Εκπαίδευση και νεολαία
Eκδήλωση ΣΕΚ στις σχολές: “Χρειάζεται κλιμάκωση”

Συνέλευση στο Πάντειο 26/1

Σπουδαία τόσο σε περιεχόμενο όσο και σε συμμετοχή, ήταν η εκδήλωση που οργάνωσαν οι φοιτητές/τριες του ΣΕΚ στις σχολές ενάντια στην επίθεση της κυβέρνησης στη δημόσια Παιδεία. Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 19/1 και συμμετείχαν δεκάδες ανάμεσά τους πολλοί φοιτητές/τριες, μαθητές/τριες κι εργαζόμενοι σε σχολεία και σχολές.

Τη συζήτηση άνοιξε η Σταυρούλα Πανίδου, καθηγήτρια στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση που τόνισε το μεγάλο αριθμό μαθητών που δεν συνεχίζουν από το δημοτικό στο γυμνάσιο και τον ακόμα μεγαλύτερο, αυτών που πετιούνται εκτός δημόσιας Παιδείας στις επόμενες βαθμίδες. “Που θα πάει αυτός ο κόσμος; Ένα κομμάτι θα πάει στην ιδιωτική εκπαίδευση και με αυτόν τον τρόπο ευνοούνται οι ιδιώτες. Θέλουν να μετατρέψουν την ανώτατη εκπαίδευση σε επιχείρηση. Ο στόχος τους είναι να μπουν παντού δίδακτρα. Για να το κάνουν αυτό φέρνουν την καταστολή. Ξέρουν ότι μόνο έτσι θα τα καταφέρουν γιατί δεν έχουν τη συναίνεση του εκπαιδευτικού κόσμου και της κοινωνίας. Τα μέτρα δεν δείχνουν μια ισχυρή κυβέρνηση, αλλά μια αδύναμη που μόνο με την αστυνομία μπορεί να περάσει αυτά που θέλει”. Αναφέρθηκε στις προσπάθειες συντονισμού που γίνονται από τα κάτω στις ΕΛΜΕ προκειμένου να σπάσει η αδράνεια της συνδικαλιστικής ηγεσίας. Η στάση εργασίας που κήρυξε την Πέμπτη 21/1 η ΟΛΜΕ την ώρα του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου, ήταν αποτέλεσμα αυτών των πιέσεων.

Στη συνέχεια πήρε το λόγο η Αλεξάνδρα Ιωαννίδου, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, όπου θύμισε περιστατικά αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας στα ΑΕΙ κι έφερε ανατριχιαστικά παραδείγματα από το πως θα είναι η καθημερινότητα με την αστυνομία στα πανεπιστήμια. “Το ίδιο το πόρισμα του Αλεβιζάτου καταγγέλει ότι η ΕΛΑΣ εγκληματεί και δεν λογοδοτεί σε κανέναν” σημείωσε απαντώντας στην προπαγάνδα περί πάταξης της παραβατικότητας μέσα στους πανεπιστημιακούς χώρους.

“Η ΕΛΑΣ εδώ και καιρό έχει αρχίσει να μπαίνει στα πανεπιστήμια. Ήδη από την προηγούμενη κυβέρνηση είχαν σημειωθεί περιστατικά και με τον Μητσοτάκη έγιναν ακόμα χειρότερα τα πράγματα” υπογράμμισε ο Δημήτρης Αντωνίου, συμβασιούχος διοικητικός στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. “Οι πρυτανικές αρχές δεν είναι αθώες σε όλο αυτό. Συνήθως οι ίδιες έχουν εισηγηθεί το νόμο που καλούνται αργότερα να εφαρμόσουν” συνέχισε και τόνισε τον χαρακτήρα του νέου πανεπιστημίου που θέλει να φτιάξει η Κεραμέως: “Θέλουν να σταματήσουν τη ζύμωση και την πολιτικοποίηση που γίνεται στα πανεπιστήμια. Τα νέα ΑΕΙ είναι ακόμα πιο ταξικά. Είναι απαγορευτικές οι σπουδές για όσους πρέπει να δουλεύουν. Αυτό σημαίνει το ν+2. Ουσιαστικά τα πανεπιστήμια μετατρέπονται σε μηχανές παραγωγής ειδικοτήτων που είναι αναγκαίες στις εταιρίες. Άλλωστε οι εταιρίες είναι ήδη μέσα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση κι απορροφούν δημόσιο χρήμα” είπε κι αναφέρθηκε στη μάχη για να μην περάσει η επίθεση, φέρνοντας παράδειγμα τη συνέλευση αγώνα που έχει φτιαχτεί στο ΕΚΠΑ.

“Δεν είναι μια καινούργια προσπάθεια αυτές οι επιθέσεις” ξεκίνησε την παρέμβασή της η Μαρία Καστελιώτη, φοιτήτρια στη Φιλοσοφική και μέλος του ΣΕΚ στις σχολές και θύμισε προηγούμενες ανάλογες κυβερνητικές προσπάθειες. “Το φοιτητικό κίνημα είναι εδώ παρά τις δύσκολες συνθήκες και τραβάει και κομμάτια της εργατικής τάξης. Την κλιμάκωση τη βλέπουμε με το πως αυξάνεται η μαζικότητα στα συλλαλητήρια. Χρειάζεται να πάμε σε γενικές συνελεύσεις σε κάθε σχολή. Στη Φιλοσοφική της Αθήνας θα κάνουμε συνέλευση στις 26/1. Το φοιτητικό κίνημα μπορεί να παίξει ρόλο γενικότερα και όχι μόνο στα της Παιδείας. Γι' αυτό χρειάζεται να δώσουμε το παρών και στις μάχες των υγειονομικών αλλά και στις αντιρατσιστικές κι αντιφασιστικές κινητοποιήσεις στις 20 Μάρτη”.

Την εικόνα από την απεργιακή μάχη των εργολαβικών εργαζόμενων στο ΑΠΘ και τη σύνδεση με τους φοιτητές, έφερε ο Λεωνίδας Μαρουλάσοβ, μεταπτυχιακός στο Αριστοτέλειο και συνέχισε ο μαθητής Φίλιππος Κοντοδήμας: “Η τηλεκπαίδευση ήταν ένα μεγάλο φιάσκο και τώρα μας λένε να δώσουμε και πανελλήνιες. Τα αιτήματα του φοιτητικού κινήματος είναι και δικά μας αιτήματα” και συνέχισε μεταφέροντας την εμπειρία από τις μαθητικές καταλήψεις στην αρχή της σχολικής χρονιάς.

“Χουντικής φύσης” χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο Μάριος, φοιτητής από τη Γεωπονική, “με το οποίο η κυβέρνηση θέλει να συνεχίσει το δόγμα τάξη και ασφάλεια που προσπαθεί να εμπεδώσει σε κάθε πτυχή της κοινωνικής ζωής. Θα πρέπει να υπάρξει κλιμάκωση στο δρόμο και να προχωρήσουμε σε γενικές συνελεύσεις παντού”.

“Το κίνημα έχει μπλοκάρει πολλές επιθέσεις. Εκεί είναι η δύναμη. Δεν είμαστε μόνο σε φάση άμυνας ενάντια στο νομοσχέδιο, αλλά διεκδικούμε επιθετικά να ανοίξουν οι σχολές. Παλεύουμε για την ανατροπή της κυβέρνησης” σημείωσε ο Αλέξανδρος Κοροβέσης, φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Εμπειρίες από τη μάχη στο Βόλο μετέφερε η Τζένη, φοιτήτρια στην Αρχιτεκτονική κι από την Κρήτη η Βίκυ, φοιτήτρια στο ΕλΜεΠα.

Μπορείτε να δείτε ολόκληρη την εκδήλωση “Ενάντια στις επιθέσεις της ΝΔ - Αγώνας για δημόσια και δωρεάν Παιδεια” στο sekonline.gr.