Περιβάλλον
Κάτω τα χέρια από του Στρέφη

Η δημοτική αρχή Μπακογιάννη κάνει ένα άλμα στην ανάδειξη των σχέσεων της με τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα του real estate και την επιδρομή τους κατά των φτωχότερων κατοίκων  της Αθήνας με στόχο των εκτοπισμό τους. Χαρίζει το Λόφο Στρέφη σε ένα σύστημα επιχειρηματικών συμφερόντων που με εργαλείο τον εξευγενισμό περιοχών όπως τα Εξάρχεια ανοίγει την πόρτα σε εταιρίες διεθνών αρπακτικών. Ο Δήμαρχος Μπακογιάννης... βάζει τις υπηρεσίες του Δήμου Αθήνας να υπηρετούν τα συμφέροντα των ιδιωτών αντί τις ανάγκες των δημοτών και των κατοίκων.

Ο λόφος του Στρέφη είναι ένας πνεύμονας πρασίνου και κοινωνικής ζωής του κέντρου της πόλης, που χρίζει συντήρησης και διαχείρισης εδώ και πολύ καιρό. Η τελευταία φορά που έγιναν έργα συντήρησης ήταν τη δεκαετία του 1980. Κάτοικοι της περιοχής, καθώς και το καφενείο "Εξωστρεφής" στην περιοχή των μπασκετών ασχολούνται ενεργά με τη διαχείριση του πρασίνου και την καθαριότητα του λόφου.

Κι ενώ είδαμε φέτος την αναβάθμιση και συντήρηση του λόφου του Στρέφη να συμπεριλαμβάνεται στο τεχνικό πρόγραμμα, με έκπληξη βλέπουμε τώρα την εταιρεία real estate PRODEAInvestments να ζητά την υιοθεσία του και να δίνει δωρεά 1 εκ. ευρώ για τις μελέτες και κάποιες εργασίες που περιγράφονται στο παράρτημα 3, αρκετά υπερκοστολογημένες. Η προτεινόμενη δωρεά ανέρχεται σε 222 ευρώ/τμ! 

Στην τεχνική περιγραφή της εταιρείας ονοματίζονται συγκεκριμένα υλικά και τεχνικές προδιαγραφές συγκεκριμένης εταιρείας... Πώς θα μπορέσει να δημοπρατήσει ένα τέτοιο έργο, προδιαγράφοντας συγκεκριμένα υλικά και προμηθευτές, αντιβαίνοντας τη νομοθεσία περί δημοσίων τεχνικών έργων;

Από τη μελέτη και το αντίστοιχο έργο θα λείπει η περιοχή γύρω από τις μπασκέτες, τον ίδιο τον χώρο άθλησης και το καφενείο "Εξωστρεφής". Εντύπωση προκαλεί που λείπει από την περιγραφή της υφιστάμενης κατάστασης ότι η περιοχή αυτή αποτελεί το μεγαλύτερο πόλο έλξης του λόφου, των περισσότερων ηλικιών και χρήσεων... Υπάρχει κάποιος λόγος που η συγκεκριμένη εταιρεία real estate θέλει να αναβαθμιστούν οι υποδομές του υπολοίπου λόφου και να μείνει η συγκεκριμένη περιοχή στην υποβαθμισμένη κατάσταση που είναι τώρα...; Έχει κάποια σχέδια εξευγενισμού για τον υπόλοιπο λόφο με σκοπό να αποδυναμώσει τον κοινωνικό ρόλο του χώρου άθλησης καθώς και την επιχείρηση που δραστηριοποιείται εκεί; 

Και βέβαια δεν λείπει και η υποχρέωση του Δήμου να αστυνομεύσει το Λόφο με κάμερες και κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης περιμετρικά. 

Απαιτούμε να αποσυρθεί το θέμα 32 της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας στις 18 Δεκέμβρη που αφορά το ξεπούλημα του Λόφου Στρέφη σε ιδιώτη. 

Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας