Γράμματα και σχόλια
Μουσεία: Όχι στις μεθοδεύσεις του ξεπουλήματος

15/10/20, Απεργιακή κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ. Φωτό: Μάνος Νικολάου

Οι υπάλληλοι που εργαζόμαστε στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας πληροφορηθήκαμε αιφνιδιαστικά ότι, μέσα στην περίοδο που τα Μουσεία παραμένουν κλειστά εξαιτίας της πανδημίας, το Υπουργείο δια της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού παρουσίασε και σκοπεύει να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή νομοσχέδιο, με το οποίο τα πέντε μεγαλύτερα δημόσια μουσεία της χώρας θα πάψουν να είναι Ειδικές Περιφερειακές Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και θα μετατραπούν σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. Πρόκειται για το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου. 

Επειδή όλοι γνωρίζουμε την ιστορία του Μουσείου Μπενάκη (ιδιωτικού μουσείου με κρατική επιχορήγηση) το οποίο τα τελευταία χρόνια παραπαίει και οδηγήθηκε σε μείωση του προσωπικού του και σε υπολειτουργία, δεν μπορεί κανείς να μας πείσει, ότι μια αποκοπή από την Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου εγγυάται την βιωσιμότητα ενός πολιτιστικού οργανισμού, όπως είναι ένα μουσείο. Κι αυτό κυρίως γιατί δεν λαμβάνεται η γνώμη των ανθρώπων, που έχουν σε καθημερινή βάση την από μέσα γνώση των αναγκών του μουσείου, που δεν είναι άλλοι από τους εργαζόμενους σε αυτό. Ο αυταρχισμός και η επίδειξη πυγμής όχι μόνο δεν εγγυώνται την ορθότητα μιας τέτοιας απόφασης, αλλά αντίθετα τονίζουν το μέγεθος της αμετροέπειας, που χαρακτηρίζει την πολιτική ηγεσία. Μια ηγεσία που τονίζει επιδεικτικά τους εορτασμούς για τα διακόσια χρόνια από την επανάσταση του 1821 και την ίδια ώρα απεμπολεί από την αρχαιότερη υπηρεσία της χώρας (Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αίγινα από το 1829), τα μουσεία εξωθώντας τα, αρχικά σε ένα υβριδικό μόρφωμα δημοσίου δικαίου, με σκοτεινό όραμα σε βάθος χρόνου την πιθανή πλήρη ιδιωτικοποίησή τους. Αν μη τι άλλο, αυτό και υποκριτικό είναι, από την πλευρά της κυβέρνησης, αλλά και επικίνδυνο για την ίδια την πολιτιστική μας κληρονομιά. 

Εμείς, που εργαζόμαστε στα μουσεία αυτά, θα πάρουμε την πρωτοβουλία να υπερασπιστούμε τον δημόσιο χαρακτήρα των μουσείων. Δεν θα δεχθούμε την τοποθέτηση «δοτών Προέδρων Ισόβιων», με διοικητικά συμβούλια, που θα ορίζει η εκάστοτε πολιτική ηγεσία, με αδιαφάνεια και με κριτήρια αναξιοκρατικά. Αρκετούς «άριστους» έχουμε γεμίσει. Όπως λοιπόν στους συνάδελφους μας, μέσα στην κατοχή κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, έλαχε ο κλήρος να προασπιστούν και να διαφυλάξουν την πολιτιστική μας κληρονομιά, από την λαίλαπα των Ναζί, έτσι και εμείς σήμερα δηλώνουμε πως θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να παραμείνουν τα Μουσεία της χώρας κτήμα του Λαού και όχι γκαλερί για την εξυπηρέτηση μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων. Αντιστεκόμαστε σθεναρά σήμερα εδώ που δουλεύουμε και δεν περιμένουμε την κατάθεση του νομοσχεδίου, που η κυβέρνηση των «αρίστων» θα φέρει κάποιο βράδυ ελπίζοντας να μας «πιάσει στον ύπνο». «Έχουσιν γνώση οι φύλακες» λένε και εμείς απλά το εννοούμε και θα το εφαρμόσουμε στην πράξη.

Θωμάς Κατσαρός
εργαζόμενος στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο