Εργατικό κίνημα
Νoσοκομεία: Δυνατό ξεκίνημα 28 Γενάρη - Κλιμάκωση στις 16 Φλεβάρη

28/1, Διαδήλωση προς την 2η ΥΠΕ. Φωτό: Τάσος Αναστασιάδης

28/1, Κινητοποίηση Ερυθρού στην Λ. Κηφισίας. Φωτό: ΣΕΚ Αμπελοκήπων

 

Με επιτυχία ξεκίνησε την Πέμπτη 28 Γενάρη το αγωνιστικό πρόγραμμα των Ομοσπονδιών της Υγείας, ΠΟΕΔΗΝ και ΟΕΝΓΕ, ενάντια στην εγκληματική κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας. 

Ταυτόχρονα με τον πανεκπαιδευτικό ξεσηκωμό της ίδιας μέρας, οι υγειονομικοί βγήκαν στις πύλες των νοσοκομείων τους απαιτώντας την άμεση θωράκιση του ΕΣΥ με μαζικές προσλήψεις, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, ένταξη στα ΒΑΕ, ενίσχυση της ΠΦΥ, χρηματοδότηση, επίταξη της ιδιωτικής Υγείας και ένταξή της στο δημόσιο σύστημα.

Στο πλαίσιο της πανελλαδικής ημέρας δράσης για την Υγεία, μια σειρά Σωματεία Εργαζομένων και Ενώσεις Γιατρών σε όλη τη χώρα κήρυξαν στάσεις εργασίας και οργάνωσαν συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις, γενικές συνελεύσεις. Σε πολλά σημεία στο πλευρό των υγειονομικών βρέθηκαν σωματεία, φορείς, οργανώσεις της Αριστεράς και συλλογικότητες, ανάμεσά τους η Πρωτοβουλία “Στηρίξτε τους εργάτες της Υγείας – Support Health Workers”.

Η ημέρα ξεκίνησε από νωρίς το πρωί με τις κινητοποιήσεις στον Ερυθρό, τον Ευαγγελισμό, το ΠΑΓΝΗ, το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης. «Πάνω από πενήντα εργαζόμενοι και εργαζόμενες συγκεντρώθηκαν στην πύλη στον Ερυθρό, όπου καλούσε κεντρικά και η ΠΟΕΔΗΝ», μας είπε ο Βασίλης Μάραντος, από το συνεργείο της Εργατικής Αλληλεγγύης που συμμετείχε στη συγκέντρωση. «Εκεί άνοιξαν πανό και έγιναν ομιλίες από συνδικαλιστές/ίστριες του Σωματείου και της ΠΟΕΔΗΝ. Λίγο μετά βαδίσαμε στην Κηφισίας όπου αποκλείσαμε συμβολικά τον δρόμο. Η θέα της κινητοποίησης έφερνε επιδοκιμασίες από περαστικούς και οδηγούς. Οι ελλείψεις προσωπικού στον Ερυθρό είναι πολύ μεγάλες, όπως μας έλεγαν οι εργαζόμενοι. Το νοσοκομείο αντιμετώπιζε ήδη μεγάλα προβλήματα πριν την πανδημία, τώρα η κατάσταση έχει χειροτερέψει. Δεν έχουν γίνει σχεδόν καθόλου προσλήψεις, ενώ λείπουν ακόμα και βασικά υλικά. Κι ενώ έχει γίνει εμβολιαστικό κέντρο, ούτε οι ίδιοι οι υγειονομικοί δεν έχουν εμβολιαστεί όλοι».

«Δεκάδες εργαζόμενοι/ες από διάφορες ειδικότητες, διοικητικοί, καθαρίστριες, γιατρίνες μαζεύτηκαν στην είσοδο του ΠΑΓΝΗ και άνοιξαν πανό μέσα στο νοσοκομείο», μας είπε η Νίκη Ζουγανέλη, από το ΣΕΚ Ηρακλείου. «Τόσο ο πρόεδρος του Σωματείου όσο και κάποιες ειδικευόμενες που πήραν το λόγο, περιέγραψαν όσα βιώνουν με τις ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό, με Κέντρα Υγείας ανύπαρκτα που σημαίνει ότι όλοι οι πολίτες είναι αναγκασμένοι να απευθύνονται στο νοσοκομείο, με το Βενιζέλειο σε ακόμα χειρότερη κατάσταση, σχεδόν διάλυσης. Έγινε ενημέρωση για τις επόμενες κινητοποιήσεις πανελλαδικά, με κλιμάκωση την πανυγειονομική απεργία στις 16 Φλεβάρη που εδώ θα συνδυαστεί με συγκέντρωση στην ΥΠΕ».

«Η κινητοποίηση στον Ευαγγελισμό ξεκίνησε στο προαύλιο και συνεχίστηκε έξω στην είσοδο, με δεκάδες εργαζόμενους και εργαζόμενες να φωνάζουν συνθήματα κρατώντας το πανό του Σωματείου τους», μας είπε ο Δημήτρης Τσώλης, από την Πρωτοβουλία “Στηρίξτε τους εργάτες της Υγείας – Support Health Workers” που βρέθηκε στο πλευρό τους, όπως κι άλλοι αλληλέγγυοι από τη γειτονιά. «Στις συζητήσεις μας με τους εργαζόμενους όλοι έλεγαν ότι είμαστε μπροστά σε ένα τρίτο κύμα της πανδημίας χωρίς η κυβέρνηση να κάνει τίποτα για να ενισχύσει τα νοσοκομεία. Οι εργαζόμενοι/ες γνώριζαν για την απεργία στις 16 Φλεβάρη και ετοιμάζονταν γι' αυτήν».

Διάθεση για αγώνα

Ακολούθησαν οι συγκεντρώσεις στο Γεννηματάς Αθήνας, το Ανδρέας Συγγρός, το νοσοκομείο Χανίων. «Εντυπωσιακή ήταν η κινητοποίηση στο Συγγρός», μας είπε η Κατερίνα Σεβαστάκη από την Πρωτοβουλία “Στηρίξτε τους εργάτες της Υγείας – Support Health Workers”. «Επιτυχημένη τόσο αριθμητικά, καθώς συμμετείχαν πάνω από τριάντα άτομα, κατά κύριο εργαζόμενες, από όλους τους κλάδους, διοίκηση, εργαστήρια, καθαριότητα. Όσο και πολιτικά καθώς η διάθεση για αγώνα ήταν εμφανής στις τοποθετήσεις. Στις ομιλίες των μελών του ΔΣ του Σωματείου έγιναν αναφορές στις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού και όλα τα προβλήματα του νοσοκομείου αλλά και σε άλλα ζητήματα όπως η απόπειρα της κυβέρνησης να καταστείλει τους αγώνες καθώς την ίδια μέρα είχαν απαγορευτεί οι συγκεντρώσεις άνω των 100 ατόμων.

Ακολούθησε χαιρετισμός από τη μεριά μας που ανάμεσα σε άλλα έφερε την εικόνα της πανεκπαιδευτικής κινητοποίησης που θα έσπαζε την απαγόρευση λίγη ώρα μετά, αλλά και όλα τα επόμενα απεργιακά ραντεβού: την πανυγειονομική απεργία στις 16 Φλεβάρη και την πανεργατική στις 8 Μάρτη για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Ειδικά το τελευταίο προκάλεσε ενθουσιασμό στις εργαζόμενες και τους έδωσε αφορμή για να πάρουν μετά το λόγο και να μιλήσουν για όλα: για τις μονοβάρδιες που κάνουν, για την “καταστολή” από προϊσταμένους στα τμήματα, για το πώς συνολικά μεταφράζεται το δόγμα της “ατομικής ευθύνης” της κυβέρνησης μέσα στα νοσοκομεία. Τέλος έγινε ειδική μνεία στους υγειονομικούς που είτε έχασαν τη ζωή τους από κορονοϊό είτε νόσησαν, ενώ όλες και όλοι ανανέωσαν το ραντεβού τους για τις 16 Φλεβάρη με συγκέντρωση στην πύλη και συμμετοχή στην διαδήλωση. Μάλιστα, έλεγαν με νόημα “να είμαστε περισσότεροι από 100” σαν απάντηση στα κατασταλτικά μέτρα της κυβέρνησης».

Λίγο αργότερα τη σκυτάλη πήραν οι εργαζόμενοι/ες στον Άγιο Σάββα, η συγκέντρωση οκτώ Σωματείων νοσοκομείων στη 2η ΥΠΕ, η κινητοποίηση στο Αγία Όλγα. Στην τελευταία, στο πλευρό των εργαζόμενων βρέθηκαν η Συντονιστική Επιτροπή Αναπήρων με πανό, μέλη της τοπικής ΑΝΤΑΡΣΥΑ και της Εργατικής Αλληλεγγύης, ενώ οι γιατροί του νοσοκομείου μοίρασαν σε όλους την ανακοίνωση της 5μελούς επιτροπής τους που ανέφερε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.


Νίκαια

Σε μαζική συγκέντρωση και πορεία στη 2η ΥΠΕ προχώρησαν την Πέμπτη 28 Γενάρη οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες από οκτώ νοσοκομεία της Αθήνας. Τα Σωματεία στο Κρατικό Νίκαιας, το Αττικό, το Ασκληπιείο Βούλας, το Δρομοκαΐτειο, το Θριάσιο, το ΨΝΑ, το Μεταξά και το Τζάνειο αξιοποίησαν την πανελλαδική μέρα δράσης των Ομοσπονδιών της Υγείας για να συντονιστούν σε μια κοινή κινητοποίηση που ένωσε στον δρόμο τους εργαζόμενους και τα αιτήματά τους.

Η πρωτοβουλία ξεκίνησε από το Σωματείο του Κρατικού Νίκαιας ύστερα από σχετική απόφαση της γενικής συνέλευσης των εργαζόμενων. Η κινητοποίηση ξεκίνησε στην πύλη του νοσοκομείου με μεγάλη συμμετοχή προσωπικού και συμπαραστατών, που στη συνέχεια συναντήθηκαν με τα υπόλοιπα νοσοκομεία στη Θηβών. Η διαδήλωση προς την ΥΠΕ ήταν δυναμική με συνθήματα κατά της κυβερνητικής πολιτικής που διαλύει το ΕΣΥ και κοστίζει ανθρώπινες ζωές. Δίπλα στους εργαζόμενους βάδισαν με τα πανό τους το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, η ΠΕΝΕΝ, η Ανταρσία στην Κοκκινιά, η Πρωτοβουλία Support Health Workers, η ΟΓΕ, η Συντονιστική Επιτροπή Αναπήρων.

Αντιπροσωπεία των Σωματείων συναντήθηκε με τον Διοικητή της 2ης ΥΠΕ, χωρίς όμως να πάρει καμιά ουσιαστική απάντηση στα αιτήματα που κατέθεσε. Ούτε οι προσλήψεις προσωπικού και η μονιμοποίηση των συμβασιούχων για την κάλυψη των τεράστιων αναγκών του ΕΣΥ, ούτε η ενίσχυση της ΠΦΥ για τον άμεσο και ασφαλή εμβολιασμό των πολιτών, ούτε η ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ, ούτε κανένα από τα μέτρα που μπορούν να σώσουν ζωές είναι στις κυβερνητικές προτεραιότητες. Η σημασία της πανυγειονομικής πανελλαδικής απεργίας και των συγκεντρώσεων στις 16 Φλεβάρη αναδείχτηκε ακόμα μια φορά.

«Οι εργαζόμενοι του Ψ.Ν.Α Δρομοκαΐτειο συμμετείχαμε μαζί με το Σωματείο στην κοινή συγκέντρωση και πορεία των νοσοκομείων στην ΥΠΕ», μας είπε η Μαρία Μπολοβίνα, ψυχιατρική κοινωνική λειτουργός στο Δρομοκαΐτειο. «Οι ελλείψεις στα ψυχιατρικά νοσοκομεία, η εκμηδένιση του κράτους πρόνοιας και της πρωτοβάθμιας Υγείας οδηγούν επαγγελματίες και ασθενείς σε αυτοσχέδιες λύσεις και σε κάθεστως καθημερινής ανασφάλειας. Η τελευταία εγκύκλιος για τη μετάβαση ασθενών σε δομές ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης ήταν το απόγειο της πολιτικής των περικοπών και της ιδιωτικοποίησης. Οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας θα υπερασπιστούν τα δικαιώματα των ασθενών και θα διεκδικήσουν τις συνθήκες εργασίας που τους αναλογούν. Μέσα σε αυτή την περίοδο των αποκλεισμών, οι υγειονομικοί αναζητούν απαντήσεις για την προοπτική των αγώνων. Είναι αφετηρία για να κλιμακώσουμε και να διεκδικήσουμε την υγεία και τη ζωή που θέλουμε. Επόμενος σταθμός και για το Δρομοκαΐτειο είναι η απεργιακή κινητοποίηση των νοσοκομείων στις 16 Φλεβάρη».