Εκπαίδευση και νεολαία
Πανεκπαιδευτική μάχη διαρκείας

4/2, Αθήνα. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Πολλές χιλιάδες διαδήλωσαν την Πέμπτη 4/2, για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα, ενάντια στο νομοσχέδιο Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη, στο κέντρο της Αθήνας.

Φοιτητικοί σύλλογοι, σωματεία εκπαιδευτικών, πρόσφυγες, μαθητές/τριες, εργαζόμενοι/ες πλημμύρισαν τους δρόμους από τα Προπύλαια μέχρι τη Βουλή. Εκεί οι μπάτσοι του Χρυσοχοΐδη επιτέθηκαν με χημικά και κρότου λάμψης σε μια προσπάθειά τους να διαλύσουν το ανθρώπινο ποτάμι. Χωρίς επιτυχία όμως. Η διαδήλωση συγκροτημένα έφτασε μέχρι την Ομόνοια. 

Το παρών, μαζί με τους φοιτητικούς συλλόγους, έδωσαν πλήθος συλλογικοτήτων, ανάμεσά τους το ΣΕΚ στις σχολές, το Δίκτυο Εκπαιδευτικών "Η Τάξη μας", οι Μαθητές/τριες Anticapitalista κι ένα δυναμικό μπλοκ προσφύγων μαζί με την ΚΕΕΡΦΑ που διαδήλωσαν διεκδικώντας χαρτιά και πρόσβαση σε Παιδεία και Υγεία. Ξανά στο πλευρό των φοιτητών βρέθηκαν οι δικηγόροι της Εναλλακτικής Παρέμβασης - Δικηγορική Ανατροπή.

Νέο συλλαλητήριο οργανώνεται την Τετάρτη 10/2, που το νομοσχέδιο αναμένεται να πάει προς ψήφιση στη Βουλή.

Το ΣΕΚ στις σχολές με προκήρυξη που μοιράστηκε στη διαδήλωση προτείνει τη συνέχεια των κινητοποιήσεων με νέο γύρο συνελεύσεων αποφασιστικού χαρακτήρα και καταλήψεις.

“Έχουμε δείξει τη δύναμή μας, ήρθε η ώρα να κλιμακώσουμε τον αγώνα μας. Μπορούμε να γκρεμίσουμε τους νόμους τους και να τσακίσουμε την κυβέρνηση του σεξισμού, του ρατσισμού και της καταστολής” σημειώνουν.

Αρκετά εμφανείς στο συλλαλητήριο ήταν οι εκφράσεις συμπαράστασης στους φοιτητές και τις φοιτήτριες του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου στην Ιστανμπούλ, που επίσης βρίσκονται σε κινητοποιήσεις. Οι σύντροφοι/ισσες του ΣΕΚ στις σχολές άνοιξαν πανό που δήλωνε τη συμπαράσταση και τον κοινό αγώνα στην τούρκικη, αγγλική κι ελληνική γλώσσα ενώ ανάλογα πανό και πλακάτ συναντούσες σε όλη την πορεία.

Ακόμα πιο μαζικά

Με μεγάλη συμμετοχή φοιτητών κι εργαζομένων έγιναν οι κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα.

Όπως περιγράφει ο Ευκλείδης Μακρόγλου, στη Θεσσαλονίκη “οι κινητοποιήσεις του πανεκπαιδευτικού κινήματος κορυφώνονται κάθε βδομάδα που περνάει. Tην Πέμπτη 4/2 διαδήλωσαν ακόμα περισσότεροι φοιτητές/τριες από δεκάδες φοιτητικούς συλλόγους της πόλης, μαθητές/τριες καθώς και εκπαιδευτικοί με τα πανό των ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ Θεσσαλονίκης. Το παρών στη μάχη ενάντια στα σχέδια διάλυσης της δημόσιας Παιδείας που προωθεί η κυβέρνηση έδωσε και το Δίκτυο Εκπαιδευτικών “η Τάξη μας” με το κάλεσμα για απεργιακή κλιμάκωση στο πλευρό των φοιτητών. Η ογκώδης πορεία διέσχισε το κέντρο της πόλης και στο τέλος της οι διαδηλωτές παρέμειναν για ώρα στο ΥΜΑΘ, όπου ακολούθησαν ανακοινώσεις για το αγωνιστικό πρόγραμμα της επόμενης εβδομάδας. Το συντονιστικό των γενικών συνελεύσεων των φοιτητικών συλλόγων αποφάσισε κατάληψη της πρυτανείας και αποκλεισμό του ΑΠΘ από τη Δευτέρα, ενώ οργανώνεται νέος γύρος γενικών συνελεύσεων Δευτέρα 8/2 και Τρίτη 9/2 για την οργάνωση της κλιμάκωσης του αγώνα και τη συμμετοχή στη νέα κινητοποίηση της Τετάρτης 10/2, ημέρα που κατατίθεται προς ψήφιση το νομοσχέδιο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη”.

“Μαζικό ήταν για ακόμη μια φορά το πανεκπαιδευτικο συλλαλητήριο με συμμετοχή φοιτητικών συλλόγων, εκπαιδευτικών, μαθητών και οργανώσεων της Αριστεράς” μεταφέρει η Θεοδώρα Καφίρα από το Ηράκλειο της Κρήτης. “Η διαδήλωση στο κέντρο του Ηρακλείου έδειξε πως αυτό το νομοσχέδιο βρίσκει αντιστάσεις και θα μείνει στα χαρτιά. Συνεχίζουμε οργανώνοντας γενικές συνελεύσεις στις σχολές μας και την επόμενη πανεκπαιδευτικη κινητοποίηση. 

“Και στα Χανιά πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση και διαδήλωση ενάντια στη διάλυση της δημόσιας, δωρεάν Παιδείας” μεταφέρει στην Εργατική Αλληλεγγύη η Μαρία Καλιτσουνάκη. “Συμμετείχαν με οργανωμένα μπλοκ ο Φοιτητικός Σύλλογος ΗΜΜΥ, Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, ΜΗΠΕΡ από το ΕΛΜΕΠΑ, η ΕΛΜΕ Χανίων, ο ΣΕΠΕ Χανίων, η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Χανίων καθώς και συλλογικότητες της αριστεράς και της αναρχίας. Η Εργατική Αλληλεγγύη συμμετείχε με οργανωμένη παρουσία ανοίγοντας τη συζήτηση για τις 8 και 20 Μάρτη αντίστοιχα”.

“Μεγαλύτερη από όλες ήταν η πορεία της Πέμπτης 4/2 στο Βόλο. Στην κεφαλή της πορεία ήταν οι Ηλεκτρολόγοι, και από πίσω φοιτητές από άλλες σχολές, το μπλοκ του ΣΕΚ και του Συντονισμού Συλλογικοτήτων. Συνεχίζουμε με συνελεύσεις, εκδήλωση μέσα στο πανεπιστήμιο για τις 8Μ και κλιμακώνουμε με νέο συλλαλητήριο τη μέρα της ψήφισης” λέει η ανταπόκριση του Στάθη Αντωνάκη. 

Στα Γιάννενα “την Πέμπτη η πανεκπαιδευτική διαδήλωση ήταν ακόμα πιο μαζική από τις προηγούμενες. Συμμετείχαν διάφοροι φοιτητικοί σύλλογοι (Καλών Τεχνών, των εστιακών Δουρούτης και Δόμπολης κ.ά) η ΕΛΜΕ, οι διοικητικοί του Πανεπιστημίου και οργανώσεις της Αριστεράς. Κυριάρχησαν τα συνθήματα που απαιτούσαν λεφτά για την Υγεία και την Παιδεία και όχι για την αστυνομία. Μια μέρα πριν, την Τετάρτη 3/2, οι σύλλογοι ΔΕΠ, διοικητικών, ΕΤΕΠ και ΕΕΠ πραγματοποίησαν κινητοποίηση μπροστά από το μεταβατικό κτήριο του Πανεπιστημίου ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την Παιδεία. Συνεχίζουμε αυτή τη βδομάδα με τη συνέλευση της Ιατρικής την Τρίτη και νέο συλλαλητήριο την Τετάρτη στις 12μ στην Περιφέρεια” μας είπε η Αρετή Κανέλου. 

Εν τω μεταξύ, σειρά κινητοποιήσεων εμπλουτίζουν το αγωνιστικό πρόγραμμα μεταξύ των μεγάλων συλλαλητηρίων της περασμένης Πέμπτης και αυτού που πρόκειται να πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 10/2. Την Παρασκευή 5/2, έγινε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, με τη συμμετοχή του Ενιαίου Συλλόγου Διδακτικού κι Ερευνητικού Προσωπικού. Εκπαιδευτικοί και φοιτητές κρατούσαν αυτοσχέδια πλακάτ ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία και το νομοσχέδιο. Την παραμονή της διαδήλωσης της Πέμπτης 4/2, ο φοιτητικός σύλλογος ΗΜΜΥ στο Βόλο πραγματοποίησε παρέμβαση με μικροφωνική στο κέντρο της πόλης, ενώ τη Δευτέρα 8/2, μέλη φοιτητικών συλλόγων προχώρησαν σε συμβολική διαμαρτυρία έξω από την Πρυτανεία του ΕΚΠΑ, ανοίγοντας πανό που καλεί στο συλλαλητήριο της Τετάρτης 10/2. Το ίδιο απόγευμα συγκεντρώθηκαν δεκάδες φοιτητές και φοιτήτριες στον ιστορικό χώρο του Πολυτεχνείου στην Πατησίων, μετά από κάλεσμα που έκανε ο Σύλλογος Μεταπτυχιακών του ΕΜΠ.