Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Νέα Υόρκη: Πρώτη απάντηση στη φασιστική πρόκληση Τραμπ

10 Γενάρη, Νέα Υόρκη

Η πρώτη άμεση απάντηση στην εισβολή στο Καπιτώλιο από τους ακροδεξιούς οπαδούς του Τραμπ δόθηκε από το αντιφασιστικό κίνημα των ΗΠΑ την Κυριακή 10 Γενάρη στη Νέα Υόρκη. Το κάλεσμα της κίνησης United Against Racism and Fascism NYC (Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και το Φασισμό, Νέα Υόρκη, UARF) και άλλων οργανώσεων για διαδήλωση στους κεντρικούς δρόμους της πόλης συσπείρωσε εκατοντάδες.

Η κινητοποίηση οργανώθηκε και ενάντια σε κάλεσμα των ακροδεξιών Proud Boys για συγκέντρωση στη Νέα Υόρκη την ίδια μέρα. Οι διαδηλωτές και οι διαδηλώτριες κρατούσαν σημαίες του Black Lives Matter και αυτοσχέδια πλακάτ, ένα από τα οποία έγραφε «Ο Τραμπ έχασε! Φασίστες πάρτε δρόμο!». 

Το επόμενο κεντρικό ραντεβού του κινήματος είναι η Διεθνής Αντιρατσιστική Αντιφασιστική Ημέρα Δράσης στις 20 Μάρτη, την οποία τόσο το United Against Racism and Fascism NYC όσο και το United Against Hate USA (Eνωμένοι Ενάντια στο Μίσος, ΗΠΑ) και άλλες κινήσεις αποφάσισαν να στηρίξουν καλώντας διαδηλώσεις σε μια σειρά πολιτείες.

«Η απόπειρα εμφάνισης των Proud Boys στη Νέα Υόρκη αποτράπηκε. Το κάλεσμά τους ακυρώθηκε. Αντίθετα, οι αντιφασίστες διαδηλώσαμε κανονικά. Στη διαδήλωση κάλεσαν τα μέλη τους να συμμετέχουν και οι Δημοκράτες Σοσιαλιστές της Αμερικής που είναι η μεγαλύτερη οργάνωση της αριστεράς στις ΗΠΑ», έγραψε αμέσως μετά την κινητοποίηση ο Γιάννης Δελατόλας, μέλος του UARF. Ο ίδιος σε μήνυμά του προς την ΚΕΕΡΦΑ την επόμενη της εισβολής στο Καπιτώλιο και ενόψει της διαδήλωσης της Κυριακής ανέφερε: «Όσα είδαμε στο Καπιτώλιο είναι αποτέλεσμα της διακύβέρνησης Τραμπ. Ο Τραμπ χρησιμοποιώντας το ρατσισμό άνοιξε πολιτικό χώρο στους ρατσιστές, τους φασίστες και τους ακροδεξιούς για να μπορέσουν να συγκροτηθούν σε ένα πιο συνεκτικό κίνημα.

Χτες ήταν ίσως η ύστατη προσπάθειά του να απευθυνθεί σε αυτή τη ρατσιστική και ακροδεξιά βάση, καλώντας την κινητοποίηση και προτρέποντας τους υποστηρικτές του να βαδίσουν στο Καπιτώλιο και να εισβάλουν σε αυτό. Προφανώς πολλά αναπάντητα ερωτηματικά υπάρχουν στο γιατί οι δυνάμεις της καταστολής το επέτρεψαν, όταν όλοι θυμόμαστε πόσο καλά περιφρουρούμενο ήταν το Καπιτώλιο κατά τη διάρκεια των κινητοποιησεων του κινήματος Black Lives Matter. Ακόμα περισσότερο σήμερα που έρχονται στη δημοσιότητα τα βίντεο των αστυνομικών να βγάζουν σέλφι με τους εισβολείς.

Για μας αυτές οι εικόνες είναι η συνέχεια της μεγάλης συζήτησης και μάχης που έχουμε ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια με κέντρο ότι χρειάζεται να ενώσουμε όλους τους προοδευτικούς ανθρώπους, όλους τους αντιρατσιστές, όλους τους αντιφασίστες σε ένα κίνημα που θα τσακίσει τη φασιστική απειλή. Σε αυτό το πλαίσιο, η επερχόμενη διεθνής αντιρατσιστική αντιφασιστική ημέρα δράσης στις 20 Μάρτη έχει μεγάλη σημασία. Η μάχη ενάντια στην ακροδεξιά και τους φασίστες είναι ξεκάθαρα διεθνής. Πρέπει να συνεχίσουμε να χτίζουμε το κίνημά μας στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ, σε όλο τον κόσμο».