Διεθνή
Ινδία: Οι αγρότες στρίμωξαν τον Μόντι

26/1, Διαδηλωτές αγρότες στο Κόκκινο Φρούριο. Φωτό: Reuters

Οι αγροτικές κινητοποιήσεις στην Ινδία που συνεχίζονται ασταμάτητα από τις 26 Νοέμβρη έχουν χαλάσει για τα καλά τη βιτρίνα της ακροδεξιάς κυβέρνησης του Μόντι. Η μαζική είσοδος των τρακτέρ στο Νέο Δελχί στις 26 Γενάρη, την ώρα που η Ινδία γιόρταζε τη μέρα της Δημοκρατίας ήταν ένα ακόμη σημαντικό χτύπημα στην κυβέρνηση, που πλέον αντιδρά πανικόβλητη. Σύμφωνα με τους οργανωτές 100 χιλιάδες τρακτέρ και άλλα αγροτικά οχήματα μπήκαν στην πρωτεύουσα. Οι αγρότες βρίσκονται συγκεντρωμένοι σε μαζικά μπλόκα στα σύνορα της πρωτεύουσας εδώ και μήνες, προερχόμενοι κυρίως από το Παντζάμπ και τη Χαριάνα. Διαμαρτύρονται για τρεις νόμους που επιχειρεί να περάσει ο Μόντι, που έχουν στόχο να ανοίξουν την αγροτική αγορά στις μεγάλες επιχειρήσεις και να περιορίσουν τον οποιονδήποτε έλεγχο έχουν οι αγρότες πάνω στις τιμές.

Δύο διαφορετικοί κόσμοι, δύο διαφορετικές Ινδίες έκαναν παρέλαση στις 26 Γενάρη. Από τη μια μεριά οι επίσημες παρελάσεις, με τα τανκς και τα καινούργια βομβαρδιστικά αεροσκάφη. Από την άλλη χιλιάδες κόσμος σαν τον 25χρονο Ναβρίτ Σινγκ Χουντάλ που έχασε τη ζωή του την ώρα που έμπαινε στο Νέο Δελχί. Ο 25χρονος Ναβρίτ ήταν από ένα χωριό στα σύνορα της Ουταραχάνδης και του Ουτάρ Πραντές. Η αδερφή του σπουδάζει στον Καναδά. Ο ίδιος σπούδαζε στην Αυστραλία, αλλά απελάθηκε επειδή έπιασε δουλειά για να στηρίξει την οικογένειά του, ενώ η βίζα του ήταν φοιτητική. Γύρισε πίσω στο χωριό του για ένα διάστημα, ενώ η γυναίκα του παρέμεινε στην Αυστραλία. Το φορτηγάκι του ανατράπηκε όταν επιτέθηκε η αστυνομία με δακρυγόνα.

Eπίθεση

Και ενώ οι αγρότες τύλιγαν τον νεκρό τους με την ινδική σημαία, ο Μόντι εξαπέλυε επίθεση στο κίνημα ότι δεν σέβεται τη “σημαία” τη μέρα της Δημοκρατίας. Ο λόγος ήταν ότι όταν η πορεία των τρακτέρ έφτασε στο Κόκκινο Φρούριο στο Δελχί, κάποιοι αγρότες ανέβασαν μια σημαία Σιχ σε έναν άδειο ιστό. Η πλειοψηφία στο ινδικό Παντζάμπ είναι Σιχ στο θρήσκευμα, και στις διαδηλώσεις τα σύμβολα των Σιχ είναι αρκετά συχνά. Ωστόσο η προπαγάνδα της κυβέρνησης κυκλοφόρησε ψεύτικα ότι οι αγρότες κατέβασαν την ινδική σημαία και την αντικατέστησαν με τη σημαία του Χαλιστάν (του αποσχιστικού κινήματος που θέλει το Παντζάμπ ξεχωριστό κράτος). Μπροστά στις απανωτές ήττες που έχει εισπράξει η κυβέρνηση, όλο και περισσότερο στρέφεται στο θρησκευτικό διχασμό για να διασπάσει τους αγρότες. Ο Μόντι επιχειρεί να κινητοποιήσει το φασιστικό κομμάτι της βάσης του για να τρομοκρατήσει. Την περασμένη βδομάδα, φασιστικές ομάδες επιχείρησαν να επιτεθούν σε διαδηλώσεις υποστήριξης προς τους αγρότες.

Ο Μόντι έχει μπροστά του τον προϋπολογισμό του 2021 που μόλις τώρα κατατέθηκε και εν μέσω πανδημίας με την οικονομία να έχει φρενάρει πέρα από κάθε πρόβλεψη, συνεχίζει την πολιτική λιτότητας. Παράλληλα έχει μπροστά του και εκλογικές αναμετρήσεις που θα κρίνουν αν το κυβερνών κόμμα, BJP, μπορεί να ισχυρίζεται ότι παραμένει πρωταγωνιστής στις κυβερνητικές συμμαχίες ανά κρατίδιο. Αδυνατισμένος οικονομικά, ο ινδικός καπιταλισμός παίζει πιο ανοιχτά το χαρτί της “ασφάλειας”, αυτοπροβαλλόμενος ως αντίπαλο δέος στην Κίνα, με αύξηση των εξοπλισμών και των προκλήσεων προς το Πακιστάν. Αλλά η αλλαγή στο Λευκό Οίκο, και η ήττα του φίλου του Τραμπ, έχει αφήσει προς το παρόν σε ανήσυχη αναμονή τον Μόντι.

Οι αγρότες με την επιμονή τους κατάφεραν και έφεραν όλες αυτές τις αδυναμίες στο προσκήνιο. Τα οδοφράγματα που έστησε η κυβέρνηση γύρω από το Δελχί δεν σταμάτησαν κανέναν. Οι συμφωνίες με την ηγεσία των αγροτών για να ακολουθηθεί μια προκαθορισμένη πορεία έπεσαν στο κενό. Όχι μόνο γιατί πολλοί αγρότες δεν ήταν διατεθειμένοι να υπακούσουν, αλλά γιατί τα τρακτέρ ήταν τόσο πολλά που δεν χωρούσαν στους κύριους οδικούς άξονες. Αν κάτι ήθελαν να πετύχουν τα οδοφράγματα ήταν να εμποδίσουν τον εργατόκοσμο να ενωθεί με τους αγρότες. Όμως, στην περιφέρεια από όπου περνούσαν τα τρακτέρ, ο κόσμος έβγαινε να χειροκροτήσει και να δώσει κουράγιο στους διαδηλωτές.

Πριν από δυο βδομάδες το ανώτατο δικαστήριο σταμάτησε την εφαρμογή των νέων αγροτικών νόμων, ώστε να ηρεμήσει η κατάσταση και να επιστρέψουν οι αγρότες σπίτια τους. Τώρα, οι κρατικές αρχές σκάβουν κι άλλες βαθύτερες τάφρους γύρω από το Δελχί, γιατί οι αγρότες παραμένουν αγκυροβολημένοι και συνδέουν τον αγώνα τους με τον προϋπολογισμό. Ενώ μέσα στη βδομάδα, οργανώνεται καινούργιος γύρος διαδηλώσεων αλληλεγγύης σε όλη τη χώρα.