Πολιτισμός
Πάμπλο Χασέλ: Όχι στην λογοκρισία

Αν απορεί κανείς γιατί ξεσηκώθηκε ο κόσμος της Τέχνης για τον λογοκριτικό τρομονόμο που πήγε να κατεβάσει η κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα, δεν έχει παρά να κοιτάξει στο Ισπανικό κράτος και την υπόθεση του καταλανού ράπερ Πάμπλο Χασέλ.

Ο αριστερός ράπερ έχει καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης για τους μαχητικούς του στίχους που κατέγγειλαν τον βασιλιά και την καταστολή του κινήματος για την καταλανική ανεξαρτησία από το ισπανικό κράτος. Σύμφωνα με το δικαστήριο οι στίχοι του «ενθάρρυναν τη βία και προσέβαλαν τον θρόνο». 

Τη Δευτέρα 15/2 ο Χασέλ μαζί με συμπαραστάτες έκαναν κατάληψη στο πανεπιστήμιο της Λιέϊδα μέχρι το πρωί της επόμενης ημέρας όταν αστυνομικές δυνάμεις εισέβαλαν στο πανεπιστήμιο και συνέλαβαν τον ράπερ.

«Τελευταία επικοινωνία πριν από τη φυλάκισή μου. Σήμερα είμαι εγώ, αύριο μπορεί να είσαι εσύ που καταγγέλλεις τους ένοχους που κατέστρεψαν τόσες ζωές. Διακυβεύονται οι ελευθερίες μας, μην το παίρνετε ελαφρά. Είναι δυνατή η νίκη μας» έγραψε στο τουίτερ πριν τη σύλληψή του.

Εκατοντάδες καλλιτέχνες και προσωπικότητες έχουν εκφράσει τη συμπαράστασή τους ανάμεσά τους και γνωστά ονόματα όπως ο Πέδρο Αλμοδόβαρ και ο Χαβιέρ Μπαρδέμ.