Εκπαίδευση και νεολαία
Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο 10/2: Κλιμάκωση μέχρι την ανατροπή

Με νέο μεγάλο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Τετάρτη 10/2, στη 1μμ, στα Προπύλαια και πορεία στη Βουλή, κορυφώνεται η μάχη ενάντια στο νομοσχέδιο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη. Στάση εργασίας και κάλεσμα στο συλλαλητήριο έχουν ανακοινώσει η ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ. Η Ομοσπονδία των διοικητικών στα ΑΕΙ (ΟΔΠΤΕ) καλεί σε απεργία. Συλλαλητήρια θα γίνουν σε όλη τη χώρα. Είναι η μέρα που μέσα στο κοινοβούλιο θα ψηφίζονται ίσως οι μεγαλύτερες επιθέσεις στη δημόσια Παιδεία μεταπολιτευτικά. Γι' αυτό και ο αγώνας ενάντια στο νομοσχέδιο δεν σταματάει την ημέρα της ψήφισής του. 

Η συνέχεια και η κλιμάκωση ακόμα και μετά την ψήφιση του νομοσχέδίου ήταν και το βασικό αντικείμενο της συζήτησης, στη συνέλευση που κάλεσε το ΣΕΚ στις σχολές της Αθήνας, το μεσημέρι της Δευτέρας στη Νομική. Η κατεύθυνση που βγήκε από τη συνέλευση μπορεί να συνοψιστεί στα εξής: Οργάνωση του συλλαλητηρίου της Τετάρτης συγκροτώντας το μπλοκ που θα προβάλει τη συνέχεια και την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Νέο συλλαλητήριο ακόμα και με ψηφισμένο νόμο. Κάλεσμα για νέες γενικές συνελεύσεις την επόμενη εβδομάδα που θα ξεπερνούν τα γραφειοκρατικά κωλύματα που μπορεί να μπαίνουν από δυνάμεις του κινήματος. Προτάσεις για καταλήψεις των σχολών κι οργάνωση συζητήσεων κι εκδηλώσεων μέσα στις σχολές, προκειμένου “να ξαναφέρουμε τον κόσμο στις σχολές. Να ανασυγκροτήσουμε τη συλλογικότητα των φοιτητών που προσπαθεί να χτυπήσει με τη διατήρηση του λουκέτου η κυβέρνηση” όπως έβαλε χαρακτηριστικά μια τοποθέτηση.

Τη συζήτηση άνοιξε η Μαρία, φοιτήτρια στα ΕΜΜΕ τονίζοντας τη γενικευμένη προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση να χτυπήσει τον συνδικαλισμό είτε με το νομοσχέδιο της Κεραμέως, είτε με τις διώξεις συνδικαλιστών σε εργατικούς χώρους και συνέχισε βάζοντας τα βήματα για τη συνέχιση της μάχης ενάντια στο νομοσχέδιο αλλά και της καμπάνιας για ανοιχτές σχολές. “Ήταν καλή η προσπάθεια για να γίνουν παντού γενικές συνελεύσεις τις περασμένες εβδομάδες. Χρειάζεται όμως να συνεχίσουμε σε ακόμα περισσότερα σημεία και πιο αποφασιστικά. Χρειάζεται όσος κόσμος κι αν μαζεύεται να μπορεί να παίρνει αποφάσεις δράσης. Η μάχη να περάσει στα χέρια των φοιτητών και των φοιτητριών. Θα πάμε να βάλουμε παντού πρόταση για καταλήψεις, συνέχεια των κινητοποιήσεων ενάντια στο νομοσχέδιο, συμμετοχή στις απεργιακές μάχες της εργατικής τάξης όπως αυτή των υγειονομικών στις 16/2 και συμμετοχή του φοιτητικού κινήματος στην απεργιακή 8 Μάρτη, στην αντιρατσιστική 20 Μάρτη”.

Συνελεύσεις δράσης

“Ξεκινήσαμε πριν τέσσερις εβδομάδες 100-150 άτομα περικυκλωμένοι από μπάτσους στην πλ.Κοραή κι έχουμε φτάσει να κατεβαίνουν 10 χιλιάδες κόσμος στις διαδηλώσεις” θύμισε ο Αλέκος, φοιτητής στο ΠΑΔΑ. “Έσπασε η σιωπή και η τρομοκρατία που προσπάθησε να επιβάλει η κυβέρνηση και οι συνελεύσεις έπαιξαν ρόλο. Πρέπει να επιμείνουμε σε αυτό. Η δυναμική που υπάρχει να αξιοποιηθεί για τη συνέχεια του κινήματος. Να φύγει ο έλεγχος από τα χέρια των γραφειοκρατών και των προπέρσινων Δ.Σ. Θα κληθούμε να σπάσουμε το νομοσχέδιο σε κάθε σχολή και γι' αυτό θα πρέπει να προχωρήσουμε τη συσπείρωση που βλέπουμε στις σχολές” σημείωσε και υπερθεμάτισε για την ανάγκη συνελεύσεων που να παίρνουν αποφάσεις δράσης και να βγάζουν καταλήψεις.

“Χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη ενημέρωση των φοιτητών, ειδικά επειδή οι σχολές είναι κλειστές και δεν δίνεται η δυνατότητα να ενημερώνεται ο κόσμος μέσα στη σχολή του” σχολίασε ο Παναγιώτης από το ΕΜΠ. “Όποιος μαθαίνει τι σημαίνει αυτό το νομοσχέδιο, δεν υπάρχει περίπτωση να μη θέλει να κατέβει στο δρόμο” συνέχισε.

“Αν σπάσουμε το κλείσιμο των σχολών θα αρχίσει να σπάει όλη η λογική της καραντίνας που υγειονομικά δεν έχει καμία αξία και αποσκοπεί μόνο στην καταστολή. Η νεολαία πάντα έπαιζε το ρόλο του πυροκροτητή της εργατικής τάξης” σημείωσε η Μαρία από το ΕΚΠΑ.

Σε αυτό υπερθεμάτισε κι ο επόμενος σύντροφος που πήρε το λόγο. “Εχει ξεφύγει η μάχη από τα στενά φοιτητικά αιτήματα και έχει γίνει πιο συνολική ενάντια στην κυβέρνηση. Χάρη στη δράση του κινήματος έχει φτάσει η κυβέρνηση να έχει ρήγματα στο εσωτερικό της. Τα μεγάλα συλλαλητήρια δείχνουν ποιά είναι η δύναμη που μπορεί να τους ανατρέψει. Η κυβέρνηση φοβάται αυτή τη δύναμη και γι' αυτό περνάει αυτό το νομοσχέδιο αλλά στοχοποιεί και συνολικά τη νεολαία και την Αριστερά με πρόσχημα τον κορονοϊό, θεσπίζοντας απαγορεύσεις και κρατώντας χωρίς λόγο κλειστές τις σχολές για τους φοιτητές. Άλλωστε σε όλους τους υπόλοιπους τομείς τα πανεπιστήμια δουλεύουν, όπως τα ερευνητικά από τα οποία κερδοφορούν οι καπιταλιστές. Τα κρατούν όμως κλειστά για τον κόσμο που σπουδάζει για να εμποδίσουν την αντίσταση. Γι' αυτό και πρέπει να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις σε κάθε σχολή για να συνεχίσει το κίνημα και να τσακίσουμε το νομοσχέδιο ακόμα κι αν το ψηφίσουν την Τετάρτη”.


10 ΦΛΕΒΑΡΗ 
Όλοι-ες στα συλλαλητήρια!

Aθήνα Προπύλαια 1μμ
Θεσσαλονίκη Άγαλμα Βενιζέλου 12μεσ
Γιάννενα Περιφέρεια 12μεσ
Πάτρα Πλ. Αγίου Γεωργίου 12μεσ
Βόλος Θόλος 12μεσ
Ηράκλειο Πλ. Ελευθερίας 1μμ
Χανιά Πλ. Αγοράς 1μμ
Ξάνθη Κεντρική Πλατεία 12μεσ