Εργατικό κίνημα
Επιτροπή Καθαριστριών Σχολείων Δήμου Αθήνας: "Με τους αγώνες μας σταματήσαμε τις απολύσεις - συνεχίζουμε για το δικαίωμα στη μόνιμη δουλειά, ισότιμη αμοιβή και εργασία".

Συναδέλφισσες συνάδελφοι,

Είμαστε εργαζόμενες και εργαζόμενοι, που για πάρα πολλά χρόνια προσφέρουμε με σκληρή δουλειά, τις υπηρεσίες μας για να είναι καθαρά και υγειονομικά ασφαλή τα δημόσια σχολεία. Πάντα σαν συμβασιούχοι, κακοπληρωμένοι και κάποιες φορές απλήρωτοι για μήνες. 

Χρειάστηκε να παλέψουμε σκληρά, για να μην μας πετάξουν στην ανεργία, μετά από τόσα χρόνια στην δουλειά. Διεκδικήσαμε την επαναπρόσληψή μας, με τους αγώνες μας και τις κινητοποιήσεις στο Δήμο Αθήνας και στο Υπουργείο Εσωτερικών. Παλέψαμε για το δικαίωμα στην δουλειά, ενάντια στους ρατσιστικούς αποκλεισμούς. Σημαντικό ρόλο για την επιστροφή μας, έπαιξε η αλληλεγγύη όλων των υπόλοιπων εργαζομένων, που στάθηκαν δίπλα μας, η συμπαράσταση των συνδικάτων των εκπαιδευτικών, του Σωματείου καθαριστριών δημόσιων σχολειών Αττικής, του ΕΚΑ, των συλλόγων γονέων, των δημοτικών κινήσεων.

Η επιστροφή των μεταναστριών καθαριστριών στην δουλειά, είναι μια νίκη κατά των ρατσιστικών αποκλεισμών στο δικαίωμα για εργασία. Είναι μια νίκη όλων των εργαζομένων ενάντια στις πολιτικές, που στόχο έχουν να μας διαιρέσουν. Δηλώνουμε ότι δεν θα σταματήσουμε τον αγώνα μας, μαζί με τις/τους υπόλοιπους εργαζόμενες/ους στα σχολεία μας παλεύουμε για:

• Την κατάργηση της ρατσιστικής διάταξης που απολύει ή υποβαθμίζει τις μετανάστριες /ες συναδέλφους σε δεύτερης κατηγορίας εργαζόμενους με λιγότερα δικαιώματα και κατακτήσεις
• Επιπλέον μόνιμους διορισμούς για την κάλυψη όλων των αναγκών και την ασφαλή λειτουργία των σχολείων!
• Κοινό αγώνα για την Μονιμοποίηση, όλου του προσωπικού καθαριότητας, απέναντι στο χάος των πολλών και διαφορετικών συμβάσεων που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στα σχολεία του δήμου της Αθήνας
• Να μην γινόμαστε μπαλάκι στα χέρια των σχολικών διευθυντών και της διοίκησης του Δήμου, με αυθαίρετες εντολές, μετακινήσεις και αρνήσεις βεβαίωσης της εργασίας μας, που οδηγούν σε περικοπές του μισθού μας .

Άμεσα παλεύουμε για να καλυτερέψουμε τους όρους και τις συνθήκες που δουλεύουμε.
Να δοθεί παράταση της σύμβασης έργου με την οποία προσληφθήκαμε και για μετά τον Ιούνιο του 2021, γιατί σε διαφορετική περίπτωση χάνουμε το επίδομα ανεργίας. Διεκδικούμε την επαναπρόσληψή μας από τις αρχές της επόμενης σχολικής χρονιάς, ώστε να μην χάνουμε μισθούς και ένσημα. 

Σήμερα μέσα σε συνθήκες πανδημίας, κάθε μέρα που περνά με το άνοιγμα των σχολείων αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας δεν παίρνουν κανένα ουσιαστικό μέτρο για μαθητές και εργαζόμενους.  

Οι εξελίξεις αυτές δείχνουν, γιατί τα αιτήματα μας είναι δίκαια και δένουν με τις διεκδικήσεις των εκπαιδευτικών για τους όρους λειτουργίας των σχολείων (περισσότερες νέες αίθουσες και σχολεία, ολιγομελή τμήματα, μέχρι 15 μαθητές ανά τμήμα, πρόσληψη όλων των εκπαιδευτικών από την αρχή της χρονιάς, ασφαλείς μεταφορές μαθητών). Αναδεικνύουν το πόσο κρίσιμο ζήτημα είναι η καθαριότητα των σχολείων και γιατί χρειάζονται περισσότερες μόνιμες καθαρίστριες/ες.

Είμαστε στο πλευρό των αγώνων των φοιτητών και των εκπαιδευτικών για το δικαίωμα στην μόρφωση, για ανοιχτά σχολεία σε όλα τα παιδιά, σε κάθε προσφυγόπουλο. Στηρίζουμε τον αγώνα των εργαζόμενων στα νοσοκομεία που παλεύουν για προσλήψεις, στελέχωση των ΜΕΘ για να σωθούμε από την πανδημία. Μπροστά στις 8 Μάρτη, μετά και τις συγκλονιστικές καταγγελίες της Σοφίας Μπεκατώρου για βιασμό, οργανώνουμε τους αγώνες ενάντια στη καταπίεση των γυναικών για ίση αμοιβή, παιδικούς σταθμούς και δικαιώματα. 
Η ενότητα των εργαζόμενων είναι δύναμη για όλες και όλους μας! Διεκδικούμε κάθε καθαρίστρια μετανάστρια ή ντόπια να γραφτεί στο συνδικάτο.

Τώρα έχουμε να παλέψουμε όλοι μαζί ντόπιοι και μετανάστες , συμβασιούχοι και μόνιμοι , γυναίκες και άνδρες, πάνω από όλα συνάδελφοι στο δημόσιο σχολείο, για να καλυτερέψουμε τους όρους που δουλεύουμε, που πληρωνόμαστε και για τις συνθήκες που εργαζόμαστε.

Επιτροπή Καθαριστριών/στων Σχολείων Δήμου Αθήνας