Εκπαίδευση και νεολαία
Mαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικοί – Ενωμένοι στη μάχη

28/1, Αθήνα, Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Πλούσια ήταν η συζήτηση στην εκδήλωση των μαθητών Anticapitalista, στις 7/2, όπου άνοιξαν όλα τα ζητήματα σχετικά με την επίθεση της κυβέρνησης στην Παιδεία και την απάντηση του κινήματος. 

Ο Τζίμης Κυριαζόπουλος, μαθητής στο 22ο Λύκειο της Αθήνας μίλησε για το φιάσκο της τηλεκπαίδευσης και τους αποκλεισμούς από τη δημόσια Παιδεία που επιβάλλει η ΝΔ με τις πολιτικές της σε τεράστιες μερίδες μαθητών. “Η Κυβέρνηση έχει βρει τους πάντες απέναντί της με συλλαλητήρια που συγκετρώνουν περισσότερο κόσμο κάθε εβδομάδα. Θέλουμε τα σχολεία ανοιχτά. Όμως ανοίγουν με τους χειρότερους όρους και η απάντηση μας πρέπει να είναι η αντίσταση με καταλήψεις και κλιμάκωση του αγώνα. Έχουν τελειώσει τα παραμύθια ότι είμαστε δήθεν αρνητές της μάσκας. Όπως και στο παρελθόν, έτσι και τώρα μπορούμε να τους ρίξουμε» συμπληρώνει. 

Η Μαρία Ρίζου, φοιτήτρια στο ΕΚΠΑ μίλησε για τη μάχη που δίνουν οι φοιτητές με κλειστές τις σχολές τονίζοντας “τον καθοριστικό ρόλο που έπαιξαν οι μαθητές στο πανεκπαιδευτικό κίνημα με τις καταλήψεις του φθινοπώρου”, ενώ η Σταυρούλα Πανίδου, εκπαιδευτικός τόνισε πως πρόκειται για μια ολομέτωπη επίθεση που όμως βρίσκει μπροστά της μια ολομέτωπη αντίσταση. “Τέτοια μέτρα δεν έχουν καμία κοινωνική αποδοχή και γι’ αυτό επιτίθενται με καταστολή και αυταρχισμό. Αυτό που έδειξαν οι μαθητικές καταλήψεις αλλά και από πιο νωρίς οι κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών είναι μια τεράστια κατανόηση της ταξικής πόλωσης και είδαμε για πρώτη φορά όλη την κοινωνία συσπειρωμένη ενάντια στα μέτρα της κυβέρνησης. Γι’ αυτό ακριβώς και τα αιτήματα των καταλήψεων ήρθαν να δείξουν και την ταξικότητα της πανδημίας και οδήγησαν στα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια. Όμως χρειάζεται να οργανώσουμε καλύτερα την αντίσταση μας ώστε να έχει και μεγαλύτερη δύναμη. Πρέπει να κινηθούμε προς γενικές συνελεύσεις σε κάθε χώρο, μέσα από τα δίκτυα που πρωτοστατεί το ΣΕΚ, ώστε να δούμε γιατί μας αφορά το κάθε μέτρο αλλά και πως μπορούμε να παλέψουμε. Γι’ αυτό και έχει σημασία οι συνελεύσεις των εκπαιδευτικών να βγάλουν απεργία, γιατί το κομμάτι των εργαζόμενων έχει τη δυνατότητα να δυναμώσει τα υπόλοιπα κομμάτια και να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στην κυβέρνηση αλλά ακόμα και να θέσει τους όρους για την εκπαίδευση του μέλλοντος”.

Φίλιππος Κοντοδήμας
Μαθητές/τριες Anticapitalista