι προοδευτικοί σύμμαχοι, αλλά υποστηρίζουν επίσης τα συμφέροντα των επιχειρήσεων, τις επιθέσεις στην εργατική τάξη και είναι έτοιμοι να χρησιμοποιήσουν τον ρατσισμό, το σεξισμό και τον χριστιανικό φονταμενταλισμό έτσι ώστε να διατηρήσουν την εξουσία και να αποκαταστήσουν μια εκμεταλλευτική «σταθερότητα»”.

“Ασπίδα απέναντι σε αυτούς τους σχεδιασμούς δεν είναι η προεδρία Μπάιντεν και οι φραστικές κορώνες των Δημοκρατικών για τον 'ναό της δημοκρατίας'” αναφέρει παρακάτω η ανακοίνωση του ΣΕΚ. “Η ατζέντα Μπάιντεν θα σημάνει νέες επιθέσεις σε βάρος της εργατικής τάξης, όπως αποδείχθηκε ξανά και ξανά με τις θητείες Κλίντον και Ομπάμα. Ο Τραμπ υπολογίζει να εκτρέψει την απογοήτευση και την αγανάκτηση από μια τέτοια εξέλιξη προς την ακροδεξιά. Πραγματική ασπίδα είναι οι αγώνες και τα κινήματα που γκρέμισαν τον Τραμπ μέσα σε μια θητεία, οι απεργίες στα σχολεία, στα λιμάνια και στα νοσοκομεία, οι πορείες των γυναικών, το κίνημα Black Lives Matter. Αυτόν τον κόσμο εμπόδισαν να κινητοποιηθεί οι Δημοκρατικοί παρόλο που γνώριζαν για τα σχέδια εισβολής στο Καπιτώλιο”.

Εδώ στην Ελλάδα “αποτελεί άμεση προτεραιότητα να αποκρούσουμε τις αντεργατικές επιθέσεις, να υπερασπίσουμε τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, να μην αφήσουμε κανένα περιθώριο στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να ξαναζωντανέψει τη φασιστική απειλή. Ένα πρώτο βήμα είναι να διαδηλώσουμε μαζικά την Κυριακή 17 Γενάρη, στην επέτειο της δολοφονίας του Σαχζάτ Λουκμάν του μετανάστη εργάτη από το Πακιστάν που σκότωσαν οι χρυσαυγίτες όταν κλιμάκωναν τις επιθέσεις τους. Και να συνεχίσουμε στηρίζοντας την καμπάνια της ΚΕΕΡΦΑ για το διεθνές αντιρατσιστικό - αντιφασιστικό συλλαλητήριο στις 20 Μάρτη συντονισμένα με τους αντιφασίστες στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο”.

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την ανακοίνωση του ΣΕΚ στην ιστοσελίδα sekonline.gr, https://sekonline.gr/article.php?id=1073


Διαβάστε επίσης το άρθρο των Γ. Δελατόλα, Κ. Λέμλιχ στο νέο τεύχος του περιοδικού Σοσιαλισμός από τα Κάτω