Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Ξεδιπλώνεται η καμπάνια 20Μ

Με διαδικτυακές εκδηλώσεις στη Δράμα, στον Πειραιά, Ανατολική Θεσσαλονίκη,  Πετράλωνα, Περιστέρι και Μαρούσι αλλά και με μια δυναμική συγκέντρωση μπροστά από το στρατόπεδο του Ελαιώνα συνεχίστηκε αυτό το Σαββατοκύριακο η καμπάνια για τη Διεθνή Μέρα Δράσης ενάντια στον Ρατσισμό και τον Φασισμό στις 20 Μάρτη.

Στα πάνελ των ομιλητών βρέθηκαν δάσκαλοι και καθηγητές, δικηγόροι, γιατροί, συνδικαλίστριες, πανεπιστημιακοί, πρόσφυγες από τα καμπ, φοιτητές, δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι συλλόγων γονέων. Μεγάλος αριθμός παρακολούθησαν τις συζητήσεις μέσω zoom και εκατοντάδες ακόμα μέσω της σελίδας της ΚΕΕΡΦΑ στο Facebook.

Κοινό παρονομαστή όλων των ομιλιών και παρεμβάσεων αποτέλεσαν τόσο η επιθετική ρατσιστική πολιτική της κυβέρνησης μέσω των αποκλεισμών των προσφύγων από την πρόσβαση σε εκπαίδευση, Υγεία και ανθρώπινες συνθήκες ζωής και στέγασης όσο και η σημασία της 20 Μάρτη ως κεντρικής μάχης ενάντια σε αυτές τις πολιτικές. Οι εκδηλώσεις κατέληξαν σε προγράμματα δράσης με εξορμήσεις και πικετοφορίες σε γειτονιές και σε στρατόπεδα προσφύγων, που δημοσιεύουμε στη σελίδα 17.

Στην εκδήλωση της ΚΕΕΡΦΑ Βορείων Αθήνας μεταξύ των ομιλητών ήταν ο Τζαχέντ, πρόσφυγας από τη Μαλακάσα: “Είμαι στην Ελλάδα από τον Δεκέμβρη του 2019 και μόλις τον Γενάρη του 2021 κατάφερα να πάρω κάρτα αιτούντος και ΠΑΑΥΠΑ. Έχω σπουδάσει ιατρική και έχω στείλει το βιογραφικό μου σε δεκάδες θέσεις, καθώς και το πτυχίο μου στο Υπουργείο Παιδείας αλλά δεν έχω λάβει καμία απάντηση. Στο στρατόπεδο έχουμε οργανώσει τάξεις σε κοντέινερ, με πρόγραμμα αγγλικών, υπολογιστών κ.ά και διδάσκουμε οι ίδιοι. Τα μικρά παιδιά πήγαν σχολείο για λιγότερο από 2 εβδομάδες φέτος. Αν και υπάρχουν πολλά μαθήματα και τα παιδιά μαθαίνουν πολλά τώρα μας ζητάνε να παρακολουθούν online. Αυτό δεν γίνεται στο στρατόπεδο. Μαθαίνω ότι η κυβέρνηση έκανε προσλήψεις στην αστυνομία. Αυτός ο πόλεμος όμως δεν είναι πόλεμος που γίνεται με τα όπλα, είναι πόλεμος στη σφαίρα της βιολογίας, άρα η άμυνά μας είναι οι προσλήψεις στους γιατρούς. Θα στηρίξω την 20 Μάρτη και θα διαδηλώσω κι εγώ για ανοιχτές πόλεις”.

Η Μαρία Μπολοβίνα κοινωνική λειτουργός και ψυχαναλύτρια στο ΨΝΑ Δρομοκαΐτειο ομιλήτρια στην εκδήλωση των τοπικών ΚΕΕΡΦΑ Πετραλώνων-Θησείου-Ταύρου και Νέου Κόσμου-Κουκακίου είπε μεταξύ άλλων πως: “Από το 2019 έχουμε γίνει μάρτυρες μια θεσμικής στιγματοποίησης των προσφύγων σε επίπεδο υπηρεσιών και νομοθέτησης. Το 2019 καταργήθηκε από τη μία το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ, μιας πολύ σημαντικής δομής για την απεξάρτηση των τοξικοεξαρτημένων ανθρώπων και από την άλλη σταμάτησε η έκδοση ΑΜΚΑ για τους αιτούντες άσυλο. Αποκλείστηκαν από μια σειρά από επιδόματα τροποποιώντας τα κριτήρια λήψης τους”. Συνέχισε μιλώντας για το πώς η διαχείριση της πανδημίας έχει εκτοξεύσει τις ψυχικές διαταραχές και τις εξαρτήσεις. “Η κλινική κατάθλιψη ξέρουμε πως αγγίζει τουλάχιστον το 13% ενώ στα λύματα της Ψυτάλλειας έχει βρεθεί τετραπλασιασμός ιχνοστοιχείων από ψυχοτρόπα”. Έκλεισε την ομιλία της με παραδείγματα από το πως τα κινήματα για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων και το Black Lives Matter έχουν “εξελίξει τις ίδιες τις επιστήμες” αναγκάζοντας το μεγαλύτερο συνέδριο του Ιατρικού Συλλόγου της Αμερικής να βγάλει την ομοφυλοφιλία από τον κατάλογο των ψυχικών διαταραχών και αντίστοιχα την Αμερικάνικη Ψυχιατρική Εταιρεία να ζητήσει συγνώμη από τους μαύρους για τις ρατσιστικές συμπεριφορές που έχουν αντιμετωπίσει.

Παραβίαση

Στη συνέχεια ο Ευάγγελος Παπακωνσταντίνου, δικηγόρος στα καμπ Ελαιώνα και Μαλακάσας μίλησε για την συστηματική “παραβίαση της αρχής της μη επαναπροώθησης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό» που έχει γίνει όπως είπε «επίσημη κρατική πολιτική η οποία δεν είναι ανεξάρτητη από το πως η Ευρωπαϊκή Ένωση διαχειρίζεται το προσφυγικό”. Μίλησε στη συνέχεια για “το παιχνίδι με τις λέξεις” που επιχειρείται με τις κατηγοριοποιήσεις σε ευάλωτους και μη ευάλωτους πρόσφυγες, σε προσφυγικό και μεταναστευτικό πρόβλημα αλλά και την “βάπτιση” χωρών όπως η Λιβύη σε “ασφαλείς χώρες”. Σύμφωνα με τον δικηγόρο ακόμα και η έννοια της αλληλεγγύης έχει χάσει το νόημα της όταν χρησιμοποιείται από την ΕΕ καθώς ως «δοκιμαζόμενος» παρουσιάζεται πλέον όχι ο πρόσφυγας αλλά η ίδια η ΕΕ. “Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εργαλειοποίηση των προσφύγων ως εχθρό, «άλλο» και εθνικό κίνδυνο, ενισχύοντας έτσι την ακροδεξιά και τους φασίστες”.

Στην εκδήλωση της ΚΕΕΡΦΑ Ανατολικής Θεσσαλονίκης, ο πανεπιστημιακός Γιώργος Τσιάκαλος έδωσε την πραγματική εικόνα των μεταναστευτικών ροών στην Ευρώπη. “Σύμφωνα με τα στοιχεία των ευρωπαϊκών στατιστικών υπηρεσιών η Ευρώπη έχει 447 εκατομμύρια κατοίκους εκ των οποίων μόνο το 0,6% είναι πρόσφυγες. Οι αντίστοιχοι αριθμοί στο Λίβανο είναι 13,4%, στην Ιορδανία 6,4% … ακόμα και στην Αιθιοπία είναι 0,7%. Το 2019 ήρθαν στην ΕΕ 2.200.000 μετανάστες εκ των οποίων οι 900.000 έφυγαν για αλλού. Έμειναν δηλαδή 1.300.000, αριθμός απαραίτητος για να αντισταθμιστεί η μείωση του Ευρωπαϊκού πληθυσμού κατά 500.000 την ίδια περίοδο.» Την ίδια σχεδόν περίοδο, συνέχισε, «πήραν άδεια παραμονής περίπου 760.000 Ουκρανοί και άλλες 100.000 από την Κίνα. Η Ευρώπη τους δέχτηκε ακριβώς γιατί τους χρειάζεται, κάποιους σαν ειδικευμένους και άλλους σαν ανειδίκευτους εργάτες. Στη Μεσόγειο όμως από όπου πέρασαν μόνο 100.000 άνθρωποι, υπήρχαν πλοία της FRONTEX, του ΝΑΤΟ και των λιμενικών δυνάμεων για να τους αποτρέψουν». Κατέληξε λέγοντας πως “φαίνεται ότι η ΕΕ εφαρμόζει μια ρατσιστική πολιτική που αποκλείει αυτούς που βομβαρδίζει και στους οποίους έφερε τη ‘δημοκρατία και την ασφάλεια'”.

Από τη Δράμα, όπου πρόσφατα αστυνομικοί του ΠΡΟΚΕΚΑ στο Παρανέστι χτύπησαν βίαια μετανάστες επειδή διαμαρτυρήθηκαν, ο Δημήτρης Ζώτος, δικηγόρος των θυμάτων είπε πως “στο Παρανέστι κρατούνται άνθρωποι που δεν έχουν κάνει κανένα αδίκημα, δεν τους έχει δικάσει κανένα δικαστήριο και δεν γνωρίζουν καν τον χρόνο τον οποίο θα κρατηθούν. Βρίσκονται εκεί με μια απλή απόφαση ενός αστυνομικού διευθυντή. Με νομικίστικα κόλπα μπορεί ο ανώτερος χρόνος να φτάσει και τους 36 μήνες. Οι λόγοι κράτησης έχουν διευρυνθεί με το νόμο 4636 του '19 έτσι ώστε η κράτηση να αποτελεί πλέον τον κανόνα.”

Ο Γιάννης Πατζανακίδης, επίσης δικηγόρος συμπλήρωσε πως “με βάση τον νόμο, ο αστυνομικός διοικητής υποκαθιστά τον δικαστή. Η δυνατότητα προσφυγής του κρατούμενου υπάρχει, αλλά θα πρέπει να του οριστεί δικηγόρος. Ο κατάλογος της δωρεάν νομικής βοήθειας στη Θράκη περιλαμβάνει όμως μόνο δύο δικηγόρους και άρα οι περισσότεροι μένουν ακάλυπτοι”. Ανέφερε δε την εξοργιστική περιπέτεια ενός κρατουμένου, υπηκόου Αλβανίας, ο οποίος βρισκόταν για 26 χρόνια στην Ελλάδα από ηλικία 9 μηνών, με πατέρα ο οποίος έχει λάβει ελληνική υπηκοότητα και με κόρη και σύζυγο Ελληνίδες, ο οποίος βρέθηκε να κρατείται γιατί δεν είχε μπορέσει να ανανεώσει την άδεια παραμονής του.

Προσφυγόπουλα στα σχολεία

Ο Γιώργος Γαλάνης μέλος του Συλλόγου Δασκάλων Πειραιά “Η Πρόοδος” μίλησε στην εκδήλωση της ΚΕΕΡΦΑ Πειραιά και θύμισε τις μάχες που έδωσε το εκπαιδευτικό κίνημα το 2016-17 για να πάνε τα προσφυγόπουλα στα σχολεία, συγκροτώντας ένα πλατύ μέτωπο στις γειτονιές του Πειραιά. “Η αντιπαράθεση ήταν σκληρή και δεν έγινε μόνο με ιδεολογικούς όρους αλλά και με σωματικούς” είπε θυμίζοντας τις σκηνές με τους δασκάλους που είχαν πετάξει έξω το Λαγό από ένα σχολείο. Έτσι “την επόμενη σχολική χρονιά τα παιδιά αυτά έρχονταν κανονικά στο σχολείο, με μισθωμένα λεωφορεία και παρακολουθούσαν μαθήματα στις τάξεις υποδοχείς”. Στη συνέχεια μίλησε για τα τμήματα υποδοχής που λειτουργούν στην ευρύτερη περιοχή για τα παιδιά από το στρατόπεδο του Σχιστού και άλλων προσφύγων αλλά και Ρομά. “Φαίνεται πως η εκπαίδευση αυτών των παιδιών είναι πολύ καλύτερα από ότι στις άλλες διευθύνσεις και στα άλλα καμπ. Το φετινό σχολικό έτος τα προσφυγόπουλα αντί για 6 μήνες έχουν παρακολουθήσει 33 μέρες μαθημάτων λόγω των κλεισιμάτων και άλλων γραφειοκρατικών διαδικασιών. Δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον για την πρόσβαση τους στην τηλεκπαίδευση. Στα πλαίσια των ευρωπαϊκών πολιτικών για το προσφυγικό η ελληνική κυβέρνηση των Άδωνι και Βορίδη είναι στο χειρότερο δυνατό σημείο αφού η λογική τους είναι ‘να τους κάνουμε τη ζωή πατίνι'”, σημείωσε. “Στις λαϊκές γειτονιές του Πειραιά αυτά τα παιδιά δεν αποτελούν πλέον ούτε θέμα συζήτησης, ούτε πρόβλημα για τους γονείς. Κανένας σύλλογος γονέων ή μεμονωμένος γονιός δεν έχει θέσει κάποιο θέμα. Αυτή η νίκη δεν είναι μόνιμη. Μένει να διεκδικήσουμε ίσα δικαιώματα για αυτά τα παιδιά. Αυτές οι συζητήσεις συμβάλλουν σημαντικά σε αυτή την κατεύθυνση”.

 

20 Μάρτη 
Διαδηλώσεις πανελλαδικά

Αθήνα: Ομόνοια 3μμ
Θεσσαλονίκη: Άγαλμα Βενιζέλου 12μεσ
Πάτρα: πλ. Γεωργίου 12μεσ
Γιάννενα: Περιφέρεια 12μεσ
Βόλος: πλ. Αγίου Νικολάου 1μμ
Χανιά: πλατεία Αγοράς 12μεσ
Ηράκλειο: πλ. Ελευθερίας 12μεσ
Ξάνθη: κεντρική πλατεία 12μεσ