Γράμματα και σχόλια
Νίκαια: “Έξω οι κεραίες του καρκίνου”

Μάχη ενάντια στην τοποθέτηση των, βλαβερών για την υγεία, κεραιών κινητής τηλεφωνίας στην πυκνοκατοικημένη γειτονιά τους, δίνουν οι κάτοικοι του Άη Γιώργη στη Νίκαια, έχοντας στο πλευρό τους και το δημοτικό σχήμα της Ανταρσίας στην Κοκκινιά. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 21 Γενάρη, στις 5.30μμ στην πλατεία Άη Γιώργη Νίκαιας καλεί η Επιτροπή Κατοίκων, σωματεία και σύλλογοι της περιοχής. 

Οι κεραίες σχεδιάζεται να στηθούν σε κοντινή απόσταση από το 3ο και 6ο Δημοτικό Σχολείο της πόλης. Οι κάτοικοι της γειτονιάς έχουν ξεκινήσει καμπάνια συλλογής υπογραφών, ενώ ανάλογη απόφαση έχει πάρει μέχρι στιγμής και η Ένωση Συλλόγων Γονέων Νίκαιας. 

Είναι η δεύτερη φορά που επιχειρείται να τοποθετηθεί, καθώς το Σεπτέμβρη του 2019 μετά από κινητοποίηση των κατοίκων και των Συλλόγων Γονέων των δύο σχολείων είχε αποφασιστεί στο δημοτικό συμβούλιο η ανάκληση “παντός τύπου άδειας που τυχόν έδωσαν οι υπηρεσίες του Δήμου για την τοποθέτησή της, να διερευνηθούν περιπτώσεις και άλλων κεραιών που βρίσκονται κοντά σε σχολεία, καθώς και το σύνολο των κεραιών που λειτουργούν στα κρυφά και χωρίς άδεια στην πόλη”.

Επιπτώσεις

Όπως επισημαίνει η Ανταρσία στην Κοκκινιά σε ανακοίνωσή της: “Είναι πλέον γνωστό ότι η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπει επί 24ώρου μία κεραία κινητής τηλεφωνίας, προκαλεί δυσμενείς επιπτώσεις τόσο στο περιβάλλον όσο και στην υγεία των κατοίκων και κυρίως, των παιδιών”.

Σύμφωνα με το δημοτικό σχήμα της αντικαπιταλιστικής αριστεράς η επανεκίνηση των διαδικασιών για την τοποθέτηση κεραιών παρά την αντίθεση των τοπικών φορέων, γίνεται μετά από νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης:

“Παρά τις επιστημονικές έρευνες, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, με νόμο που ψήφισε τον Οκτώβρη του 2019, απελευθέρωσε τη διαδικασία τοποθέτησης κεραιών κινητής τηλεφωνίας στις γειτονιές, καταργώντας μία σειρά προϋποθέσεις που προστατεύουν την υγεία των κατοίκων...

Δεν πρόκειται να αφήσουμε την κυβέρνηση Μητσοτάκη να βάζει τα κέρδη των εταιριών κινητής τηλεφωνίας, πάνω από την υγεία των κατοίκων... Αυτό που χρειάζεται η Νίκαια και κάθε γειτονιά, είναι νοσοκομεία, σχολεία, πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, ελεύθερους χώρους, καθαριότητα, κοινωνικές υπηρεσίες για τους φτωχούς και ευάλωτους, δωρεάν τεστ Covid και εμβόλια για όλους και όλες”. 

Σε ανοιχτή διαδικτυακή συνέλευση καλεί η αντικαπιταλιστική δημοτική κίνηση του Πειραιά, Ανταρσία στο Λιμάνι, με θέμα "Η Πόλη στην Πανδημία: Κοινωνικές Αντιστάσεις και η Παρέμβασή μας". Η συνέλευση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 15/1, 7:30μμ και μπορείτε να συμμετέχετε επικοινωνώντας με τη σελίδα της κίνησης στο facebook.