Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
20/2/20 - Πλατεία Αμερικής: Αντιφασιστική κινητοποίηση

20/2/21, Πλ. Αμερικής

Αντιφασιστική-αντιρατσιστική συγκέντρωση-εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου 20/2 στην Πλ.Αμερικής – ακριβώς ένα μήνα πριν από τη Διεθνή μέρα ενάντια στον φασισμό και τον ρατσισμό στις 20 Μάρτη - ενώ ακολούθησε και πικετοφορία στους γύρω δρόμους που κατέληξε μέσω Φωκίωνος Νέγρη στην πλ. Κυψέλης. 

Δεκάδες κάτοιοι της περιοχής συμμετείχαν στην κινητοποίηση που έγινε μετά από κάλεσμα της ΚΕΕΡΦΑ Κυψέλης-Πατησίων-Γαλατσίου, της Κοινότητας του Καμερούν, της Κατάληψης Πάτμου και Καραβία, του Στεκιού Αλληλεγγύης Κυψέλης, Μυρμήγκι», με κεντρικά αιτήματα: «Όχι στην προκλητική αποφυλάκιση του χρυσαυγίτη Παπαβασιλείου, στη φυλακή οι νεοναζί, ανοιχτές γειτονιές σε πρόσφυγες και μετανάστες, όλα τα προσφυγόπουλα στα σχολεία». 

Τέσσερις μήνες μετά την ιστορική καταδίκη της Χρυσής ο χρυσαυγίτης Παπαβασιλείου καταδικασμένος σε κάθειρξη έξι ετών για την δολοφονική του δράση στις γειτονιές της πλατείας Αμερικής και του Άγιου Παντελεήμονα αποφυλακίστηκε πριν ακόμα καθαρογραφεί η απόφαση.
Είχε καταδικαστεί για τον εμπρησμό, στις 13/5/2013 στην πλατεία Αμερικής, του μπαρ «Cointreau» που ανήκε σε μετανάστη από το Καμερούν. 

Ανάμεσα σε εκείνους που πήραν το λόγο ήταν ο Μοντεστε, πρόεδρος της Κοινότητας Καμερούν, ο Καπί, πρόεδρος της Κοινότητας Γουινέας, ο Χοσάμ εκπρόσωπος των προσφύγων από το Ιράκ, ο Γρηγόρης Τσαρδανίδης από το «Μυρμήγκι», ο πρόεδρος της Γ’ΕΛΜΕ Αθήνας Μπάμπης Κόκλας, η Φύλλια Πολίτη από την τοπική ΚΕΕΡΦΑ, ο Κώστας Παπαδάκης δικηγόρος από την πολιτική αγωγή στη δίκη της Χ.Α, ο Βασίλης Κουκαλάνι, ηθοποιός που συμμετείχε στην ταινία Amerika Square. Το παρών έδωσαν επίσης οι δημοτικοί σύμβουλοι Αθήνας Πέτρος Κωνσταντίνου και Μαίρη Μαυρή Βαβαγιάννη και αγωνιστές από κινήσεις της αριστεράς. 

«Ποτέ ξανά φασισμός, Solidarite avec les immigrés, σύνορα ανοιχτά για την προσφυγιά, εργάτες ενωμένοι ποτέ νικημένοι» ήταν κάποια από τα συνθήματα που φωνάχτηκαν στην πορεία που με χαμόγελα υποδέχτηκε ο κόσμος στους δρόμους των Πατησίων και της Κυψέλης. Οι εκπρόσωποι των κοινοτήτων κάλεσαν σε μαζική συμμετοχή στις 20 Μάρτη για την οποία μοιράστηκε υλικό τυπωμένο σε διάφορες γλώσσεις.

Δείτε φωτογραφίες εδώ.

Δείτε βίντεο εδώ, εδώ κι εδώ.