Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
20 Μάρτη: Συντονιζόμαστε παγκόσμια!

Η είσοδος του αντιρατσιστικού-αντιφασιστικού κινήματος των ΗΠΑ στο διεθνή συντονισμό για την Παγκόσμια Ημέρα Δράσης στις 20 Μάρτη είναι μια μεγάλη εξέλιξη. Με την απόφαση των United Against Hate – USA (της μεγαλύτερης αντιρατσιστικής-αντιφασιστικής πλατφόρμας στις ΗΠΑ με έδρα την Ουάσινγκτον) και United Against Racism and Fascism NYC να στηρίξουν το κάλεσμα και να οργανώσουν κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα, ανοίγει ο δρόμος για να κοπεί η φόρα στον ακροδεξιό πυρήνα του Τραμπ που εισέβαλε στο Καπιτώλιο φιλοδοξώντας να αποτελέσει μια αντιδραστική δύναμη κρούσης ενάντια στα κινήματα και την αντίσταση των εργατών και της νεολαίας.

Ο αντίκτυπος της κινητοποίησης μεγαλώνει συνεχώς. Σε διαδικτυακή συνάντηση που πραγματοποίησε την Δευτέρα 11 Γενάρη ο Διεθνής Συντονισμός «World Against Racism and Fascism» που οργανώνει την 20 Μάρτη, συμμετείχαν εκπρόσωποι κινημάτων από 14 χώρες: Αυστρία, Καναδάς, Καταλονία, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία, Ελλάδα, Ιταλία, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Τουρκία, ΗΠΑ. Έντεκα κινήσεις από 10 χώρες καλούν ήδη στις 20 Μάρτη, ενώ αποφάσεις αναμένονται και από τις υπόλοιπες (Πορτογαλία, Ιταλία, Καναδάς, Νορβηγία). 

«Είναι απύθμενη η υποκρισία των ηγετών της ΕΕ με τα παχιά αλλά πολύ όψιμα λόγια κατά του Τραμπ για την έλλειψη σεβασμού στην αμερικανική δημοκρατία», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΚΕΕΡΦΑ για τη σημασία της κινητοποίησης και στην Ευρώπη. «Είναι οι ίδιοι, που ακολούθησαν το παράδειγμά του και έχτισαν τα τείχη της Ευρώπης φρούριο, έκλεισαν τα σύνορα στους κατατρεγμένους των πολέμων και των δικτατοριών, με την FRONTEX να μετατρέπει την Μεσόγειο σε υγρό νεκροταφείο χιλιάδων προσφύγων, με τα στρατόπεδα συγκέντρωσης παντού, με την ισλαμοφοβία και την καταπάτηση των δημοκρατικών ελευθεριών».

Έδαφος

Το ίδιο ισχύει για την Ελλάδα κόντρα στην κυβέρνηση της ΝΔ. «Χρειάζεται θράσος από τον Μητσοτάκη να παριστάνει τον σοκαρισμένο, όταν λίγες μέρες πριν υποδέχονταν τον Πομπέο στη βάση της Σούδας», συνεχίζει η ΚΕΕΡΦΑ. «Μαζί με το Μηταράκη έχουν κάνει τη ζωή κόλαση στους πρόσφυγες, στρώνοντας το έδαφος ξανά στους φασίστες. Κράτησε στον ανασχηματισμό τον Χρυσοχοϊδη, τον υπουργό που διέταξε την επίθεση των ΜΑΤ στη λαοθάλασσα των αντιφασιστών που πανηγύριζε έξω από το Εφετείο για την καταδίκη της ΧΑ. Με τις ρατσιστικές πολιτικές των κλειστών συνόρων, των στρατοπέδων συγκέντρωσης ανοίγουν το δρόμο ξανά στους φασίστες, όπως φάνηκε με την επίθεση κατά ανήλικων προσφυγόπουλων σε δομή. 

Η ΚΕΕΡΦΑ στήριξε από την πρώτη στιγμή το κίνημα κατά του Τραμπ, στις ΗΠΑ, οργανώνοντας διαδήλωση στις 20 Γενάρη του 2017, στην πρεσβεία των ΗΠΑ, με μπροστάρηδες πρόσφυγες από τα καμπ. Θα συνεχίσουμε και μαζί με το διεθνές κίνημα, από τις ΗΠΑ μέχρι την Ευρώπη, ξεσηκωνόμαστε στις 20 Μάρτη ενάντια στο ρατσισμό και το φασισμό. Απέναντι στις ρατσιστικές κραυγές υψώνουμε την φωνή της αλληλεγγύης που το λέει δυνατά και καθαρά: ΧΩΡΑΝΕ ΟΛΟΙ, ανοίξτε τα σύνορα, κλείστε τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, άσυλο, στέγη, χαρτιά για όλους!», καταλήγει.

Στη διεθνή κινητοποίηση στις 20 Μάρτη καλούν ήδη οι παρακάτω κινήσεις:

ΚΕΕΡΦΑ-Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή, Ελλάδα
UARF-NYC - United Against Racism and Fascism,
Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και το Φασισμό, Νέα Υόρκη
United Against Hate, USA, Eνωμένοι Ενάντια στο Μίσος, ΗΠΑ
Stand Up To Racism, Ξεσηκωθείτε ενάντια το Ρατσισμό, Βρετανία
Aufstehen gegen Rassismus, Ξεσηκωθείτε ενάντια το Ρατσισμό), Γερμανία
Comité 21 Maart (Eπιτροπή 21 Μάρτη), Ολλανδία
Faellesinitiativet mod Racisme og Diskrimination,
Ενωμένοι ενάντια στο ρατσισμό και τις διακρίσεις, Δανία
Hepimiz Gocmeniz – Irkciliga Hayir,
Είμαστε όλοι μετανάστες-Κίνηση ενάντια στο Ρατσισμό, Τουρκία
Platform 21/3, Πλατφόρμα 21 Μάρτη, Βέλγιο
Unitat Contra el Feixisme i el Racisme
Ενότητα Ενάντια στο Ρατσισμό και το Φασισμό, Καταλονία
Zjednoczeni Przeciw Rasizmowi, Ενότητα Ενάντια στο Ρατσισμό, Πολωνία