Καταπίεση και απελευθέρωση
Πάμε για μια 8 Μάρτη-σεισμό

Απεργοί καθαρίστριες από το νοσοκομείο Αγ. Σάββας στην κεφαλή της πορείας στις 8 Μάρτη 2019. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Στον δρόμο για την 8 Μάρτη 2021 οι μάχες πυκνώνουν -και όλες συνδέονται με την πάλη για την απελευθέρωση των γυναικών. Στον κατάλογο των σωματείων που καλούν σε απεργιακή κινητοποίηση και απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 2μμ προστέθηκε ο Σύλλογος Εργαζόμενων του νοσοκομείου Άγιος Σάββας και η ΠΟΣΠΕΡΤ. Η “Κίνηση για την απεργιακή 8 Μάρτη”, μαζί με κινήσεις και δίκτυα εργαζόμενων οργανώνουν εκδηλώσεις στις γειτονιές και τους χώρους εργασίας για να πάρει σάρκα και οστά μια μαζική απεργιακή κινητοποίηση.

Την καμπάνια των εκδηλώσεων ανοίγει ο χώρος των ΜΜΕ στις 19 Φλεβάρη, με την εκδήλωση-συζήτηση “#Me(dia)Too - Σεξουαλικές παρενοχλήσεις και ΜΜΕ”. Ανάμεσα στις ομιλήτριες είναι και η Ιωάννα Ηλιάδη, που πρόσφατα κατήγγειλε σεξουαλική επίθεση που δέχτηκε το 1994 από υφυπουργό από τον οποίο είχε πάρει συνέντευξη. Ακολουθεί εκδήλωση στον χώρο της ιδιωτικής Υγείας στις 21/2. Την Τρίτη 23/2 θα γίνει αντίστοιχη εκδήλωση με κέντρο το φοιτητικό κίνημα. Η δύναμη του #metoo σε συνδυασμό με την αυτοπεποίθηση των πανεκπαιδευτικών συλλαλητηρίων και τη συλλογικότητα των συνελεύσεων που επανεμφανίστηκαν παρότι οι σχολές είναι κλειστές, συντέλεσαν στο να υπάρξει ένα μεγάλο κύμα αποκαλύψεων και καταγγελιών και στα πανεπιστήμια. Μετά τις φοιτήτριες της Φιλοσοφικής του ΑΠΘ, πάνω από 70 καταγγελίες έχει λάβει η Φοιτητική Πρωτοβουλία Καταγραφής Παρενοχλήσεων στην ΑΣΚΤ. Η μάχη ενάντια στην εφαρμογή του νέου νόμου Χρυσοχοΐδη – Κεραμέως, που βάζει ταξικούς φραγμούς στη φοίτηση και προβλέπει πανεπιστημιακή αστυνομία, θα είναι καθοριστική για τη δυνατότητα να μπορούν τα θύματα να καταγγέλλουν και να δικαιώνονται για τις παρενοχλήσεις, αλλά και για να προστατεύονται από αυτές.

Την ίδια ημέρα 23/2, θα πραγματοποιηθεί και η εκδήλωση των εκπαιδευτικών. Η εκπαίδευση είναι ένας ακόμη χώρος που οι συνθήκες εργασίας των γυναικών είναι σκληρές. Μεγάλο ποσοστό των εργαζόμενων είναι αναπληρώτριες, κι αυτό σημαίνει δουλειά σε παραπάνω από ένα σχολεία και λιγότερα εργασιακά δικαιώματα. Επιπλέον, αν και οι γυναίκες αποτελούν την πλειονότητα των εργαζόμενων, είναι πολύ λιγότερες σε διευθυντικές θέσεις. Η τηλεκπαίδευση έχει σημάνει διάλυση του ωραρίου εργασίας και επιφόρτιση των σπιτιών, άρα κυρίως των γυναικών της εργατικής τάξης, με την εκπαίδευση των παιδιών.

Η “Καμαριέρα – Αντικαπιταλιστική κίνηση στον επισιτισμό” οργανώνει εκδήλωση στις 23/2 με τίτλο “Από τον Στρος Καν στην Μπεκατώρου. Οι εργάτριες στον επισιτισμό και τον τουρισμό παλεύουν ενάντια στις διακρίσεις, τον σεξισμό και τους βιασμούς”. Ο επισιτισμός είναι ένας από τους χώρους με τα μεγαλύτερα ποσοστά σεξουαλικής παρενόχλησης. Και δεν είναι τυχαίο που στον χώρο αυτό είναι τεράστια τα ποσοστά επισφαλούς εργασίας. Όπως αναφέρει η “Καμαριέρα”, οι εργάτριες και εργάτες του επισιτισμού παλεύουν για: “Ίση αμοιβή, συλλογικές συμβάσεις με αυξήσεις. Επιθεώρηση εργασίας ανοιχτή, για καταγγελίες για ζητήματα παρενόχλησης. Επιπλέον επίδομα για έγγυες και μητέρες που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας”.

Να γίνει η οργή δύναμη

Στις 25 Φλεβάρη τη σκυτάλη θα πάρει ο χώρος των καλλιτεχνών, όπου το #metoo έχει πάρει τις μεγαλύτερες διαστάσεις, αλλά και το κίνημα έχει ξαναβγεί μαζικά και ορμητικά στους δρόμους. Η Ανατρεπτική Συσπείρωση Ηθοποιών καλεί στην εκδήλωση σε ανακοίνωση με την οποία επιπλέον αναφέρει μεταξύ άλλων: 

“Το ΣΕΗ και όλα τα σωματεία του κλάδου χρειάζεται να πάρουν άμεσα πρωτοβουλίες έτσι ώστε αυτό το ξέσπασμα να σημάνει ότι θα ξηλώσουμε από τον κλάδο τους σεξιστές και τους ισχυρούς και πλούσιους φίλους τους. Δεν είμαστε ούτε δικαστήρια, ούτε οι λύσεις βρίσκονται μονάχα στα πειθαρχικά. Αυτά καλά θα κάνουν να διαγράψουν από το σωματείο τους σεξιστές, γιατί δεν είμαστε «συνάδελφοι» με σεξιστές ρατσιστές, φασίστες. Τα σωματεία μας πρέπει να εξασφαλίσουν ότι θα γίνει η οργή δύναμη, για να επιβάλλουμε συλλογικές συμβάσεις και κατακτήσεις που θα αποτρέψουν τους όποιους επίδοξους βιαστές. Ότι θα ξηλώσουμε την κυβέρνηση που στηρίζει και οργανώνει τις πολιτικές που γεννάνε αυτά τα φαινόμενα. Χρειαζόμαστε άμεσα Γενική Συνέλευση του κλάδου όπου όλη αυτή η οργή να γίνει δράση για να προχωρήσουμε μπροστά. Να αποφασίσουμε από τώρα, όλα τα σωματεία, την συμμετοχή μας στη Φετινή απεργιακή 8 Μάρτη. Να ξεκινήσουμε να την οργανώνουμε για να βουλιάξει η πλατεία Κλαυθμώνος στις 2 το μεσημέρι από τις χιλιάδες γυναίκες και άντρες που είναι αποφασισμένες/οι, να σταματήσουν αυτήν την σαπίλα που αναδύει η κυβέρνηση και ο καπιταλισμός”.

Στο νοσοκομείο Άγιος Σάββας θα γίνει εκδήλωση στις 26 Φλεβάρη και θα είναι ένα ακόμα βήμα κλιμάκωσης του αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες, όχι μόνο για να μην περάσει η εκδικητική συνδικαλιστική δίωξη του προέδρου του Συλλόγου, Κ. Καταραχιά, αλλά και για την υπεράσπιση της δημόσιας και δωρεάν Υγείας. Παράλληλα με τις μάχες για την Υγεία και τον συνδικαλισμό, ο Σύλλογος Εργαζόμενων του Άγιου Σάββα δίνει και τις πολιτικές μάχες, ανάμεσα σε αυτές και η μάχη ενάντια στη γυναικεία καταπίεση και τον σεξισμό. Στην πρώτη απεργιακή 8 Μάρτη, το 2019, στην κεφαλή της πορείας βρίσκονταν οι καθαρίστριες του Άγιου Σάββα, που πάλευαν για να σώσουν τις δουλειές τους.

Οι μάχες όλων αυτών των χώρων δείχνουν ότι η καρδιά του γυναικείου κινήματος χτυπάει στην υπεράσπιση των εργατικών δικαιωμάτων, των θέσεων εργασίας και της δημόσιας Υγείας και Παιδείας ενάντια στις περικοπές και τις ιδιωτικοποιήσεις της Νέας Δημοκρατίας. Χτυπάει επίσης στη μάχη για να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπου έγκυες προσφύγισσες δεν έχουν παρακολούθηση από γιατρό, ή μητέρες νεογέννητων μωρών αγωνίζονται για να τα προστατέψουν από το κρύο. Οι προσφύγισσες που κατέβηκαν με τα παιδιά τους στα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια συνδέουν όλες τις μάχες: ενάντια στον ρατσισμό, ενάντια στον σεξισμό, ενάντια στον Χρυσοχοΐδη και την Κεραμέως.

Οι αποκαλύψεις για τις σεξουαλικές παρενοχλήσεις, που αυξάνονται με εκθετικούς ρυθμούς, δείχνουν το βάθος της σαπίλας αυτού του συστήματος. Τόσα χρόνια οι θύτες βασίζονται στην ανάγκη των επισφαλώς εργαζόμενων για τη δουλειά τους, στην ανάγκη των φοιτητριών να τελειώσουν γρήγορα το πτυχίο, στην ανάγκη των γυναικών για μια στέγη. Η έκρηξη του κινήματος για να σωθούν ζωές μέσα στην πανδημία δίνει διπλή ώθηση στις καταγγελίες και δίνει και την προοπτική για το πώς θα νικήσουμε.

Η “Κίνηση για την Απεργιακή 8 Μάρτη” κυκλοφόρησε αφίσα, προκήρυξη και αυτοκόλλητο για την απεργιακή κινητοποίηση. Επικοινωνήστε με τη σελίδα της Κίνησης στο facebook (fb.me/apergiaki8marti) ή στείλτε mail στο kinhsh8marth@gmail.com για να προμηθευτείτε τα υλικά και να ενισχύσετε.

Εκτός από τους χώρους εργασίας, εκδηλώσεις θα γίνουν και μια σειρά γειτονιές της Αθήνας και σε άλλες πόλεις. Περισσότερες πληροφορίες στη σελ. 17.