Περιβάλλον
Ο κ. Μπακογιάννης και το επωαζόμενο σκάνδαλο στου Στρέφη

Ο δήμαρχος της Αθήνας κ. Μπακογιάννης όπως και ο θείος του κ. Μητσοτάκης έχουν μοναδικό κριτήριο για την υλοποίηση ενός έργου την ύπαρξη χορηγού. Αν υπάρχει κάποιος ιδιώτης που επιθυμεί να αξιοποιήσει ή εξυπηρετείται από την αξιοποίηση ενός έργου αυτό παίρνει σειρά προτεραιότητας. Για τον «Δήμο της Αθήνας» αυτή η πολιτική έχει και ονομασία. Λέγεται «πρόγραμμα υιοθέτησε την πόλη σου» που βασίζεται στην αρχή, άκουσον–άκουσον, «ό,τι είναι δημόσιο δεν είναι και κρατικό». Οι μόνοι που δεν επωφελούνται βέβαια στην προκειμένη περίπτωση είναι οι κάτοικοι της Αθήνας. Αυτοί έχουν μονίμως περιορισμένη πρόσβαση σε ελεύθερους χώρους, χειρότερα σχολεία για τα παιδιά τους, λιγότερους γιατρούς και συνεχώς υποβαθμιζόμενη ποιότητα ζωής.  

Την περασμένη εβδομάδα ο δήμαρχος Αθήνας «ξαναχτύπησε». Μετά το φιάσκο του «μεγάλου περίπατου» και τη σκανδαλώδη συμφωνία για την ανέγερση με δημόσιο χρήμα του γηπέδου της ΠΑΕ Παναθηναϊκός σειρά πήρε ο Λόφος Στρέφη. Χορηγός και χορηγούμενος αυτή τη φορά η εταιρεία Prodea Investments. Πρόκειται για τη διάδοχο της εταιρείας MIG Real Estate θυγατρικής της χρεοκοπημένης τράπεζας MIG του Βγενόπουλου κατόπιν συγχώνευσης με την «Εθνική ΠΑΝΓΑΙΑ Α.Ε.Ε.Α.Π.» το 2015. Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις της χρήσης 2019, βασικός μέτοχος της εταιρείας είναι πλέον ο Ολλανδικός όμιλος Invel ο οποίος κατέχει συνολικά (μέσω δύο εταιρειών) 92.74% του μετοχικού κεφαλαίου. Το τελευταίο είναι περίεργο για εισηγμένη εταιρεία στο Χρηματιστήριο Αθηνών αφού δεν τηρούνται οι στοιχειώδεις όροι διασποράς του μετοχικού κεφαλαίου. Αλλά αυτό είναι πταίσμα μπροστά σε αυτά που συμβαίνουν ή πρόκειται να συμβούν στον Λόφο Στρέφη. 

Μούφα δωρεά

Βασική επιχειρηματική αρχή της Prodea – Invel είναι, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της μητρικής  εταιρείας, ο συνεταιρισμός με διαφορετικούς «επενδυτές» για το κάθε έργο. Μάλλον αυτός είναι και ο ρόλος της στο Στρέφη. Δηλαδή, η εταιρεία λειτουργεί σαν «μπροστινός» ιδιωτικών συμφερόντων που δεν έχουν αποκαλυφθεί ακόμη. Εκεί κατατείνει ο τρόπος με τον οποίο πλησίασε το Δήμο. Ο κ. Μπακογιάννης παρουσίασε την εταιρεία ως δωρητή που υποτίθεται ότι προσέφερε 1 εκ. ευρώ. Όμως η δωρεά είναι «μούφα». Αυτό που «προσφέρει» η εταιρεία είναι δωρεάν μελέτες έργων συντήρησης και αναβάθμισης περιοχών του λόφου Στρέφη τις οποίες κοστολογεί στο (1) εκ. ευρώ. Όπως επεσήμανε και ο δημοτικός σύμβουλος της Ανταρσία στις Γειτονιές της Αθήνας Πέτρος Κωνσταντίνου η εταιρεία κοστολογεί τις δραστηριότητές της προς 222 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Είναι το ποσό που προκύπτει από τη διαίρεση ενός εκ. ευρώ με τα τετραγωνικά μέτρα των έργων που αφορούν οι μελέτες της εταιρείας. Βέβαια όπως ξέρουμε όλοι, 222 ευρώ ανά τετραγωνικό είναι το κατασκευαστικό κόστος ανέγερσης πολυτελών κατοικιών και όχι κάποιων μελετών αμφιβόλου περιεχομένου και έργων συντήρησης αμφισβητήσιμης χρηστικής αξίας. Ο μόνος που δεν το γνωρίζει είναι ο κ. Μπακογιάννης που είπε ότι τα συγκεκριμένα έργα και μελέτες θα κόστιζαν 1,5 ίσως και 2 εκ ευρώ αν τα υλοποιούσε ο δήμος. Ένας δήμαρχος που πιστεύει ότι το κόστος κάποιων μελετών και αναμορφώσεων εξωτερικών χώρων ισούται με το κόστος ανέγερσης πολυτελούς βίλας είναι τουλάχιστον επικίνδυνος για το ταμείο του δήμου της Αθήνας. 

Όμως με αυτό το κόλπο έβαλαν στο χέρι τον λόφο Στρέφη. Η εταιρεία κανονίζει κάποια περιφερειακά έργα φωτογραφίζοντας μέχρι και τον προμηθευτή των υλικών κατασκευής και αφήνει απέξω το φιλέτο. Το φιλέτο είναι το αναψυκτήριο και το γήπεδο μπάσκετ. Εκεί θα κάνει την εμφάνισή του ο πραγματικός χορηγούμενος(οι). Δεν ξέρουμε αν είναι απλά σύμπτωση ή σχετίζεται με τα τεκταινόμενα στον Στρέφη, πάντως η Prodea – Invel προχώρησε πριν μερικές μέρες σε πώληση σειράς ακινήτων και στρατηγική συνεργασία στον τομέα του τουρισμού με τον επιχειρηματία κ. Παπαλέκα γνωστό και ως Mr. Namos. Η στρατηγική συνεργασία αφορά ξενοδοχεία στη Κύπρο (ανακοίνωση Prodea 30/12/2020). Όμως στην ανακοίνωση της Prodea (28/12/2020) δεν αναφέρει σε ποια περιοχή βρίσκονται τα  ακίνητα που πουλήθηκαν. 

Όπως είναι φυσικό αυτές οι εξελίξεις δημιούργησαν σάλο στο δημοτικό συμβούλιο. Ολόκληρη η αντιπολίτευση εκτός των φασιστών της Χρυσής Αυγής αντιτάχθηκε στο σχέδιο. Η πρόταση του δημάρχου πέρασε με ισχνή πλειοψηφία αποτελούμενη από τους συμβούλους της παράταξης Μπακογιάννη, έναν σύμβουλο της Χρυσής Αυγής και έναν σύμβουλο της παράταξης Γερουλάνου που διαφοροποιήθηκε από την επίσημη θέση της παράταξής του. Το θέμα είναι ότι η πολιτική Μπακογιάννη είναι πλέον προκλητική και επικίνδυνη για τους δημότες της Αθήνας ιδιαίτερα στο σημερινό περιβάλλον της πανδημίας.   

Νίκος Στραβελάκης,
οικονομολόγος