Εργατικό κίνημα
Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης: Οργανώνουμε, Κλιμακώνουμε

28/1, Αθήνα, Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

1/2, Εργαζόμενοι του Αγ. Σάββα συμμετείχαν στην κινητοποίηση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του λόφου του Στρέφη

 

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Διαδικτυακή Συνέλευση του Συντονισμού Εργατικής Αντίστασης και του Συντονιστικού των Νοσοκομείων το απόγευμα της Πέμπτη 25/2. Ήταν το κλείσιμο μιας φοβερής μέρας, με τους εργαζόμενους σε Υγεία και Παιδεία, φοιτητές και μαθητές να κατεβαίνουν κατά χιλιάδες στους δρόμους στην Αθήνα και σε όλη την Ελλάδα.

Με αυτή την εικόνα άνοιξε τη συνέλευση ο Τάσος Αναστασιάδης: “Χιλιάδες εργαζόμενοι και φοιτητές βγήκαν στους δρόμους και έδειξαν ότι η εργατική τάξη και η νεολαία σηκώνει το γάντι στις προκλήσεις της κυβέρνησης, μπαίνοντας ορμητικά στη νέα χρονιά. Είναι η καλύτερη αφετηρία για τη συνέχεια, γιατί αυτό το ποτάμι που άρχισε να φουσκώνει βγάζει τα επόμενα βήματα. Την Πέμπτη 4/2 οι φοιτητές πάνε για νέο συλλαλητήριο σε μια μάχη που δεν αφορά μόνο τη νεολαία  αλλά χρειάζεται να πάρει πανεργατική στήριξη. Οι Υγειονομικοί συνεχίζουν στις 3/2 για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και στις 16/2 με μια μεγάλη απεργία που βάζει στο κέντρο τη δημόσια και δωρεάν Υγεία. Ο Χατζηδάκης στο Υπουργείο Εργασίας έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα κατεβάσει νομοσχέδια για την κατάργηση του 8ωρου και τον περιορισμό του συνδικαλισμού μέσα στον Μάρτιο και αμέσως μετά θα φέρει νέα αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής σύνταξης. Η 8 Μάρτη θα είναι μια μέρα ενάντια στο σεξισμό, αλλά και μια πανεργατική απάντηση στα σχέδια της Νέας Δημοκρατίας ενάντια στα δικαιώματα των εργατών και εργατριών”.


Χρίστος Αργύρης

 

“Τα νοσοκομεία βγήκαν σήμερα μαζικά, οργισμένα και πανελλαδικά στις πύλες και στους δρόμους”, είπε ο Χρίστος Αργύρης, γιατρός στο Γεννηματάς και μέλος Γ.Σ. ΑΔΕΔΥ. 

“Από την περασμένη άνοιξη, αυτό που έκανε η κυβέρνηση είναι να φέρει μια χούφτα συμβασιούχους, όχι προσλήψεις. Το αποτέλεσμα είναι να μας εξουθενώσει τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία και να αυξηθεί η νοσηρότητα του πληθυσμού. Δεν είναι μόνο ο κορονοϊός με τις εκατόμβες των νεκρών. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τα νοσήματα που φουντώνουν από ασθενείς, που τους έκλεισε σπίτι, τους έκανε πιο φτωχούς και με δυσκολία για το πού θα απευθυνθούν για τακτικά ραντεβού. Όλα αυτά έχουν κάνει τις εφημερίες μας κόλαση. Γι' αυτό λέμε ότι είναι η κυβέρνηση των δολοφόνων. Έριξε τελείως αντιεπιστημονικά όλο το βάρος της στον εμβολιασμό που πάει με ρυθμούς χελώνας και γίνεται με τρόπο σκανδαλώδη γιατί τα πάνω από χίλια εμβολιαστικά κέντρα δεν υπάρχουν. Παίρνουν συναδέλφους από τα επείγοντα και την τακτική λειτουργία και τις κλινικές για να κάνουν εμβολιασμό. Για όλα αυτά φουντώνει το απεργιακό πρόγραμμα. Η κυβέρνηση θέλει να σταματήσει την αντίσταση, γι' αυτό προχωράει σε διώξεις όπως του Καταραχιά”.

Στέλιος Γιαννούλης

 

“Επιβεβαιώθηκε η εκτίμηση που είχαμε για τη διάθεση του κόσμου να παλέψει”, επισήμανε ο Στέλιος Γιαννούλης, εκπαιδευτικός, ταμίας ΣΕΠΕ Γλυφάδας-Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης. 

“Οι Ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών κάλεσαν κάτω από την τεράστια πίεση στάση εργασίας, πράγμα καθόλου δεδομένο. Η επίθεση στην εκπαίδευση είναι συνολική. Καταρχάς γιατί πιάνει όλες τις βαθμίδες. Ο τρόπος εισαγωγής στα Πανεπιστήμια, η Τράπεζα Θεμάτων και η βάση του 10, η αφαίρεση κοινωνιολογίας και καλλιτεχνικών, μεγαλύτερα τα τμήματα αντί για μικρότερα. Εμείς ζητάμε μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών και καθαριστριών για να καλυφθούν τα κενά και να εξασφαλιστούν οι όροι για τη μικρότερη εξάπλωση του κορονοϊού. Η κυβέρνηση βρίσκεται στην αντίθετη κατεύθυνση. Έτσι κάνουμε μάθημα με ανοιχτά παράθυρα στους 2 βαθμούς Κελσίου. Επίσης, κάνουν τα πάντα για να μην υπάρχει αντίλογος με νόμους αντισυνδικαλιστικούς. Για τη συνέχεια, χρειάζεται να βάλουμε συνελεύσεις, να φτιάξουμε επιτροπές αγώνα και να σπρώξουμε απεργιακά. Να συντονιστούμε με τα νοσοκομεία στις 16 Φλεβάρη, όπως στις 15 Δεκέμβρη ενάντια στον προϋπολογισμό. Μας αφορά η 8 Μάρτη, καθώς είμαστε σε έναν κλάδο με την μεγάλη πλειοψηφία να είναι γυναίκες. Στις 20 Μάρτη επιβάλλεται να παλέψουμε ως εκπαιδευτικοί ενάντια στον αποκλεισμό των παιδιών των προσφύγων και των μεταναστών από τη δημόσια εκπαίδευση”.

Γιάννης Τσολάκης

 

“Ο αυταρχισμός της κυβέρνησης προωθείται όχι μόνο κεντρικά, αλλά και από διορισμένους σε διοικητικές θέσεις που ακολουθούν την πολιτική της κυβέρνησης”, δήλωσε ο Γιάννης Τσολάκης, πρόεδρος Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Νίκαιας. 

“Αυτό που έγινε σήμερα, δηλαδή η συνεργασία των νοσοκομείων της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας και κοινή πορεία εκεί, ήταν μια ξεκινημένη προσπάθεια από τον Σεπτέμβρη, μετά από απόφαση της γενικής μας συνέλευσης. Συμφωνήσαμε όλα τα νοσοκομεία στα βασικά αιτήματα: προσλήψεις, μονιμοποιήσεις συμβασιούχων, ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά. Το προσωπικό είναι γερασμένο και συνταξιοδοτείται καθώς εδώ και πολλά χρόνια δεν έχουν γίνει προσλήψεις. Με τις προσλήψεις μόνο συμβασιούχων έμμεσα καταργούν τη μονιμότητα. Παίρνουν προσωπικό για να στηρίξει τον εμβολιασμό, άλλοι μπαίνουν σε καραντίνα και γι' αυτό κόβονται τα ρεπό. Ή θα καταρρεύσουμε ή θα βγούμε να φωνάξουμε ότι δεν πάει άλλο. Το σημαντικό είναι ότι οι συνάδελφοι καταλαβαίνουν πλέον ότι δεν θα γίνει τίποτα αν δεν βγούμε στο δρόμο”.

“Η επίθεση στο Υπουργείο Πολιτισμού γίνεται με έναν τρόπο πολύ μεθοδευμένο και υστερόβουλο”, υπογράμμισε ο Θωμάς Κατσαρός, συνδικαλιστής στο Υπουργείο Πολιτισμού. 

“Μας προτάσσουν το αφήγημα ότι η πολιτιστική κληρονομιά και η επισκεψιμότητα στα μεγάλα μουσεία είναι η βαριά βιομηχανία της χώρας και βασικός άξονα της κυβερνητικής τους πολιτικής. Όμως προτίθενται να μετατρέψουν τα πέντε μεγαλύτερα και εμβληματικά μουσεία σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. Δηλαδή ένα υβριδικό μόρφωμα στον προθάλαμο της ιδιωτικοποίησής τους. Είναι η θεωρία του Μητσοτάκη για όλο τον Δημόσιο τομέα, να τον εκχωρήσει σε ιδιώτες. Θέλουν να το κάνουν φτιάχνοντας διοικητικά συμβούλια με ισόβιους προέδρους, που θα εξυπηρετούν την πολιτική του Υπουργείου, με περιστολή ή πλήρη αποκοπή δαπανών από το Υπουργείο, με τη λογική της ελεύθερης αγοράς, έννοια τελείως εχθρική με τον Πολιτισμό. Οι διαθέσεις υπάρχουν για να το κοντράρουμε και να συντονιστούμε με το κίνημα στην Υγεία και στην Παιδεία και όλους τους υπόλοιπους εργάτες κόντρα στην κυβέρνηση του Μητσοτάκη”.

Βασίλης Μυρσινιάς

 

“Ο κλάδος του Επισιτισμού-Τουρισμού διεθνώς έχει ζημιά 1,3 τρις, δηλαδή όσο το ΑΕΠ μιας χώρας όπως η Ισπανία. Οι θέσεις που χάθηκαν είναι 120 εκατομμύρια”, σημείωσε ο Βασίλης Μυρσινιάς, μπουφετζής, μέλος του δικτύου “Καμαριέρα”. 

“Η μάχη για επίδομα για όλους, για συλλογικές συμβάσεις, για να μην μείνουν κουφάρια τα ξενοδοχεία, αλλά να δώσουν στέγη σε όσους την χρειάζονται και δουλειά στους εργαζόμενους, είναι μια μάχη ενάντια σε ένα σύστημα και τις κυβερνήσεις του, που αποφάσισαν μια αντιμετώπιση που σήμανε μαζική ανεργία και θάνατο. Στην Ελλάδα, οι εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι του κλάδου μπαίνουμε σε μια περίοδο που κανονικά υπογράφονται οι συλλογικές συμβάσεις και ‘κλείνουν’ οι δουλειές. Αλλά αυτό δεν γίνεται, με την εικόνα ότι φέτος θα είναι χειρότερα και από πέρσι. Το ότι πολλοί εργαζόμενοι του κλάδου, που δεν έχουν δουλέψει σχεδόν έναν χρόνο, παίρνουν επίδομα, είναι μια κατάκτηση του κινήματος απέναντι σε μια κυβέρνηση που στην αρχή έκανε ότι δεν ήξερε ποιοι ήμασταν, όπως στους καλλιτέχνες. Ώρα να προχωρήσουμε ώστε να εξασφαλίσουμε επίδομα ίσο με τον μισθό. Ένα μικρό κομμάτι δουλεύει κάτω από άθλιες συνθήκες με τρομερή ενατατικοποίηση και χωρίς να ελέγχεται τίποτα σε σχέση με τους όρους εργασίας. Ξέρουμε τι σεξισμός υπάρχει στα ξενοδοχεία και στα εστιατόρια από τα αφεντικά και έχουμε να δώσουμε και αυτή τη μάχη στις 8 Μάρτη”.

Βαγγέλης Βάσσιος

 

“Λόγω του λοκντάουν έχει αυξηθεί πολύ η εντατικοποίηση στην εργασία μας, δεν υπάρχουν μέτρα ασφαλείας, δεν τηρούνται οι αποστάσεις και δουλεύουμε ο ένας πάνω στον άλλο, ειδικά στα κέντρα διαλογής”, είπε ο Βαγγέλης Βάσσιος, εργαζόμενος στη Γενική Ταχυδρομική. 

“Προσλήψεις έγιναν πολύ λίγες μέσα στον κορονοϊό με συμβάσεις ακόμα και ενός μήνα, με πληρωμή “με το κομμάτι” και συνεργασία με εταιρίες ταξί. Μας έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση ότι οι εταιρίες κούριερ έχουν μπει στη λίστα με τις πληττόμενες επιχειρήσεις. Παρά τα τεράστια κέρδη τους, τις εξυπηρετούν κι από πάνω για να πληρώνουν μικρότερα ενοίκια, κτλ. Μέσα στην πολλή πίεση της δουλειάς, φτάσαμε και σε ξυλοδαρμό διανομέα από την εργοδοσία, γιατί δεν πρόλαβε μέσα στη βροχή να παραδώσει όλα τα δέματα”.

“Βγήκαμε χιλιάδες στους δρόμους ενάντια σε ένα νομοσχέδιο που θέλει να ξηλώσει κατακτήσεις και της νεολαίας και του εργατικού κινήματος”, τόνισε ο Αλέξανδρος Κοροβέσης, φοιτητής ΠΑΔΑ και ΣΕΚ στις σχολές. 

“Είναι μια τεράστια επίθεση, που ξεκίνησε απέναντι στο άσυλο, φτάνει να κόβει 30 χιλιάδες μαθητές από την πρόσβαση στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση και να τους χαρίζει στους ιδιώτες. Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι όποτε προσπάθησαν να κάνουν τέτοιες επιθέσεις, το φοιτητικό κίνημα τους σταμάτησε γι' αυτό θέλουν να περάσουν την ίδρυση  πανεπιστημιακής αστυνομίας, διαγραφές, πειθαρχικές κυρώσεις μέσα στην πανδημία. Για να εμποδίσει τις συνελεύσεις και τις καταλήψεις μας. Δείξαμε ότι τη δύναμη την έχει το φοιτητικό και εργατικό κίνημα, που απέναντι στην απαγόρευση έκανε ένα από τα πιο μαζικά πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια. Με τις συνελεύσεις θα ανοίξουμε εμείς τις σχολές, αφού δεν τις ανοίγει η Κεραμέως. Το κάναμε για να βγει η σημερινή κινητοποίηση, το ίδιο θα κάνουμε για το τέταρτο συνεχόμενο συλλαλητήριο την επόμενη βδομάδα. Ταυτόχρονα ανοίγουμε τις πολιτικές μάχες στις σχολές, οργανώνοντας τις κινητοποιήσεις ενάντια στον σεξισμό στις 8 Μάρτη και ενάντια στον ρατσισμό στις 20 Μάρτη”.

Κώστας Καταραχιάς

 

Μετά τους ομιλητές ακολούθησε συζήτηση με παρεμβάσεις. Ο Κώστας Καταραχιάς, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Άγιος Σάββας, μετέφερε την εικόνα της μαζικότατης γενικής συνέλευσης των γιατρών του νοσοκομείου ενάντια στο να φορτώνουν τους εμβολιασμούς στα ήδη εξαντλημένα νοσοκομεία λόγω έλλειψης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Επίσης, σημείωσε ότι μαζί με το απεργιακό πρόγραμμα που υπάρχει, θα οργανωθούν κινητοποιήσεις ενάντια στην εκδικητική δίωξή του από την κυβέρνηση, με τη μετακίνησή του στο Σωτηρία και τώρα στην απόλυσή του πριν την λήξη της παράτασης της σύμβασης. 

Οργή

Η Μαργαρίτα Παπαμηνά, δασκάλα, μίλησε για τη μεγάλη μαζικότητα του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου στα Χανιά, που οφείλεται στην τεράστια οργή στον κόσμο της εκπαίδευσης και η οποία ανάγκασε τη ΔΟΕ από την απραξία να καλέσει στις πορείες με στάση και να βγάλει απεργία-αποχή από την αξιολόγηση. Πρόσθεσε ότι κομβικός ήταν ο ρόλος σωματείων πρωτοβάθμιων που προχώρησαν σε συνελεύσεις και συντονισμό από τα κάτω. Ο Νίκος Τουρνάς τόνισε ότι απέναντι στις επιθέσεις -ειδικό μισθολόγιο, αξιολόγηση, συγχωνεύσεις- υπήρξαν απεργιακές απαντήσεις με πολύ δυναμική συμμετοχή, καθώς και δημιουργία συντονισμού από τα κάτω για να βάζει πίεση στις ηγεσίες των συνδικάτων. Η Μαρία Ντάσιου, πνευμονολόγος από την ΠΦΥ, τόνισε ότι με πολύ πρόχειρο σχεδιασμό και με αποδεκατισμένο προσωπικό καλούνται να γίνουν εμβολιαστικά κέντρα, ακυρώνοντας όλα τα προγραμματισμένα ραντεβού. 

Ο Σεραφείμ Ρίζος, δάσκαλος, ΔΣ ΣΕΠΕ Χανίων, δήλωσε ότι η σημερινή εικόνα είναι πολιτική ήττα της κυβέρνησης, μια εικόνα που πρέπει να μεταφερθεί στους εργατικούς χώρους, αναφέρθηκε στις απολύσεις των τριμητών εκπαιδευτικών και στους ανεπαρκείς κανονισμούς του ΕΟΔΥ που δεν εξασφαλίζουν την ασφαλή λειτουργία των σχολείων. Η Τιάνα Ανδρέου, μέλος ΔΣ ΟΣΥΟ, υπογράμμισε ότι η συνδικαλιστική δίωξή της, με εξπρές διαδικασία μετακίνησης, από τον προϊστάμενό της είναι μέρος της επίθεσης στον συνδικαλισμό, που θέλει να ολοκληρώσει ο Χατζηδάκης με νομοσχέδιο και ενημέρωση για την καμπάνια με ψηφίσματα ώστε να μην περάσει η δίωξη αυτή. Τέλος η Χρυσούλα Λύτρα, εργαζόμενη στον Άγιο Σάββα κατάγγειλε ότι της έκοβαν τις άδειες που δικαιούταν ως μητέρα ανάπηρου παιδιού ΑΜΕΑ.


Απόφαση της Συνέλευσης 
Συντονισμού Εργατικής Αντίστασης -Συντονιστικού των Νοσοκομείων

28 Γενάρη 2021

Η μαζική έκρηξη στις 28 Γενάρη των Υγειονομικών από το πρωί στις πύλες των Νοσοκομείων και των φοιτητών και των εκπαιδευτικών στη συνέχεια, ήταν το πιο δυνατό μήνυμα ενάντια στην κυβέρνηση του Μητσοτάκη και τα σχέδια της κυβέρνησης του. Οι απαγορεύσεις του Χρυσοχοΐδη έγιναν κουρέλι, και για άλλη μια φορά στον δρόμο, δείξαμε τη δύναμη μας για να τους σαρώσουμε.

Για τον Συντονισμό Εργατικής Αντίστασης και το Συντονιστικό Νοσοκομείων, η μάχη στην εκπαίδευση, πρέπει να αποκτήσει πανεργατικά χαρακτηριστικά. Για να μην αφήσουμε την Κεραμέως και τον Χρυσοχοΐδη να διαλύσουν τη δημόσια Παιδεία, να μην τους αφήσουμε να πετάξουν έξω από τα πανεπιστήμια τα παιδιά της εργατικής τάξης, να μην τους αφήσουμε να γεμίσουν αστυνομία τις σχολές. Στηρίζουμε το συλλαλητήριο των φοιτητών στις 4 Φλεβάρη και δίνουμε τη μάχη στα συνδικάτα μας να πάρει πανεργατικά χαρακτηριστικά για να μην τολμήσει η Κεραμέως να καταθέσει το νομοσχέδιο της.

Στηρίζουμε τις μάχες των εργαζόμενων στην υγεία ενάντια στην εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης. Στο πλευρό των υγειονομικών που συνεχίζουν στις 3/2 έξω από τα πρωτοβάθμια Κέντρα Υγείας. Δίνουμε μάχη, η πανυγειονομική απεργία στις 16 Φλεβάρη, να γίνει απεργία για όλο το δημόσιο για να κερδίσουμε μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Για να περάσουν στα χέρια των εργατών της Υγείας τα εμβόλια και η διαχείριση τους και όχι στον Κικίλια και την παρέα του. Και βέβαια για να υπερασπίσουμε τον συνδικαλισμό απέναντι στις λυσσασμένες επιθέσεις της κυβέρνησης απέναντι στους μαχόμενους υγειονομικούς που καθημερινά ξεσκεπάζουν τα αίσχη τους στην διαχείριση της πανδημίας.

Ανοιχτά μέτωπα

Στηρίζουμε τις μάχες σε όλα τα ανοιχτά μέτωπα την επόμενη περίοδο. Τους εργαζόμενους στον Τουρισμό-Επισιτισμό για το δικαίωμα στη δουλειά και τη ζωή, τους εργαζόμενους στις ταχυμεταφορές απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία την εντατικοποίηση και το χτύπημα των δικαιωμάτων τους, τους εργαζόμενους στο Υπουργείο Πολιτισμού ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των Μουσείων.

Η 8 Μάρτη, η παγκόσμια ημέρα των γυναικών είναι φέτος πιο επίκαιρη από ποτέ μετά το τσουνάμι των αποκαλύψεων της Σ. Μπεκατώρου για τη σεξουαλική βία σε βάρος των γυναικών. Στον Αθλητισμό, αλλά και στους χώρους δουλειάς. Πρόκειται για μια μεγάλη μάχη ενάντια στην κυβέρνηση της ΝΔ που είναι αυτή που καλύπτει τους (εκ)βιαστές. Πολύ περισσότερο η συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους από τη ΝΔ, σημαίνει ακόμα μεγαλύτερη χειροτέρευση της θέσης της γυναίκας. Η κυβέρνηση του Μητσοτάκη μέσα στην πανδημία, φορτώνει πολλαπλάσια καθήκοντα στις γυναίκες στο σπίτι, για τη φροντίδα των παιδιών, των ηλικιωμένων, των ατόμων με αναπηρίες.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση και ο Χατζηδάκης ετοιμάζονται να φέρουν την άνοιξη νομοσχέδιο για την κατάργηση του 8ωρου και για χτύπημα στον συνδικαλισμό και στη συνέχεια νέο νομοσχέδιο για την διάλυση της επικουρικής ασφάλισης. Απέναντι σε αυτήν την πρόκληση δεν περιμένουμε. Η 8 Μάρτη χρειάζεται να γίνει πανεργατική απάντηση όχι μόνο για την αντζέντα που έτσι και αλλιώς έχει αλλά και ενάντια στις επιθέσεις που θέλει να φέρει ο Χατζηδάκης.

Δίνουμε τη μάχη ενάντια στον ρατσισμό της κυβέρνησης με τα αδέλφια μας τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στις 20 Μάρτη, για πόλεις, Παιδεία και Υγεία ανοιχτά σε όλους τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Οργανώνουμε τους χώρους μας για να δώσουμε αποτελεσματικά όλες αυτές τις μάχες. Δυναμώνουμε τα συνδικάτα, φτιάχνουμε συνδικάτα στους χώρους που δεν υπάρχουν. Συγκροτούμε απεργιακές επιτροπές και επιτροπές αγώνα σε κάθε χώρο και κάθε κλάδο και δίνουμε τις δυνάμεις μας για τον οριζόντιο συντονισμό ανάμεσα σε όλα τα μαχόμενα κομμάτια.