Εκπαίδευση και νεολαία
Το ποτάμι πίσω δεν γυρνά

10/2, Αθήνα. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

11/2, Αθήνα. Φωτό:  Στέλιος Μιχαηλίδης

 

Με ένα διήμερο μαζικών διαδηλώσεων σε όλη τη χώρα κορυφώθηκε ο αγώνας του φοιτητικού και εκπαιδευτικού κινήματος, ενάντια στο νόμο Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη.

Την Τετάρτη 10/2 το ραντεβού είχε δοθεί στη 1μμ στα Προπύλαια. Η Πανεπιστημίου είχε κλείσει από χιλιάδες διαδηλωτές ήδη μισή ώρα πριν το κάλεσμα. Φοιτητικοί σύλλογοι, μαθητές και μαθήτριες από σχολεία της Αθήνας, σωματεία εκπαιδευτικών και πλήθος συλλογικοτήτων έδωσαν το παρών. Ανάμεσά τους το ΣΕΚ στις σχολές, οι Μαθητές/τριες Anticapitalista και το Δίκτυο Εκπαιδευτικών “Η Τάξη μας” και η Εναλλακτική Παρέμβαση Δικηγόρων. 

«Με τις μεγάλες διαδηλώσεις σήμερα κι όλες τις τελευταίες εβδομάδες έχουμε κάνει ξεκάθαρο τι θέλουμε και τι δεν θέλουμε σε σχέση με τα πανεπιστήμιά μας. Δεν θέλουμε οι σχολές μας να είναι μικρές φυλακές με μπάτσους να περιπολούν», μας είπε η Σήλια, φοιτήτρια Φιλοσοφικής. «Ψηφίζεται ένα νομοσχέδιο στο οποίο αντιτίθεται το σύνολο σχεδόν της πανεπιστημιακής κοινότητας. Χρειάζεται να συνεχίσουμε στο δρόμο. Η αντίσταση δεν θα γίνει πίσω από τους υπολογιστές. Θα συνεχίσουμε με διαδηλώσεις και κάθε μέσο μέχρι να το πάρουν πίσω, είτε αυτή, είτε οποιαδήποτε κυβέρνηση. Δεν θα εφαρμοστεί και θα ανατραπεί. Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για συνελεύσεις στις σχολές και αγωνιστικές αποφάσεις».

Στα συνθήματά τους οι φοιτητές και οι φοιτήτριες θύμιζαν προηγούμενα μεγάλα κινήματα όπως του 1979 που ένα μεγάλο κίνημα καταλήψεων ανέτρεψε ψηφισμένο νόμο του Καραμανλή και του 2006-07 όπου τα σχέδια της κυβέρνησης ΝΔ για αναθεώρηση του α.16, σκόνταψαν πάνω στις φοιτητικές καταλήψεις και τις διαδηλώσεις.

Στα συνθήματα ξεκαθαρίστηκε και η εικόνα που έχει η νεολαία για την κυβέρνηση και τους υπουργούς της. Ξανά και ξανά το σύνθημα «Φασίστα – σκουπίδι – Χρυσοχοΐδη» ακούστηκε από χιλιάδες στόματα, εκφράζοντας την οργή των φοιτητών/τριών για τον υπουργό των μπάτσων και τους άντρες του. Κι όχι άδικα. Όταν η πορεία έφτασε στο Σύνταγμα, τα ΜΑΤ επιτέθηκαν με χημικά, ξύλο και συλλήψεις χωρίς να καταφέρουν να διαλύσουν τη διαδήλωση που παρέμεινε για αρκετή ώρα στο σημείο φωνάζοντας συνθήματα. Από τα γκλοπ και τις ασπίδες των αντρών του Χρυσοχοΐδη δεν γλίτωσαν ούτε οι φωτορεπόρτερ. Οι διαδηλωτές ήρθαν ξανά αντιμέτωποι με τη βία των μπάτσων στην Ομόνοια όταν η πορεία έφτασε στο τέλος της. Σίγουρα η οργή είναι ακόμα μεγαλύτερη από το μεσημέρι της Τετάρτης χάρη στις εικόνες και τις μαρτυρίες από φοιτήτριες με σπασμένα κόκκαλα χτυπημένες με γκλομπ και… πυροσβεστήρες(!), με δικυκλιστές μπάτσους να πατάνε κόσμο που έχει συλληφθεί και βρίσκεται στο έδαφος, μέχρι και τον ξυλοδαρμό και τη σύλληψη ενός 60χρονου περαστικού.

«Η ΕΛ.ΑΣ βγήκε και δικαιολογήθηκε ότι πρώτα απειλήθηκε και μετά έδρασε. Πώς δέχονται άραγε απειλή οι μπάτσοι που είναι φορτωμένοι με δακρυγόνα, γκλομπ κτλ και απέναντι τους έχουν το άοπλο μαζικό κίνημα των φοιτητών και των μαθητών;» δήλωσε η Βίκυ, φοιτήτρια στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο. «Προφανώς η ίδια η κυβέρνηση απειλείται από την οργή του κινήματος που δεν διστάζει να βγαίνει στους δρόμους καθημερινά και να παλεύει όχι μόνο για δημόσια δωρεάν Υγεία και Παιδεία, αλλά για να πέσει η Νέα Δημοκρατία. Όση καταστολή, όσα δακρυγόνα και κρότους λάμψης να μας ρίχνουν, το κίνημα δεν τρομοκρατείται». 

Μέχρι τη Νίκη

«Την επόμενη μέρα κατεβήκαμε στο δρόμο πάλι χιλιάδες υποστηρίζοντας τους καλλιτέχνες και μετά παραμείναμε για ώρες έξω από τη Βουλή την ώρα που ψηφιζόταν το νομοσχέδιο φωνάζοντας: τα βρίσκουν δεν τα βρίσκουν μέσα στη Βουλή η μόνη αντιπολίτευση είμαστε εμείς», συνέχισε η Βίκυ.

Πράγματι, το επόμενο απόγευμα το ποτάμι των φοιτητών/τριών πλημμύρισε ξανά τους δρόμους από τα Προπύλαια μέχρι τη Βουλή. Το νομοσχέδιο ψηφιζόταν από μια απομονωμένη κυβέρνηση, παρέα με τις ακροδεξιές ψήφους του Βελόπουλου. Απ’ έξω, ο δρόμος μπροστά από το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη παρέμενε γεμάτος για ώρες από χιλιάδες διαδηλωτές/τριες. Η συζήτηση για την επόμενη ημέρα ήταν κυρίαρχη.

«Είμαστε στους δρόμους εδώ κι ενάμιση μήνα για να βάλουμε φρένο στο νομοσχέδιο που πάνε να περάσουν σήμερα. Δίνουμε μια μεγάλη μάχη για όλους τους φοιτητές και τις φοιτήτριες που θέλουν να έχουν μια σωστή Παιδεία. Σήμερα η φωνή μας περνάει τα τείχη της Βουλής και χρειάζεται η συνέχεια να μας βρει στους δρόμους για να ανατρέψουμε το νομοσχέδιο» δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Ιάσονας, φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

«Η κυβέρνηση μπορεί να προχωρά σε νέο λοκνταουν μέσα στο λοκνταουν αλλά τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει τους αγώνες της νεολαίας… Ο νόμος είναι καταδικασμένος να καταργηθεί. Δεν θα εφαρμοστεί, θα τον ανατρέψουμε. Να συνεχίσουμε την συγκρότηση μας σε κάθε σχολή. Συνεχίζουμε την προσπάθεια για γενικές συνελεύσεις και κινητοποιήσεις.  Νέο ραντεβού στο πλευρό των εργαζόμενων στην Υγεία που απεργούν. Οι αγώνες μας είναι η μοναδική ελπίδα για να απαλλαγούμε από την κυβέρνηση και το σύστημα που σκορπά τον θάνατο για τα κέρδη μια θλιβερής μειοψηφίας. Είμαστε χιλιάδες, έχουμε δίκιο, θα κερδίσουμε» σημειώνει μεταξύ άλλων το ΣΕΚ στις σχολές. 

Μαζικά ήταν τα συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα, από τη Θεσσαλονίκη, την Ξάνθη και τα Γιάννενα, μέχρι το Βόλο και τις πόλεις της Κρήτης. Στα περισσότερα σημεία μαζί με τους φοιτητικούς συλλόγους διαδήλωσαν σωματεία εργαζομένων δίνοντας ευρύτερα χαρακτηριστικά στη μάχη ενάντια στο νομοσχέδιο. 

Ωστόσο το πιο αισιόδοξο παράδειγμα έρχεται από το Ναύπλιο. Εκεί, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες της σχολής Καλών Τεχνών από τις 8/2 έχουν προχωρήσει σε κατάληψη της σχολής τους και την έχουν μετατρέψει σε κέντρο αγώνα ενάντια στην κυβέρνηση. Η σχολή ξαναπέκτησε ζωή μετά από σχεδόν έναν χρόνο λουκέτου και τηλεμαθημάτων, γεγονός που έχει λειτουργήσει σαν πόλος έλξης για όποιον θέλει να παλέψει ενάντια στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Καλούν και τους φοιτητικούς συλλόγους όλης της χώρας να μετατρέψουν τις σχολές τους σε κέντρα αγώνα και να προχωρήσουν σε κατάληψη “ενάντια στην κατάληψη των πανεπιστημίων από την κυβέρνηση”, όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Σε αυτό το μήκος κύματος κινείται και το κάλεσμα των φοιτητών και φοιτητριών του ΣΕΚ στις σχολές. Όπως μας είπαν χαρακτηριστικά: «διεκδικούμε να συνεχίσουν οι συνελεύσεις, να πάρουμε τις σχολές στα χέρια μας, να διεκδικήσουμε το άνοιγμα τους κάτω από τον έλεγχο του φοιτητικού κινήματος και των εργαζομένων μέσα σε αυτές. Δεν είναι ώρα για συγκράτηση δυνάμεων αλλά να συνεχίσει να ξετυλίγεται η δυναμική των μεγάλων διαδηλώσεων με τις πολλές χιλιάδες να καταλαμβάνουν τους δρόμους. Στην Αθήνα μπαίνουν εκ νέου γενικές συνελεύσεις και συζητήσεις σε μια σειρά από σχολές και για αυτή την εβδομάδα. Είναι μια προσπάθεια που την στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Την Τρίτη 16/2 ήταν προγραμματισμένη ανοιχτή συζήτηση-συνέλευση στο Πάντειο. Στο ΠΑΔΑ συνελεύσεις σε όλες τις σχολές ξανά την Παρασκευή 19/2. Επίσης τέτοιες διαδικασίες υπάρχουν και σε άλλες πόλεις όπως ο Βόλος. Οι ηλεκτρολόγοι που έκαναν συνέλευση και την προηγούμενη εβδομάδα με απαρτία και είναι η σχολή που οργανώνει τις διαδηλώσεις, έχουν ξανά νέα γενική συνέλευση την Τρίτη 16/2 και καλούν σε νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 18/2 στις 12.30 στο Θόλο».

 

Ναύπλιο. Φωτό: Κέντρο Αγώνα Καλών Τεχνών Ναυπλίου